Tinerii braileni ingrijoreaza Armata

miercuri, 16 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Tinerii braileni ingrijoreaza Armata

Activitatea de incorporare, ce se desfasoara in aceasta perioada la Centrul Militar Judetean (CMJ), scoate la iveala aspecte socante in ceea ce priveste starea de sanatate, fizica si mentala, a tinerei generatii brailene. "Sint foarte ingrijorat, ca medic, de ceea ce constat aici", ne-a declarat locotenent-colonel doctor Cornel Cristache, din cadrul CMJ. Conform acestuia, bolile psihice depistate in rindul celor chemati la incorporare sint intr-o crestere evidenta, fata de anii trecuti. E vorba de nevroze simple, provocate de traiul in stres si saracie, dar si de epilepsie sau psihoza. Mai multe sint si cazurile de tuberculoza sau boli cardiovasculare. "Am diagnosticat hipertensiune pentru 35% dintre cei care i-am examinat. E un procent foarte mare, pentru acesti tineri de 20 ani. Cauzele tin de alimentatia irationala si nenaturala, dar si de saracie. Multi dintre recruti abia aici descopera ca au probleme cu sanatatea", ne-a mai spus lt. col. dr. Cristache.
La rindul sau, psihologul Gabriela Jelea-Vancea sustine ca examenul psihologic nici macar nu se mai poate desfasura in conditiile normale. "La sustinerea testului non-verbal, ce consta in imagini, unii nu pot face fata fiindca pur si simplu nu cunosc diferenta dintre un cerc si un patrat. La celalalt test, nu inteleg ce au de facut pentru ca citesc foarte greu. In afara de absolventii de liceu, ceilalti recruti, in proportie de 80%, sint slab scolarizati. Din documentele lor scolare, reiese ca au facut 8 clase, dar ei se afla la nivelul unui elev de clasa I." Dintre toti tinerii prezenti, pina acum, la incorporare, 60% au ramas repetenti sau au abandonat scoala, 30% au antecedente penale, 12% consuma alcool frecvent, 5% sint dependenti de alcool, 12% manifesta tendinta de suicid, 17% provin din case de copii, iar 11% au tendinte de vagabondaj. In categoria celor cu comportament deviant se inscriu si cei ce au tatuaje multiple ori semne de automutilare. De asemenea, s-au depistat deja sase dependenti de droguri, fata de doi, citi au fost la incorporarea precedenta.
Incorporarile au inceput pe 7 mai si se vor incheia la sfirsitul lunii iunie. Pe 27 si 28 iunie, recrutii trebuie sa se prezinte la bazele de instructie la care au fost repartizati. In conformitate cu noile reglementari, primele patru luni ale stagiului militar se petrec in baze de instructie, specifice fiecarei arme. Ulterior, militarii sint distribuiti catre unitati din toata tara. La Braila, este baza de instructie pentru artileristi, infanteristii se pregatesc la Zalau, genistii la Rimnicu Vilcea s.a.m.d. "Vom avea grija ca tinerii braileni cu greutati familiale deosebite sa fie redistribuiti in unitati militare brailene", ne-a declarat colonelul Dumitru Ion, seful de Stat Major al CMJ. Conform acestuia, sint cazuri in care cei convocati la incorporare nu se prezinta la CMJ in ziua si la ora inscrise in ordinul de chemare. In general, acestia sint plecati in cautare de locuri de munca, in alte judete sau in strainatate. Pentru neprezentare la ordinul de incorporare, ei risca pedepse penale. De cele mai multe ori, insa, tinerii nu fac probleme cadrelor CMJ. Asta pentru ca satisfacerea stagiului militar este una dintre conditiile impuse de firmele care fac angajari. Col. Dumitru Ion a tinut sa precizeze ca tinerii care vor implini 20 de ani in a doua jumatate a anului in curs si vor sa scape de grija armatei se pot prezenta din proprie initiativa la CMJ, ei putind fi incorporati, in limita posibilitatilor. In iunie, vor fi trimisi la bazele de instructie circa 1.000 de tineri. (Florentin COMAN)

Comentarii