Primarul ataca la baioneta Directia Agricola

miercuri, 30 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Primarul ataca la baioneta Directia Agricola

Primarul Brailei, Anton Lungu, a criticat ieri, in cadrul Comisiei Consultative a judetului, faptul ca, in cursul anului trecut, la nivelul judetului, au ramas nelucrate 14.946 de hectare, desi este vorba despre o suprafata mai mica cu peste 12.000 de hectare, comparativ cu cea ramasa nelucrata in 2000. "Cred ca putem reduce la maximum suprafata nelucrata, cu conditia ca Directia Agricola sa nu o ingroape in sertarele sale. Spre exemplu, Primaria municipiului este dispusa sa ia 1.000 de hectare si sa le cultive cu furaje. Problema, cred eu, este ca directia Agricola sa miste pentru rezolvarea acestor situatii, nu doar sa inregistreze niste cifre si sa gaseasca justificari de genul «e vorba despre terenuri profund afectate de saratura, de orezarii neexploatate, sau de lipsa fondurilor necesare»", a declarat Anton Lungu.
Directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Gheorghe Voicu, a precizat, la rindul sau, ca justificarile prezentate au o baza reala: "Sint circa 3.500 de hectare propuse, de 2 ani, spre a fi impadurite si sint facute si documentatiile necesare. Aceste terenuri sint total improprii cultivarii. In plus, mai sint terenurile orezariilor, pentru care s-au tot cautat investitori straini, pentru a fi puse in valoare, dar, deocamdata, acestia nu au fost gasiti. Dificultatea rezida, printre altele, si in faptul ca, la ora actuala, cultivarea de orez se duce la o investitie de peste 20 milioane de lei, la hectar. Ca sa nu mai spun ca nici situatia sistemului de irigatii nu este cea mai buna, dat fiind ca au disparut vanele si au fost distruse digurile. In ceea ce priveste cele 1.000 de hectare solicitate de dvs, eu o iau ca pe o promisiune si ca pe o provocare si va asigur ca avem toata disponibilitatea pentru a va incredinta aceasta suprafata de teren", a mai spus Voicu.
Tot in cadrul sedintei Comisiei Consultative, primarul Lungu a atras atentia si asupra problemei colectarii veniturilor la bugetul local, propunind colaborarea tuturor institutiilor abilitate in acest sens. "Colectarea fondurilor la bugetul local este o problema foarte serioasa. Nu trebuie lasate departamentele care se ocupa de acest lucru sa lucreze separat, ci este necesar sa se faca front comun de catre Garda Financiara, Directia Finantelor Publice si consiliile locale. Spre exemplu, Primaria municipiului nu a adunat, anul trecut, 60 miliarde de lei. Nu aveam nevoie de mai mult pentru a ne rezolva treburile. Dintre cei care au datorii la bugetul local, ii amintesc pe cei de la «Insula Mare a Brailei, ca si pe cei de la «Promex», care se dau mari si tari si au datorii mari. Anul acesta, vom pune mina pe o serie de active de la «Promex», pentru ca, de mers in continuare pe justificari, nu se mai poate", a mai spus Lungu.
Consilierul judetean Petre Candidatu a solicitat Comisiei Consultative sa treaca, in Programul principalelor lucrari pe anul in curs, si un plan concret de contorizare a consumului de agent termic in municipiu. Argumentul consilierului a fost ca, "in prezent, planeaza tot felul de suspiciuni asupra modului de stabilire a costurilor incalzirii in Braila. De exemplu, s-a ajuns la situatia in care agentul termic pe luna decembrie sa coste cu 70% mai mult decit cel furnizat in luna noiembrie. Si temperaturile au fost comparabile in cele doua luni. Cetateanul a ramas la mina furnizorilor de agent termic, ceea ce nu este corect", a mai spus Candidatu. (Mihaela DAN)

Comentarii