"Insula Mare a Brailei" SA a ramas fara teren agricol

luni, 23 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 "Insula Mare a Brailei" SA a ramas fara teren agricol

Vizita pe care ministrul secretar de stat Ovidiu Natea, adjunctul ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, a facut-o la Braila, vineri, 20 iulie, nu a ramas fara urmari. In prezenta ministrului Natea, s-a definitivat, in biroul prefectului Viorel Popescu, o problema a carei rezolvare a fost tergiversata aproape doi ani. Astfel, terenul agricol exploatat de "Insula Mare a Brailei" SA a fost scos din capitalul social al societatii, care s-a redus, prin urmare, de la 289,2 miliarde lei, la 132,6 miliarde. Scoaterea pamintului din capitalul social al IMB nu s-a putut face in 1999, asa cum stipula o hotarire guvernamentala, deoarece SIF Moldova, care detine aproape 30% din actiunile unitatii, nu a fost de acord. Opozitia SIF-ului nu a avut, insa, cistig de cauza in justitie, fiind respinsa de toate instantele, inclusiv de Curtea Constitutionala. Decizia Curtii Constitutionale dateaza de anul trecut, dar intocmirea documentatiei a fost prelungita, din motive mai mult sau mai putin intemeiate, pina vinerea trecuta, cind, cu ocazia vizitei ministrului Natea, judecatorul delegat a aprobat, prin semnare, retragerea terenului agricol din capitalul social al IMB SA.
Odata problema aceasta rezolvata, urmeaza ca, la Ministerul Agriculturii, sa se negocieze redeventa care trebuie platita ca taxa pentru exploatarea terenului. Dupa cum ne-a explicat Gheorghe Voicu, directorul Directiei Agricole Braila, la negocieri urmeaza sa fie invitata firma "Reen Import Export" SRL Bucuresti, cu care IMB SA administreaza, in prezent, in asociere, 55.000 ha. Prin semnarea unui contract cu Agentia Domeniului Statului, firmei "Reen" i s-a incredintat managementul IMB, dupa ce s-a obligat sa asigure plata datoriilor unitatii, pe parcursul a cinci ani. IMB SA se afla, insa, in procedura de reorganizare judiciara, fiind la dispozitia Adunarii Creditorilor, catre care are datorii totale de 600 miliarde lei, si a judecatorului sindic. Contractul de management ADS – "Reen" a fost semnat in luna mai si, conform procedurii, a fost aprobat, prin majoritate de voturi, de catre Adunarea Creditorilor. Judecatorul sindic a aminat, insa, din diverse motive, validarea acestuia, ultimul termen la care s-ar putea lua o hotarire in aceasta cauza fiind stabilit pentru joi, 26 iulie. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii, actionarul majoritar al IMB, considera contractul de management ca fiind in vigoare, dupa cum ne-a declarat chiar adjunctul ministrului, Ovidiu Natea. De aceea, firma "Reen" este chemata sa negocieze, la ADS, plata redeventei.
Patronul firmei bucurestene, Fernando Enciu, are, insa, anumite obiectii. El spune ca va accepta sa achite redeventa doar daca aceasta se poate face in mod legal. In ce ar putea consta ilegalitatea? "In planul de reorganizare, elaborat chiar de Ministerul Agriculturii, se spune ca, in primul an, nu se va plati nici o redeventa. Ori, daca eu voi da banii, care ar putea fi cam 5 miliarde, sa zicem, as putea fi atacat in Justitie de catre creditori, a caror prioritate este recuperarea datoriilor. Apoi, chiar Curtea de Conturi m-ar putea acuza ca, prin instrainarea acestor bani, am prejudiciat societatea", ne-a explicat Enciu.
Transarea problemei scoaterii pamintului din capitalul social pare a fi legata de intentia ministerului de a putea concesiona cit mai grabnic suprafetele de zeci de mii de hectare ale Insulei, de pe care se poate incasa o redeventa substantiala. Ramine, insa, de vazut in ce masura se poate incasa ceva in actualul an agricol, din moment ce Agentia Domeniilor Statului nu a incheiat, pina in prezent, nici un contract de concesionare pentru cele 60.000 ha arabile ale IMB. (Florentin COMAN)

Comentarii