"Toata viata am lucrat pentru bolnavii de plamini"

luni, 27 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 "Toata viata am lucrat pentru bolnavii de plamini"

De la inceputul lunii august, cind s-a infiintat Compartimentul de chirurgie toracica in Spitalul Judetean, dr. Diomid Gulea a operat un numar impresionant de braileni, care au fost scutiti astfel de a se deplasa in alte judete pentru efectuarea unei interventii chirurgicale de specialitate. Venit de la Institutul de Fizio-Pneumologie din Chisinau, dr. Diomid Gulea a "trecut Prutul", dupa cum ii place sa spuna, pentru a profesa chirurgia toracica in conditii mai bune, dar si pentru a pune bazele acestei specialitati in judetul Braila.
– Care sint catogoriile de pacienti care apeleaza la chirurgia toracica in judetul nostru?
– De cind lucrez ca medic primar chirurgie toracica la Spitalul Judetean am acordat ajutor unui numar mare de bolnavi: bolnavi cu cancer pulmonar, chist hidatic, tuberculoza pulmonara distructiva, abces pulmonar, pleurezii purulente, cu traume ale toracelui, pneumotorax spontan si alte maladii care pot fi tratate eficient numai in colaborare cu specialistul in chirurgie toracica.
– Avind in vedere faptul ca o mare parte dintre bolnavii care apeleaza la chirurgia toracica provin dintre cei cu tuberculoza pulmonara, considerati ca operatia prezinta mai multe avantaje pentru un pacient, comparativ cu tratamentul obisnuit?
– In acest sens, eu am un contact direct cu Spitalul de Pneumologie. Discutam cazul fiecarui bolnav si decidem daca este indicata sau nu operatia. De cele mai multe ori insa, bolnavii se interneaza la Spitalul TBC foarte tirziu, cind boala este deja intr-un stadiu avansat si tratamentul cu antibiotice este in zadar. Exista pacienti care prezinta uneori modificari pulmonare atit de mari incit se impune interventia chirurgicala. Este recunoscut faptul ca tara noastra are o situatie precara referitor la incidenta tuberculozei pulmonare si ca se afla la cel mai jos nivel din Europa, iar judetul Braila este printre ultimele judete. Trebuie sa mentionez ca metodele chirurgicale ar putea contribui mult la vindecarea acestor bolnavi, tuberculoza pulmonara ataca preponderent persoane tinere, intre 18 si 50 de ani, care este de altfel si perioada cea mai activa din viata si are o mare importanta asanarea acestor bolnavi. Statisticile spun ca un bolnav infecteaza anual alte opt persoane. Bolnavii de tuberculoza supravietuiesc mai multi ani, datorita tratamentului cu tuberculostatice, care sint si toxice si foarte costisitoare. Vindecarea unora dintre bolnavi ar fi mult mai ieftina daca la tratamentul administrat acestora s-ar anexa si metodele chirurgicale.
Multi nu stiu ca exista chirurgie toracica la Braila
– Pe linga bolnavii care provin de la Spitalul TBC, printre pacientii operati la chirurgie toracica sint si cei care au suferit traume toraco-pulmonare. Victime ale unor accidente de tot felul, acestea ajung uneori la serviciile de specialitate din alte judete. Care este explicatia?
– Dupa parerea mea, medicii din judet nu sint inca la curent cu posibilitatile spitalului nostru si ii trimit pe bolnavi – unii dintre ei cu afectiuni foarte vechi pulmonare – la Bucuresti sau in alte clinici din tara pentru interventie chirurgicala. Multi nu stiu ca exista chirurgie toracica la Spitalul Judetean si apeleaza in alta parte in cazul unor traume toraco-pulmonare. In momentul de fata, insa, Chirurgia toracica a fost pusa pe roate si pacientii au posibilitatea de a fi operati la Braila, fara a mai fi nevoiti sa se deplaseze in alte spitale din tara. In ceea ce ma priveste, toata viata am lucrat pentru bolnavii de plamini, sint chirurg toracic si imi place sa-mi profesez bine meseria. (Tudorita TARNITA)

Comentarii