"Multumesc lui Dumnezeu ca m-am nascut la Braila!"

duminică, 25 martie 2001, 23:00
3 MIN
 "Multumesc lui Dumnezeu ca m-am nascut la Braila!"

Vineri dupa-amiaza iubitorii de literatura, prietenii metaforelor fanusiene, au putut asista la lansarea celei mai noi creatii a lui Fanus Neagu, romanul "Amantul marii doamne Dracula", moment moderat de Rodica Draghici, directorul institutiei organizatoare Biblioteca Judeteana "Panait Istrati".
Emotionat de primirea care i s-a facut, scriitorul brailean si-a inceput cuvintul prin a multumi Cerului ca a vazut lumina zilei in cimpia Baraganului. "Multumesc lui Dumnezeu ca m-am nascut la Braila, multumesc iubirii din aceasta zona, care a facut din mine un culegator de ziceri. Fara aceasta zona nu eram scriitorul Fanus Neagu, eram ca oricare alt om, un povestitor de drumuri inguste. Datorita spatiului brailean care m-a crescut, datorita generozitatii fluviului Dunarea si tuturor riurilor care se varsa in el, am ajuns sa fiu fericit ca sint cunoscut si in alte limbi, ca reprezentant al Brailei. Nu am faima unui Istrati, Voronca, Leon Feraru si alti mari maestrii pe care i-a daruit Braila intregului univers, dar sint fericit pentru farima mea de mica vesnicie din Baragan, pe care am putut s-o port de-a lungul lumii in numele acestui oras si binecuvintat si sarac si mai ales in numele acestei cimpii in care am umblat descult. Sint fericit de cite ori ma plimb descult prin roua, de cite ori ma intilnesc cu firul griului, cu vinul de buturuga, cu prietenii care sinteti aici si cu minunea femeilor frumoase."
Despre talentul lui Fanus Neagu a vorbit si scriitorul Lucian Chisu, care s-a referit si la diversele filiatii ale scrisului fanusian pomenite cu diferite alte ocazii, spunind ca Fanus Neagu scrie in limba artistica a lui Mihail Sadoveanu, agreaza aventura istratiana, iar pamfleturile semnate de el au causticitatea lui Arghezi. "A-si reafirma aici ceea ce a spus Gheorghe Tomozei, ca Fanus Neagu scrie in doua limbi, limba romana si limba lui. El a fost harazit de Dumnezeu cu un talent iesit din comun, dar Fanus Neagu este unul dintre marii truditori ai cuvintului romanesc. Munceste atit de mult, incit daca ati cunoaste viata de zi cu zi a lui Fanus Neagu v-ati da seama ca vine dintr-un infern al muncii, incarcat cu daruri pentru cititorii sai. Eu cred ca acest urias talent s-ar fi risipit daca nu ar fi fost dublat de o munca atit de ferventa si de consistenta."
"Este cel mai mare dintre evenimentele literare cu care incepe anul, secolul si mileniul"
Despre romanul lansat, Lucian Chisu a spus ca este esenta muncii de scriitor, ca autorul s-a inspirat din realitate, dar realitatea asa cum am trait-o noi toti nu o vom regasi in paginile scrise, pentru ca el reinventeaza ideea de scriitor si de scriitura. "Este un roman care cuprinde toate simbolurile unei epoci pe care am traversat-o fara sa stim ca deasupra tuturor se profila acest geniu malefic al unui urmas al lui Dracula. Este un roman care nu se incheie, care rezuma doar faptul ca este posibil ca poporul roman sa ofere in continuare celor ce se vor putea afla la putere gitul frumos si foarte apetisant pentru alti canini care sa se infiga in singele sau proaspat. Consider ca este cel mai mare dintre evenimentele literare cu care incepe anul, secolul si mileniul."
Evenimentul a fost marcat si prin prezenta cadrului universitar Andrei Grigor, ce a remarcat faptul ca perseverenta unor mari scriitori de a cultiva limba romana a inceput sa dea roade. Inainte de lansare, Fanus Neagu s-a aflat in fata studentilor de la Facultatea de Litere de la Universitatea din Galati, apoi la Colegiul de Institutori de la Scoala Normala. "Studentii si elevii au venit numai pentru ca Fanus Neagu a intrat deja in mitologia literara romaneasca. Au aratat astfel ca vor sa se hraneasca in contiuare de la marea literatura si cred ca acesta e un semn ca poate vremurile se indreapta." Au multumit scriitorului brailean ca exista si nu si-a uitat locurile natale profesorul Vasile Zbarcea si profesoara Marilena Niculescu, inspectorul sef al Directiei Judetene pentru Cultura de la Braila. In final Primaria si Biblioteca au facut o surpriza maestrului care peste aproape doua saptamini isi aniverseaza ziua de nastere: din partea primarului Anton Lungu i-a fost daruit un superb buchet, timp in care in boxele unei combine muzicale se auzea melodia "La multi ani!". Momentul emotionant s-a incheiat cu oferirea de autografe. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii