Salariile "boss"-ilor de stat

luni, 25 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Salariile "boss"-ilor de stat

Premierul Adrian Nastase a atras atentia, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, asupra nivelului scandalos de mare al salariilor unor directori de regii profilate pe servicii de gospodarire comunala din tara, salarii care se ridicau, in unele cazuri, chiar la 70 de milioane de lei lunar. Totodata, Nastase a cerut reprezentantilor guvernului in teritoriu sa faca o analiza pe aceasta linie, pentru a verifica daca nivelul salariilor corespunde cu volumul si eficienta muncii prestate.
In privinta analizei activitatii unitatilor respective, il lasam pe proaspatul prefect al judetului, Mihai Manea, sa se delecteze si sa ia masurile care se impun acolo unde rezultatele nu sint satisfacatoare. Noi insa am aruncat o privire pe statele de plata la Primarie si CJ, inclusiv la societatile si regiile aflate in subordinea acestora, sa vedem pe cine si cu cit il plateste contribuabilul brailean din propriul sau buzunar.
Directorii societatilor subordonate CJ si presedintele institutiei au cele mai mari salarii
Primii care au percutat la solicitarea noastra au fost sefii Consiliului Judetean, despre ale caror venituri lunare am scris nu cu mult timp in urma. Va reamintim insa ca presedintele CJ, Aurel Simionescu, incaseaza lunar un salariu net de 14 milioane lei, iar cei doi "vice", Adrian Scutaru si Alexandru Sculschi, cite 12,4 milioane lei. Salariul mediu pentru functionarii din cadrul institutiei se situeaza in jurul a 3,6 milioane lei net, la acest nivel mediu un aport substantial aducindu-si directorii si sefii de servicii din CJ.
Parasind Consiliul Judetean si indreptindu-ne atentia catre statele de plata ale societatilor comerciale din subordinea sa, aflam ca cel mai mult are de numarat la sfirsitul lunii Gheorghe Ciudatu, directorul SC "Drumuri si Poduri" SA. Deh!, si raspunderea este mare, cel putin asa zice impricinatul, care a incasat luna trecuta, curat, 17,24 milioane lei. "Sint singurul din unitate care poate fi penalizat daca nu se indeplinesc indicatorii de performanta", spune Ciudatu. Insa, daca la capitolul performante intra si "planeitatea" drumurilor, pentru gropile din asfalt, care nu se simt, desigur, la bordul Opelului Frontera din dotarea societatii, drumarul sef mai ca merita sa cotizeze din salariu la Taxa Basescu.
Petre Bunea, directorul societatii "Judeteana de Apa", il urmeaza, la interval de aproape 4 milioane lei, pe Ciudatu. Responsabilul cu stropitul prin judet nu poate spune, la finele lunii, ca are teschereaua goala, deoarece inscrie in portmoneu, net, 13,54 milioane lei.
Cine raspunde de drepturile copilului este normal sa nu astepte ajutoare de peste hotare. Asa ca, Alecsandrina Broasca, directorul Directie Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului, primeste, pentru grija fata de odraslele brailenilor, un salariu mai modest, 7,5 milioane lei.
"Seful apelor" din municipiu se jura ca are doar 12-13 milioane lei lunar
La primarie, salariile nu sparg gura tirgului, inscriindu-se in limite relativ rezonabile. In top se afla, desigur, edilul sef al municipiului, Anton Lungu, cu 11,2 milioane lei, urmat de viceprimarii Radu Musat si Stoica Ciuperca, ambii cu cite 9,8 milioane lei si secretarul general al institutiei, Iorga Stoian, cu 9,4 milioane lei.
Salariile functionarilor primariei scad substantial, pe masura ce se coboara in rang. Astfel, directorii a doua directii importante din Primarie, Stoica Anghelescu si Sorina Bosoanca, aflati la cirma finantelor, respectiv responsabilul cu problemele juridice, sint remunerati cu cite 3,6 milioane lei net lunar.
"Talpa" institutiei primeste un salariu cuprins intre 1,4-1,6 milioane lei, la care, odata cu inceputul de an, nu se mai adauga tichetele de masa, interdictia acordarii acestora fiind prevazuta, la modul imperativ, in Legea bugetului de stat pe anul 2002.
In privinta societatilor si directiilor aflate in subordinea Primariei, lucrurile stau binisor doar la "virf".
Directorul regiei "Aptercol", Mihai Chirita, este liderul de necontestat si de invidiat, totusi, la capitolul venituri lunare.
Daca este sa ne luam dupa bugetul de venituri si cheltuieli al regiei pentru anul 2002, aprobat de Consiliul Local in sedinta din ianuarie, fondul de salarii aferent conducatorului agentului economic in acest an, conform OUG nr.79/2001, este de 508 milioane lei, brut, din care 168 milioane lei reprezinta sporuri, adaosuri, premii si alte drepturi. Asta in conditiile in care, in 2001, acelasi Mihai Chirita a avut un salariu anual de 182 milioane lei, brut, dar batos. Asadar, un simplu calcul matematic, indica faptul ca in 2002, brutul lunar al boss-ului Aptercol ar fi de 42,3 milioane lei. Total fals. "M-as bucura daca salariul meu ar ajunge la 40 de milioane lei lunar. Eu am doar 12, aproape 13 milioane lei, cu tot cu sporuri. Neintelegerile legate de diferenta pina la 40 de milioane lei vine de la acea prima, echivalenta cu 12 salarii, pe care ar trebui sa o incasez la finele anului, dar pe care nu am luat-o niciodata. Oricum ar fi, salariul meu nu-l poate depasi pe cel al unui secretar de stat. Eu nu primesc bani in plus la salariu. Ba, dimpotriva, din cauza faptului ca oamenii nu platesc intretinerea, luna trecuta am fost penalizat cu 15% din salariu", ne-a precizat Chirita, reusind sa ne provoace oarece compasiune.
Am mai aflat de la Chirita ca salariul mediu al celor pe care ii pastoreste, respectiv cei care ne incalzesc apa sau ne-o ofera doar pe cea rece, in caz ca am ramas in urma cu plata serviciilor, este la nivelul "Aptercol" de 2,2 milioane lei net.
Chiar daca CLM i-a pasat, recent, monopolul transportului public de persoane in municipiu, Cornel Sandulescu, directorul "Braicar", ramine, deocamdata, la un salariu lunar de 9 milioane lei, devansat de directorul "ECO" SA, Laurian Podeanu. Seful gunoierilor de stat matura un salariu lunar "de mizerie", cifrat la 9,8 milioane lei.
Clasamentul salariilor este incheiat de un pluton de patru directori, aflati la acelasi nivel, 6 milioane lei net. Este vorba despre Gheorghe Boboc, directorul Administratiei Pietelor, Emilena Huiu, directorul Serviciilor Publice, Radu Petrescu, directorul Administratiei Portuare si Ligia Dragan, directorul societatii Seroplant. (Mircea CIUCASU, Gina PAVLICENCO)

Comentarii