"Hariclea Darclée e un nume glorios al trecutului nostru"

miercuri, 15 august 2001, 23:00
4 MIN
 "Hariclea Darclée e un nume glorios al trecutului nostru"

Dedicat numelui si memoriei Haricleei Darclée, Concursul International de Canto reuneste, in acest an, la Braila, 172 de tinere voci din 21 de tari, care vor sa se afirme. Juriul va fi prezidat de marele bariton Nicolae Herlea. Alaturi de acesta, vor sta Alexandru Farcas, directorul Operei Romane din Cluj, Josef Hussek, director al Festivalului de la Salzburg, Alberto Triola, de la Teatrul "Scalla"din Milano, Andre Tubeuf, criticul saptaminalului "Le point", din Paris, si al revistei "Gramophone", din Londra, Clauspeter Kosciently, director al revistei "Orpheus", din Berlin. Cea care se ocupa de pregatirea Concursului International de Canto "Hariclea Darclée" este soprana Mariana Nicolesco. De la ea, am aflat citeva amanunte despre evenimentul ce va fi gazduit de orasul nostru, incepind cu data de 20 august.
– Ce reprezinta Concursul International de Canto "Hariclea Darclée" pentru dumneavoastra?
– Bucuria de a putea raspunde aspiratiilor unor talente in formare, bucuria de a transmite altora comorile traditiei italiene a cintului, pe care mi le-au incredintat maestrii mei, si mindria de a putea onora un nume glorios al trecutului nostru, numele tutelar al evenimentelor pe care le traim aici, Hariclea Darclée.
– Ce suma a alocat Ministerul Culturii pentru organizarea acestei competitii? Dar Braila cum a contribuit pentru ca acest concurs sa se realizeze in conditii optime?
– Ministerul a alocat 400 de milioane, iar Guvernul 2 miliarde. Braila a facut si ea un efort considerabil, ca intotdeauna, ca si Fundatiile Internationale "Ateneul Roman", care, intre altele, au obtinut, prin sponsorizare, Marele Premiu "Darcleé", de 15.000 de dolari, oferit de Banca "Tiriac". Premiul I, de 10.000 dolari, va fi oferit de Banca Comerciala Romana.
– Ce artisti lirici vor concerta la Braila, cu ocazia Concursului International de Canto "Hariclea Darclée"?
– Luni, 20 august, Concertul Inaugural va fi sustinut de soprana Ramona Eremia (Marele Premiu "Darcleé", 1997), tenorul Marius Vlad Budoiu (Premiul I, 1997), baritonul George Petean (Marele Premiu "Darcleé", 1999). Lor, li se vor alatura doi instrumentisti extraordinari, ambii din Chisinau, violonista Corina Golomoz si pianistul Alexandru Timofeev. Vineri, 24 august, va avea loc, dupa conferinta lui Sorin Bottez, intitulata "Centenar Verdi/Bicentenar Bellini", Concertul de arii belliniene, sustinut de soprana Stefania Stefan si mezzosoprana Cornelia Oncioiu, ambele laureate ale Concursului "Darclée". "La Traviata", in 30 august, cu Roxana Briban in rolul Violettei si cu alti laureati ai editiilor anterioare ale competitiei, ca si prezenta unui mare numar de laureati la Concertul de arii verdiene, ce are loc simbata, 1 septembrie, vor da masura implinirii unei generatii care s-a afirmat mai intii la Concursul "Darclée". Personal, ma voi alatura tinerilor interpreti, in omagiul lui Verdi.
"Concertele acopera totalitatea creatiilor operistice ale marelui compozitor Verdi"
– In cadrul manifestarii, vom putea urmari o adevarata integrala Verdi?
– Concertul de coruri din 31 august si Concertul de arii din 1 septembrie acopera totalitatea creatiilor operistice ale marelui compozitor, intr-o celebrare unica in Romania si, probabil, in lume. Pentru a putea realiza acest lucru, au fost necesare prodigioase eforturi, intre altele, procurarea, din Italia, a partiturilor care lipsesc cu desavirsire in Romania.
– Au fost impuse concurentilor arii clasice sau au putut alege arii din creatiile autorilor moderni?
– Nu exista constringeri de repertoriu. Fiecare concurent se prezinta cu cinci arii de opera, alese de el insusi, din repertoriul liric universal, trebuind doar sa cinte in limba originala si in tonalitatea orginala. Mai mult, in prima etapa a competitiei, el cinta doua dintre cele cinci arii propuse, tot la libera sa alegere. Abia in etapele urmatoare, Juriul indica ariile pe care le va cinta, alese dintre cele cinci cu care s-a inscris in concurs.
– Isi propune acest concurs sa patrunda in rindul tinerilor, mai putin familiarizati cu muzica lirica? In ce mod?
– Este un efect firesc, pe care-l resimt pretutindeni unde lumea ma opreste sa-mi multumeasca pentru ceea ce fac si ma refer, aici, mai ales la un numar mare de tineri. Imi amintesc ca, la unul dintre primele mele concerte la Braila, "Omagiu lui Darclée", traversarea centrului civic a fost pentru mine atit de dificila, din cauza numarului imens de oameni care invadasera, pur si simplu, acea piata vasta, incit "Radio Romania" a trebuit sa intirzie cu 18 minute transmisia in direct a evenimentului. Majoritatea erau tineri. Le-am spus ca eu nu cint muzica lui Michael Jackson, dar asta nu i-a demobilizat deloc. Dimpotriva, la terminarea concertului, cu doua ore si jumatate mai tirziu, erau cu totii acolo, intr-un entuzuiasm de nedescris. (Au consemnat Elena RADUCANU, Cristina DOSULEANU)

Comentarii