Bulgarii vor sa le dam inapoi o parte din moastele Sfintei Parascheva

luni, 15 octombrie 2012, 20:37
2 MIN
 Bulgarii vor sa le dam inapoi o parte din moastele Sfintei Parascheva

"Exista un cuvant lasat de Vasile Lupu si de mitropolitul de la acea vreme care ne interzice sa imprastiem sfintele moaste", arata purtatorul de cuvant al Mitropoliei. 

In timp ce pelerinii din toata tara se perindau pe la moastele Sfintei Parascheva, autoritatile de la Sofia au transmis Bucurestiului ca vor sa recupereze moastele Cuvioasei. Astfel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a rugat Romania sa-i trimita macar o particica din moaste, dar a fost refuzat. Biserica Ortodoxa Romana si-a motivat decizia, explicand ca moastele sunt pastrate integral si nu pot fi impartite.

Cuvioasa este cunoscuta la sud de Dunare cu numele de Sfanta Petka, iar ziua de 14 octombrie este una dintre cele mai mari sarbatori pentru credinciosii bulgari. Trupul Sfintei s-a aflat pentru un secol si jumatate, incepand din anul 1235, in Biserica Maicii Domnului din Tarnovo, capitala veche a Bulgariei. Mai apoi, in 1393, din cauza invaziilor otomane, moastele au fost mutate in Vidin si Krusevat, dar dupa batalia de la Nicopole au ajuns in Belgrad. In anul 1521, trupul este din nou mutat, la Constantinopol, unde va fi pastrat pana in 1641. Acesta a fost momentul in care domnitorul moldovean Vasile Lupu le-a primit de la patriarhul Constantinopolului, in semn de multumire pentru ajutorul acordat, platind toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sustin si ei ca nu pot imparti moastele, dar ca vesmintele ei se afla peste tot in lume, fiind donate in special bisericilor cu acest hram. „Exista un cuvant lasat de Vasile Lupu si de mitropolitul de la acea vreme care ne interzice sa imprastiem sfintele moaste. Cu limba de moarte a fost lasata aceasta porunca, asa ca noi doar respectam dorinta celor care au reusit sa aduca moastele la Iasi", subliniaza Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei.

Putini crediniciosi cunosc faptul ca moastele Sfintei Parascheva nu sunt intacte, talpile fiind pastrate pe teritoriul Turciei. Restul trupului, ajuns la Iasi, a fost sigilat de domnitor si de Mitropolitul Varlaam, nefiind deschise niciodata de atunci. Cei doi au pus un blestem intr-un giulgiu asezat in racla: „Blestemat fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioasa Parascheva". In schimb, hainele care imbraca moastele sunt schimbate de trei ori an, vesmintele fiind oferite altor lacase de cult, printre care si Manastirii Sfintilor „Trei Ierarhi".

Comentarii