"Relatia atemporala intre om si teatru este o relatie eterna"

duminică, 25 martie 2001, 23:00
4 MIN
 "Relatia atemporala intre om si teatru este o relatie eterna"

Ziua mondiala a teatrului, aniversata pe 27 martie, a fost marcata la Braila printr-un ciclu de intilniri intre actori, regizori, scenografi si critici. Cu aceasta ocazie, viata artistica a urbei a trecut printr-un moment de bilant, evidentiat de reprezentantii institutiilor de teatru din oras. In urma cu doi ani, Braila a aniversat 150 de ani de atestare documentara de la prima incercare de a se face teatru permanent la Braila si 50 de ani de la infiintarea Teatrului de Stat "Maria Filotti".
Primul teatru permanent la Braila s-a infiintat in 1851
Dupa ce Braila s-a eliberat de sub dominatia otomana, in 1829, orasul de pe malul Dunarii a devenit un fel de pamint al fagaduintei, atragind astfel oameni din toate partile lumii. Odata cu dezvoltarea economica s-a produs si cea culturala, artistica, drum pe care Braila a pornit si datorita primului sau primar, Iancu Slatineanu, care a sprijinit-o nu numai material ci si moral. Se infiinteaza Societatea Filarmonica, un punct de atractie pentru iubitorii de arta si cultura. In 1851, un actor din trupa lui Matei Millo, Halepiu, va incerca sa creeze un teatru permanent la Braila, sub numele de "Teatrul National", insa incercarea esueaza dupa numai un an. Aventuri asemanatoare incearca si altii, insa abia in 1923 se poate vorbi de un teatru permanent la Braila, infiintat de un cunoscut actor bucurestean, Constantin V.Toneanu. In 1949, cind se desfiinteaza la Bucuresti Teatrul Poporului, actorii migreaza spre Braila, astfel ca in aprilie 1949 s-a infiintat Teatrul de Stat Braila – Galati. In tot acest timp multitudine de nume sonore au urcat pe scena de la Braila: George Niculescu – Basu, Maria Filotti, Misu Fotino, Sica Alexandrescu. Viata artistica efervescenta a orasului a dus si la infiintarea Scolii Populare de Arta, in 1952. Multi dintre tinerii care i-au urmat cursurile au devenit apoi studenti la IATC si apoi actori consacrati: Eugen Popescu Cosmin, George Motoi sau Ileana Cernat. Multi alti actori au marcat destinul teatrului brailean de la infiintare si pina astazi: Stefan Mihailescu Braila, Angela Macri Iliescu, Vasilica Tastaman, Petre Simionescu, Dumitru Pislaru, Gheorghe Moldovan, Nicolae Budescu, Mircea Valentin, Valentin Uritescu, Marilena Negru, George Toropoc, Nicolae ivanescu, Nicolae Taranu sau Mihai Stoicescu.
Remarcabil, timp de aproape 35 de ani pe scena teatrului brailean a fost o prezenta permanenta actorul Bujor Macrin. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1966 si a fost repartizat la Braila. De atunci a realizat numeroase roluri in care a demonstrat calitati actoricesti deosebite. Mai mult, incepind cu toamna anului 1992 a devenit profesor la Facultatea de Teatru infiintata la Braila, fiind indrumatorul adolescentilor talentati si pasionati de teatru care jucau in "Clubul adolescentilor, iar de la inceputul lunii decembrie 1999 a fost numit director artistic al teatrului.
"Fara teatru Braila ar fi si mai saraca"
Actualul director al teatrului, Veronica Dobrin, considera ca teatrul este una dintre minunile Brailei. "Trebuie inconjurat cu dragoste, ca sa dainuie peste timp. Fara teatru Braila ar fi si mai saraca."
Un actor al teatrului brailean, director al teatrului de papusi, Florin Chirpac, vede in teatru steaua care l-a calauzit toata viata: "Teatrul inseamna lumina, cunoastere, revelatie, tot ce am intilnit mai frumos in aceasta viata. Pentru mine, Ziua mondiala a teatrului nu poate fi decit un moment de bilant si de analiza a muncii pe care am depus-o si pe care sper sa o pot depune de acum incolo."
Cei care au grija acum ca teatrul sa existe, si sa poata functiona decent sint reprezentantii Primariei. Tot ei au avut grija ca teatrul sa poata organiza manifestarile "Criticii si creatorii fata in fata", care implica prezenta la Braila a numerosi critici si jurnalisti de la Bucuresti. "Prin aceste manifestari dorim sa demonstram tuturor ca Braila este un centru cultural puternic, iar contributia Teatrului «Maria Filotti» este preponderenta in impunerea actului cultural brailean in plan national. Consideram ca este un eveniment cultural major, alaturi de celelalte mari evenimente ce vor fi organizate anul acesta la Braila, Simpozionul «Brancusi» si Concursul «Darclee»", a spus viceprimarul Radu Musat.
Cu ocazia Zilei mondiale a teatrului, un reprezentant al Institutului International de Teatru, Iakovos Kampanellis – autor dramatic din Grecia, considera ca teatrul nu va pieri niciodata: "Sint convins ca, oricit ar parea de ciudat, arta aceasta foarte veche este totodata arta viitorului. Si nu numai pentru ca aceasta este dorinta celor care fac teatru, autori, actori, regizori si alti artizani ai reprezentatiei teatrale, ci pentru ca voi, spectatorii il veti cere intotdeauna. O astfel de previziune optimista se bazeaza pe constiinta ca teatrul este o nevoie a sufletului pe care omul nu va putea niciodata sa o inlature. Relatia atemporala intre om si teatru este o relatie eterna. Daca teatrul a evoluat ca fenomen social, el a luat nastere mai intii ca fenomen natural, de indata ce omul primitiv a inceput sa-si rememoreze propria viata si sa o reprezinte cu ajutorul imaginatiei, sa-si prezica actiunile si sa-si imagineze implinirea lor. Cred ca teatrul nu va inceta sa existe pentru ca omul nu va inceta niciodata sa traiasca fara nelinistea propriei sale cunoasteri de sine, fara nevoia existentiala de a fi in acelasi timp propriul sau spectator." (Cristina DOSULEANU)

Comentarii