Salariatii Judetenei de Apa si-au spalat rufele in Comisia de Dialog Social

joi, 31 ianuarie 2002, 00:00
5 MIN
 Salariatii Judetenei de Apa si-au spalat rufele in Comisia de Dialog Social

Comisia de Dialog Social a analizat, in aceasta saptamina, situatia tensionata existenta in Societatea Judeteana de Apa (JA), avind la baza permanentele conflicte dintre sindicat si conducere. Solicitarea efectuarii acestei analize a venit din partea sindicatului, care acuza conducerea de abuz si presiuni asupra sindicalistilor, fie ei simpli membri, fie chiar lideri. Presedintele sindicatului "Fratia", Ion Stoian, a semnalat, astfel, conditiile improprii de lucru din unitate, in special de la Uzina de apa Ianca: "S-au dat niste bani acolo, pentru acoperis, dar nu stiu pe ce s-au cheltuit de fapt, pentru ca, in zilele ploioase, cei care lucreaza inauntru trebuie sa umble cu umbrela dupa ei. In plus, salariatii sint obligati sa lucreze in conditii de frig. Exista niste calorifere electrice, dar acestea nu functioneaza intotdeauna, mai ales ca se intrerupe si curentul destul de des", a explicat Stoian.
O alta acuzatie adusa de catre liderul sindical s-a referit la calitatea apei livrate de JA: "Frigul din treptele de tratare a apei afecteaza si calitatea acesteia, pentru ca tratarea nu se face corect din punct de vedere al temperaturii. In plus, pentru ca se intrerupe curentul, uneori de la 9.00 la 16.00, nici clorinarea nu se face intre aceste ore. De asemenea, programul de livrare a apei este sub orice critica. Nu mai spun ca nu avem, in prezent, un cadru de specialitate pentru laboratorul de biologie si chimie. In plus, conducerea a dat o dispozitie verbala de limitare a consumului de clor si sulfat, substante necesare in tratarea apei. Oricine stie ca nu poti folosi un consum STAS de substante la tratarea apei, cantitatea respectiva depinzind de mai multi factori", au continuat acuzatiile liderului sindical. Acesta a sfirsit sirul reprosurilor prin a declara ca directorul Bunea ii obliga pe salariatii "prinsi la inghesuiala sa dea declaratii false, care sa-i incrimineze pe alti salariati incomozi" si ca i-a disponibilizat, incalcind legea, pe vicepresedintele sindicatului, precum si pe alti 17 angajati.
"Cu calitatea apei nu se joaca nimeni"
Directorul general Petre Bunea a apreciat ca exagerate reprosurile lui Ion Stoian pe tema conditiilor de lucru, opinind ca acestea sint "nici mai bune si nici mai rele decit cele din alte unitati. Ca nu avem caldura in Uzina de Apa este adevarat, dar exista caloriferele pe ulei, pentru a imbunatati, macar putin, situatia din acest punct de vedere. Ca sa cumparam o centrala termica, ne-ar costa intre 140 si 160 milioane de lei, bani pe care, deocamdata, nu-i avem". In ceea ce priveste calitatea apei potabile livrate de JA in cele 16 localitati pe care le aprovizioneaza, directorul Bunea considera ca liderul sindical alarmeaza fara temei populatia, prin declaratiile sale: "SANEPID-ul ia probe tot timpul, fara sa ne anunte, dar nu ne-a semnalat niciodata vreo problema privind calitatea apei potabile pe care o livram. Daca nu avem inginer de specialitate la laborator, este din cauza salariului pe care il putem oferi. In ceea ce priveste programul de livrare a apei potabile, este adevarat ca, in perioada in care nu avem curent, nu o putem furniza, ca doar n-o sa car apa cu ciurul… La Ianca, livram acum apa intre orele 6.00-22.00."
Cit priveste disponibilizarile facute in ultima perioada, directorul declara ca sint motivate de situatia financiara a unitatii, incercindu-se astfel reducerea cheltuielilor cu salariile, la minimul necesar. "O unitate e ca o casa, citi bani aduci, atit cheltuiesti. Daca vinzi apa si nu incasezi banii, nu ai de unde plati salariile. O parte dintre cei 19 salariati ce trebuiau disponibilizati au plecat de bunavoie, iar pe altii i-am prins furind. Poate ca liderul sindical ar trebui sa spuna si faptul ca, atunci cind am venit eu la conducerea societatii, in 2001, salariul mediu era de 750.000-800.000 de lei, iar acum, un angajat nu ia in mina, la salariu, cu tot cu sporuri, mai putin de 2 milioane de lei. Am facut aceste majorari salariale, am platit intotdeauna salariile la timp si am achitat si toti furnizorii", a mai spus Bunea.
In opinia sa, situatia financiara a societatii ar fi si mai buna, daca incasatorii si-ar face datoria pe teren. El a precizat ca a dat afara toti cei 10 incasatori pe care i-a gasit in unitate, la instalarea in functie, pe motiv ca furau. Mai exact, Bunea spune ca a descoperit ca incasatorii luau bani de la abonatii casnici la mica intelegere, trecind consumuri mai mici decit erau in realitate, pentru a-si trage partea. Mai mult, unii dintre acestia nu luau in calcul suprafetele mari de gradina pe care le aveau abonatii cu gospodarii proprii, in care irigatul insemna un consum mare de apa, primind, in schimbul acestui semn de bunavointa, produse agrozootehnice. "In plus, am descoperit ca, in Ianca, spre exemplu, mai multi abonati aveau dubla racordare la conducta de apa. Pe unul dintre racorduri, aveau montat apometrul, iar de la celalalt, foloseau apa pentru irigat gradina. Am mai descoperit si peste 160 de locuinte care foloseau de luni de zile apa din conducta noastra, fara a avea intocmit contract cu noi si, deci, fara a o plati, iar incasatorii nostri nu au semnalat aceste cazuri. Se pare ca unii dintre acesti incasatori erau oameni de un milion de lei pe zi", a declarat directorul JA.
Seful Inspectoratului Teritorial de Munca Braila, Dumitru Vaduva, si-a exprimat si el parerea asupra corectitudinii procedurii de disponibilizare a salariatilor de la JA. "Deciziile de preavizare au fost stabilite corect, urmare a sarcinii transmise de AGA, si au avut ca punct de plecare situatia economica a unitatii. In cazul in care unitatea se va redresa, salariatii disponibilizati temporar pot fi rechemati la lucru. Au fost urmati pasii legali, in procedura de trecere in somaj. Ce nu s-a respectat este faptul ca legislatia solicita ca disponibilizarea sa se faca in baza unei evaluari a personalului si noi nu am gasit documente care sa ateste ca s-au luat in calcul niste criterii de competenta profesionala. In ceea ce priveste asa-zisele conditii grele de lucru, ele au fost generate de intreruperile de curent electric, care, vrem, nu vrem, astea sint", a spus Vaduva.
La rindul sau, directorul regiei "Apaterm", Mihai Chirita, l-a sustinut pe colegul sau Petre Bunea, in declaratiile acestuia: "Cu calitatea apei, nu se joaca nimeni, pentru ca intii te aresteaza si, abia dupa aceea, te intreaba unde ai gresit, daca ai gresit. Cit priveste lectorii de apometre – pentru ca asa-i numesc eu pe cititorii de apometre -, cunosc problema, pentru ca si eu am dat afara trei sferturi dintre ei si tot nu se astimpara." Subprefectul Didina Stanescu a concluzionat ca singura solutie pentru impacarea celor doua parti este dialogul, in incercarea de a depasi o stare tensionata intre sindicat si conducere, care a devenit o traditie in aceasta unitate. (Mihaela DAN)

Comentarii