Saracie garantata prin lege

joi, 10 ianuarie 2002, 00:00
6 MIN
 Saracie garantata prin lege

Din acest an, brailenii saraci vor primi, lunar, un ajutor social, conform prevederilor Legii nr. 416/2001 a venitului minim garantat. Practic, este vorba despre o suma de bani pe care, daca o familie nu o realizeaza din venituri proprii, o primeste de la stat. Valoarea acestui venit a fost stabilita, insa, in asa fel incit, pentru a primi ceva bani de la stat, beneficiarul trebuie sa demonstreze ca e sarac lipit pamintului. Problema cea mai mare e ca, in intentia declarata de a face un bine citorva "somalezi", Guvernul loveste in aproape 100.000 de braileni cu venituri mici, care, de acum incolo, nu vor mai putea beneficia de ajutoare de caldura. Concret, incepind cu aceasta luna, de aceste ajutoare nu se vor mai bucura decit cei care indeplinesc conditiile pentru ajutoare sociale, adica in jur de 10% din numarul celor care au beneficiat de cupoane de caldura in luna decembrie 2001.
633.000 lei – venitul minim garantat pentru o persoana.
Primaria a inceput, de luni, prin Directia de Asistenta si Protectie Sociala, de pe str. Galati, nr. 33, distribuirea formularelor pentru acordarea ajutoarelor sociale. Cererile depuse apoi de solicitanti vor fi urmate de o ancheta sociala, efectuata de angajati ai Primariei si care va confirma daca persoana sau familia respectiva nu dispune de veniturile minime legale. Data limita de depunere a cererilor este 25 ianuarie.
Legea nr. 416/2001 reglementeaza cadrul juridic de acordare a ajutorului social lunar pentru persoanele care se confrunta cu mari greutati materiale. Respectivul act normativ, intrat in vigoare incepind cu 1 ianuarie 2002, desfiinteaza alocatiile de solidaritate acordate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin directiile descentralizate in teritoriu.
Legea stipuleaza ca persoanele beneficiare de ajutor social pot obtine si fonduri banesti pentru energie termica, lemne, carbuni, gaze naturale si combustibili petrolieri.
Nivelul lunar al venitului minim garantat si cuantumurile stabilite in vederea acordarii ajutorului pentru incalzire trebuie sa fie: pentru o persoana – 633.000 lei, pentru doua persoane – 1.134.000 lei, pentru trei persoane – 1.575.000 lei, pentru patru persoane – 1.953.000 lei, pentru cinci persoane – 2.331.000 lei si cite 157.000 lei pentru fiecare alta persoana, peste numarul de cinci membri care fac parte din familie.
Sumele care vor fi achitate utilizatorilor odata cu ajutorul social sint: cite 500.000 lei de persoana sau familie, pentru cei care folosesc energie termica furnizata de sistemele centralizate, si cite 250.000 lei de persoana sau familie, pentru cei care folosesc lemne, carbuni, gaze naturale si combustibili petrolieri. Suma se plateste direct furnizorilor de servicii, in cazul celor care se incalzesc cu agent termic sau cu gaze naturale. In cazul in care o familie inregistreaza cheltuieli cu incalzirea mai mici decit valoarea ajutorului de caldura, diferenta va fi platita de Primarie direct beneficiarilor. De asemenea, familiile care se incalzesc cu sobe pe baza de lemne, carbuni, combustibili lichizi etc. sau care locuiesc in blocuri neincalzite vor primi "cash" cei 250.000 sau 500.000 lei pentru caldura.
Adevarul e ca, prin aceasta lege, Parlamentul a avut grija ca statul sa faca, de fapt, economii substantiale. Aceasta pentru ca, de acum incolo, doar 3-4.000 de familii vor mai beneficia in aceasta iarna de ajutoare de caldura, fata de circa 36.000 de familii, cite au primit in lunile noiembrie si decembrie 2001.
Cine beneficiaza de prevederile legii si care este nivelul venitului minim garantat
Familiile si persoanele singure au dreptul la un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala. Venitul minim garantat se asigura prin acordarea ajutorului social lunar. In sensul Legii nr. 416, termenul de familie desemneaza sotul si sotia sau sotul, sotia, si copiii lor necasatoriti, care locuiesc si gospodaresc impreuna.
Este asimilata termenului familie si situatia persoanei necasatorite care locuieste impreuna cu copii aflati in intretinerea sa. Prin persoana singura, se intelege persoana care a implinit virsta de 18 ani, locuieste si gospodareste singura.
Au dreptul la venitul minim garantat si sotii despartiti in fapt, daca ancheta sociala justifica acordarea acestuia. Beneficiaza de reglementarile prezentei legi si persoanele fara domiciliu, aflate in situatie de nevoie, pe baza declaratiei pe propria raspundere ca nu au solicitat drepturile de la alte primarii.
Stabilirea cuantumului social
Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelurile amintite anterior si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Cu alte cuvinte, daca o familie formata din 3 persoane are un venit total de doar 1.000.000 lei net, va primi de la Primarie diferenta pina la 1.575.000 lei, cit prevede Legea venitului minim garantat. Familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare pina la nivelul venitului minim garantat beneficiaza de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, in cazul in care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca sau conventie civila de prestari servicii.
Persoanele apte de munca din familiile pentru care se asigura venitul minim garantat vor efectua, lunar, cel mult 72 ore – la solicitarea primarului -, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii. Incapacitatea de munca se atesta doar printr-un act emis de Comisia de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca.
Persoanele apte de munca si care nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati se iau in considerare la stabilirea numarului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie, numai daca fac dovada faptului ca sint in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca pentru incadrare in munca si nu au refuzat nejustificat un loc de munca oferit sau nu au refuzat participarea la un program de pregatire profesionala.
La stabilirea venitului net lunar al familiei si, dupa caz, al persoanei singure, se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza, inclusiv cele care provin din indemnizatia de somaj, creante legale, conventii civile de intretinere aflate in executare, indemnizatii cu caracter permanent, alocatii de stat pentru copii, alocatii suplimentare pentru familiile cu copii, alocatii de intretinere pentru copiii incredintati sau dati in plasasment, burse pentru elevi si studenti, acordate in conditiile legii, precum si ajutorul care se acorda sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu.
Daca familia are in proprietate terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri, mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in considerare arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale produse de acestea, precum si veniturile care se pot obtine din valorificarea bunurilor respective, sub conditia pastrarii unei locuinte minime si a bunurilor necesare nevoilor familiale.
Stabilirea si plata ajutorului social
Ajutorul social se acorda pe baza de cerere si acte doveditoare privind veniturile membrilor de familie. Lipsa sau, dupa caz, existenta oricaror alte venituri decit cele care pot fi dovedite cu acte se mentioneaza in declaratia pe propria raspundere a persoanei care solicita ajutorul social. Titularul ajutorului social este persoana care a facut cererea, respectiv unul dintre membrii familiei, care are capacitatea deplina de exercitiu a drepturilor civile, iar beneficiarul ajutorului social este familia.
Desi Directia de Munca si Solidaritate Sociala va indruma, sprijini si verifica modul in care se vor aplica dispozitiile Legii nr. 416, principala raspundere revine primarului localitatii. Cererea de acordare a ajutorului social, declaratia privind veniturile realizate de membrii familiei, precum si celelalte acte doveditoare se depun si se inregistreaza la primarul localitatii.
Cererea de acordare a ajutorului social se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii. In vederea solutionarii cererii de ajutor social, primarul dispune in mod obligatoriu efectuarea anchetei sociale, care constituie proba legala pentru instantele judecatoresti, in legatura cu deschiderea dreptului sau respingerea cererii. Plata ajutorului social se face incepind cu luna urmatoare celei in care s-a inregistrat cererea la primar.
Nu sint probleme cu banii
Stoica Anghelescu, directorul Directiei Economico-Financiare a Primariei, ne-a declarat ca, prin Legea bugetului de stat pe anul 2002, la nivelul judetului Braila, s-au primit 93 miliarde de lei, reprezentind sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. Consiliul Judetean, la rindul sau, a repartizat municipalitatii 54 miliarde de lei, pentru asigurarea venitului minim garantat.
"La ora actuala, nu cunoastem numarul beneficiarilor de ajutor social. Insa, in cazul in care suma repartizata se dovedeste insuficienta, aceasta poate fi suplimentata. La nivel de judet, este constituit un fond si, functie de necesar, CJ, prin hotarire, poate suplimenta aceasta suma", a precizat Stoica Anghelescu. (Mircea CIUCASU, Mircea DOAGA)

Comentarii