Ce nu s-a stiut despre ucigasul pictoritei Ganju

Subtitlu

marți, 15 iunie 2010, 12:55
4 MIN
 Ce nu s-a stiut despre ucigasul pictoritei Ganju

Deznodamintul in cazul uciderii pictoritei Ilinca Ganju se amina deocamdata. Barbatul care a recunoscut crima este in continuare internat in Spitalul de Psihiatrie Socola si, in urma discutiilor pe care acesta le-a avut cu medicii, ies la iveala informatii care, daca ar fi fost stiute de anturajul lui Ilie Crudu din timp, poate s-ar fi putut preveni tragedia. Comisia de expertiza psihiatrica ce s-a reunit deja de doua ori pentru a-l examina pe Ilie Crudu a stabilit ca acestea sufera de tulburari de personalitate de tip borderline. El a recunoscut in fata medicilor ca a fost violent cu familia. Specialistii explica in ce consta aceasta afectiune si care este specificul bolii in cazul lui Ilie Crudu.

De ce nu suporta despartirile

Desi aceasta tulburare poate fi observata de catre cei din jur in cele mai multe din cazuri, Ilie Crudu nu pare sa fi fost inteles din acest punct de vedere de catre cei apropiati. "La unii oameni aceste tulburari sint mai estompate, nu sar in ochi atita timp cit nu se intimpla lucruri deosebite. Nu analizeaza nimeni in profunzime si se considera ca asa e normal. Tulburarile se instaleaza si omul are un fel de a fi relativ constant, ce nu trezeste suspiciuni", a declarat Gheorghe Draghici, psiholog principal in cadrul spitalului. Specialistii spun ca personalitatea de tip borderline ocupa aproximativ jumatate din ansamblul tulburarilor de personalitate si afecteaza in principal femeile. Persoanele cu acest tip de personalitate trec foarte repede de la o stare la alta, iar de cele mai multe ori aceste stari se estompeaza dupa virsta de 50 de ani cind persoana respectiva se mai "linisteste". "Personalitatea celui de tip borderline graviteaza in jurul angoasei de separare, teama de rupere a unei relatii. De obicei, acesti oameni trec prin multe relatii, foarte intense, insa de scurta durata, se consuma repede. Trairile lor sint deosebite, vulcanice, au o reactivitate intempensiva. Nici nu are importanta daca separarea este reala sau nu, pentru ca la el nu conteaza decit ceea ce e in mintea lui. Ce crede el devine mai real decit insasi realitatea, iar distinctia real-imaginar nu prea functioneaza. Un gest cit de mic al celui de linga el se poate transforma in ceva fantastic", mai spune psihologul.

Testele psihologice au aratat ca are probleme

Psihologul care l-a consultat pe Ilie Crudu l-a supus unor teste menite sa-i descopere personalitatea si modul cum vede el lumea. Testul, similar celui al „petelor de cerneala", a aratat faptul ca exista anumite probleme. „Interpretarile pacientului pot fi pe ansamblu, pe fondul figurii, unii vad mai degraba partea alba decit cea colorata sau vad detaliile. Toate raspunsurile lui Crudu se refereau doar la perceptia de ansamblu, vedere globala. In mare, cind avem astfel de cazuri, e clar ca e ceva in neregula cu acel pacient, e nefiresc. Este vorba de distorsiuni de percepere a realitatii, trairi anapoda, care nu concorda cu ce se intimpla de fapt", a adaugat Draghici.

Se batea cu nevasta

Modul in care a fost ucisa Ilinca, cu zece lovituri de cutit, le-a aratat medicilor faptul ca nu a fost vorba doar de un moment de furie in ceea ce-l priveste pe criminal, ci ca de fapt sint probleme adunate in timp, care au rabufnit. De altfel, Crudu a si marturisit ca nu de putine ori s-a ajuns la agresiune in familie, el si sotia sa impartindu-si lovituri unul altuia in mod constant. In acelasi timp, medicii spun ca sentimentul de vinovatie pe care il manifesta barbatul este autentic, real. "Trece foarte repede de la o stare la alta. Oscileaza intre idealizare, adoratie si jigniri profunde. In astfel de momente se intimpla tragedii. Toate acestea se intimpla doar la el in cap, in imaginatia care este mult mai bogata decit la altii", a precizat psihologul Draghici.

In 90% din cazuri, pacientii au discernamint

Desi nu s-a dat oficial un verdict in ceea ce priveste discernamintul lui Crudu din momentul comiterii faptei, cel mai probabil comisia va hotari ca barbatul a fost constient de ceea ce face. Specialistii spun ca in astfel de cazuri 90% dintre pacienti au discernamint si ca tulburarile de personalitate nu duc la abolirea discernamintului. Cazul lui Ilie Crudu i-a intrigat pe medici si prin faptul ca este un caz "curat", adica tipic, ca la carte, in care pacientul nu pare sa mai aiba si alte probleme "atasate" de afectiunea de fond. De asemenea, medicii cred ca de la o expertiza la alta pacientul poate sa "arate" fara sa vrea mai mult din ceea ce crede cu adevarat, pentru ca boala evolueaza fara sa o mai poata ascunde. In acelasi timp insa, este posibil ca Ilie Crudu sa fi manifestat simptome de boala, insa nimeni din jurul sau nu a considerat ca e ceva ciudat la el. Faptul ca a fost perceput ca tipic a impiedicat un diagnostic precoce si un tratament adecvat.

Cel mai probabil in cursul acestei saptamini anchetatorii vor primi rezultatul oficial al expertizei psihiatrice. Daca se va decide ca avea discernamint in momentul comiterii faptei, se va face propunere de arestare si va fi transferat la Spitalul Penitenciar Jilava pentru continuarea tratamentului pentru afectiunea pulmonara de care sufera. Ilie Crudu a recunoscut ca a ucis-o pe Ilinca Ganju, iubita lui de la acea vreme, in noaptea de 9 spre 10 mai. Dupa ce a comis crima barbatul a incercat sa se sinucida cu barbiturice.

Comentarii