Unitatile agricole nu se tem de inceperea treieratului

marți, 23 iunie 1998, 23:00
2 MIN
 Unitatile agricole nu se tem de inceperea treieratului

Campania de treierat a cerealelor a inceput deja, combinele intrind in lanurile de orz ale citorva unitati agricole. Dupa cite se pare, in aceasta campanie agricola, acolo unde s-a reusit insamintarea pamintului, nu vor mai fi probleme cu stringerea recoltei. Desi nu atitea cite ar trebui, utilajele agricole sint totusi suficiente fata de anii trecuti, cind s-au inregistrat mari probleme din acest punct de vedere.
"Ar fi aproape imposibil sa se faca o centralizare a datelor in ce priveste situatia parcului de utilaje. Acum fiecare unitate agricola e nevoita sa se descurce pe cont propriu. Din cite stiu eu, marea majoritate a societatilor dau semn ca vor reusi sa duca la bun sfirsit campania de recoltat", ne-a declarat subprefectul Octavian Bologa.
Cu toate ca se confrunta cu mari greutati generate de nemultumirea salariatilor si intrarea in lichidare, odata cu intreg concernul "Braigal", sucursala Insula Mare a Brailei are in prezent la dispozitie nu mai putin de 132 de combine. Dintre acestea, 22 sint ale unitatii, iar restul au fost inchiriate de la agentii economici de prin judetele vecine. "Utilajele pe care le avem acum la dispozitie reprezinta un numar dublu fata de necesarul nostru. Avem 7200 hectare cultivate cu orz. Am inceput treieratul de vineri, 19 iunie, si joia aceasta speram sa terminam, pentru ca se recolteaza cam 2000 ha zilnic, daca nu intervin factori neprevazuti", ne-a spus directorul IMB, Antonica Mitescu. Se spera la o productie de orz de circa 4000 kg/ha. IMB a insamintat cu griu 12.321 de hectare, dar treieratul acestei culturi va incepe peste doua saptamini.
"Agromec"-urile din judet, ce reprezinta unitatile specializate in asigurarea lucrarilor mecanice in agricultura, se pregatesc intens pentru inceperea recoltarii. Directorul "Agromec" Gropeni, Argentin Ciurea, ne-a spus ca are in parc 39 de combine romanesti si doua nemtesti, marca "New Holland". Unitatea are arondate opt asociatii agricole ce se intind pe 4000 ha. Argentin Ciurea sustine ca nu va avea probleme cu prestarea serviciilor contractate, cind se va incepe recoltarea griului. Desi cu mari greutati, combinele romanesti au fost reparate in prezent, in proportie de 70% si se spera ca ele vor fi gata de treaba atunci cind va veni vremea sa intre in lanuri. Greutatile se datoreaza faptului ca agricultorii au intirziat cu plata araturilor de primavara. Cu banii de pe cupoane s-a vizat indeosebi procurarea semintelor si a ingrasamintelor.
Din pacate, daca marile unitati agricole reusesc sa se descurce, iar "Agromec"-urile vor putea presta servicii, cele mai mari probleme le au producatorii particulari, mai ales cei care, cu un hectar-doua, nu au intrat in nici o asociatie. "Orz n-am pus, da’ am trei pogoane cu griu si nu stiu de unde o sa gasesc bani, s-aduc o combina", ni s-a plins un taran, ale carui palme zbircite de munca stringeau lemnul aspru al unei cozi de sapa. (Florentin COMAN)

Comentarii