Trei braileni in "Dictionarul artei naive din Romania"

luni, 21 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Trei braileni in "Dictionarul artei naive din Romania"

Semnalam aparitia lucrarii "Dictionarul artei naive din Romania", in cuprinsul careia se regasesc o serie de date referitoare la reprezentantii artei naive de pe cuprinsul tarii noastre, care au primit aprecieri atit pe plan local, cit si peste hotare. Aparut sub sigla Editurii "Timpul", dictionarul, al carui autor este pictorul Mihai Vintila, aduce in atentia cititorului aproape 100 de pictori si sculptori, cu secvente reprezentative ale activitatii lor artistice, precum si cu reproduceri alb/negru sau color ale unora din creatiile lor. In cuprinsul acestui dictionar, sint inclusi si trei braileni. Este vorba despre Gheorghe Dicu, Adina Stefanescu si Dumitru Stefanescu. Gheorghe Dicu este pictor, a urmat cursurile Scolii Populare de Arta din Braila, avindu-i ca profesori indrumatori pe Gheorghe Naum si Vespasian Lungu. In urma debutului expozitional din 1976, Dicu a participat la o serie de expozitii personale si de grup, desfasurate in tara si peste hotare. O parte din creatiile artistului au poposit in colectiile de arta ale unor impatimiti in domeniu, din SUA, Iugoslavia, Germania, precum si in cadrul Muzeului de Arta din Pitesti. Creatiile lui Gheorghe Dicu, inspirate indeosebi din peisajul Deltei Dunarii, au fost gratificate de-a lungul timpului cu o serie de distinctii, precum premiul pentru pictura naiva, la concursul "Poezia Dunarii", premiul I pentru pictura, obtinute in 1997, 1984, 1988.
Adina Stefanescu este eleva a Scolii Populare de Arta "Vespasian Lungu", la clasa profesorului Constantin Boer Dondos, si membra a Cenaclului "Arthur Verona" din Braila. Ea si-a facut debutul expozitional in 1996, la Bucuresti, dupa care au urmat alte manifestari de acest gen, in mai multe orase din tara: Alba Iulia, Pitesti, Braila, Bacau, Curtea de Arges, Timisoara, Iasi.
Dumitru Stefanescu, pictor si grafician, este absolvent al Institutului de Marina "Mircea cel Batrin", din Constanta. El se numara printre membrii Asociatiei Artistilor Plastici din Bucuresti si ai Fundatiei "Arta Naiva Universala" din Resita, precum si ai Cenaclului de arte plastice "Arthur Verona". Activitatea sa artistica cuprinde o serie de expozitii in tara, la Braila, Bucuresti, Pitesti, Alba-Iulia, Resita, Timisoara, precum si participari la saloane internationale de umor desenat, organizate in Turcia, Belgia, Italia, Japonia, Coreea, Polonia, Spania, Anglia, Cipru, Olanda, Macedonia, Iugoslavia si Franta. De asemenea, el a participat la tabere de creatie desfasurate in tara, de-a lungul activitatii sale Stefanescu obtinind un numar mare de premii si distinctii. La acestea, se adauga aparitii in publicatii de grafica si umor, in presa locala, precum si in revistele de umor "Bula" si "Urzica". (Elena RADUCANU)

Comentarii