Cateva „trucuri” impotriva caniculei

miercuri, 11 iulie 2012, 01:38
3 MIN
 Cateva „trucuri” impotriva caniculei

  Tot mai multi ieseni ajung la spital din cauza efectelor caniculei. Desi pe timpul noptii de luni spre marti a plouat pentru o perioada scurta de timp, zapuseala din timpul zilei a fost prea mult pentru cativa ieseni care au avut nevoie de ingrijiri medicale. In Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon" au ajuns 12 persoane cu diverse probleme cauzate de temperaturile extrem de ridicate din timpul zilei. Medicii spun ca exista „trucuri" prin care putem supravietui caniculei. Un cearsaf ud in geam sau o crema cu fotoprotectie poate face diferenta dintre o stare generala alterata si o stare normala.

„Faptul ca suntem bronzati nu ne confera o protectie suplimentara"

Cele mai afectate de caldurile din ultimele zile au fost persoanele de varsta a treia. Acestea se prezinta in numar mare in fiecare zi in unitatile de primiri urgente din spitalele iesene, de cele mai multe ori din cauza faptului ca temperaturile ridicate le agraveaza bolile de care sufera deja de mai mult timp. „In ultima garda s-au prezentat la spital 12 persoane care au solicitat ingrijiri medicale din cauza efectelor caniculei. Cei mai multi dintre pacienti se stiau cu afectiuni cardiace, boli care acum au fost agravate de catre expunerea prelungita la soare sau la temperaturi ridicate in spatii inchise. Pacientii cu afectiuni cardiace au ramas internati sub supraveghere medicala, iar ceilalti au mers acasa dupa ce au primit tratamentul necesar", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

Medicii spun ca foarte multi pacienti ajung la spital din cauza faptului ca este foarte cald in apartamentele in care stau. Din aceasta cauza, medicii spun ca in astfel de perioade caniculare trebuie folosite anumite „trucuri" pentru a scadea temperatura din apartamentele supraincalzite. „Trebuie acoperite ferestrele care sunt expuse la soare cu jaluzele, storuri, cearsafuri in culori deschise. Este bine de evitat gatitul la orele amiezii si trebuie limitata utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale si a altor surse de caldura. De asemenea, ferestrele trebuie sa ramana inchise tot timpul cat temperatura exterioara este mai mare decat cea din spatiul inchis. Ventilatoarele nu trebuie utilizate daca temperatura a depasit 32°C pentru ca in acest fel doar recircula aerul cald. Este bine de pus in calea curentului generat de ventilator un vas cu apa in care se topeste gheata", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgenta in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". De asemenea, fiecare camera trebuie aerisita dimineata devreme si seara tarziu utilizand curenti de aer, iar aerul conditionat trebuie reglat cu 5°C sub temperatura ambientala.

Pe de alta parte, medicii avertizeaza ca statul in apa nu contracareaza efectele razelor ultraviolete. „In realitate, apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete chiar daca da senzatia de confort termic, iar arsurile solare si insolatia se instaleaza cu usurinta. Faptul ca suntem bronzati nu ne confera o protectie suplimentara, iar cremele de protectie solara nu permit o expunere prelungita la soare intre orele 11 si 16", a mai spus dr. Ciuhodaru.

Comentarii