Consilierii au votat bugetul cel mare: 600 milioane RON

marți, 13 februarie 2007, 02:16
5 MIN
 Consilierii au votat bugetul cel mare: 600 milioane RON

Conducerii Primariei i s-a reprosat faptul ca nu a respectat structura bugetului negociata in noiembrie. „E un buget bun. Principala problema este ca nu a fost agreat de conducerea PD“, a apreciat democratul Brailean.

Alesii locali au batut ieri in cuie cel mai mare buget din istoria municipiului. Concret, municipalitatea si-a programat sa cheltuiasca in 2007 aproape 600 milioane lei (6.000 miliarde lei vechi). Dupa dezbateri de o ora si jumatate, veniturile si cheltuielile din acest an au fost aprobate cu 16 voturi „pentru" de la consilierii PSD si PC, 10 abtineri ale consilierilor PNL si PD si un vot impotriva, cel al consilierului liberal Anghel Ficu. Foarte repede, alesii locali au aprobat apoi contractul de imprumut semnat de Primarie cu BERD pentru investitii in calea de rulare a tramvaielor, eliminarea a trei taxe locale si alte trei proiecte. „Este un buget care asigura in primul rind functionarea orasului, dar asigura si o dezvoltare a infrastructurii. O a treia trasatura a bugetului este pregatirea pentru obtinerea fondurilor nerambursabile. Ma bucur ca multi consilieri locali au luat cuvintul. Inseamna ca ii intereseaza bugetul. Nu au ridicat insa probleme la care sa nu putem raspunde. Intepaturile politice sint normale", a declarat primarul Gheorghe Nichita. El a mai spus ca iesenii vor fi avertizati ca alesii locali ai Aliantei D.A. s-au abtinut de la aprobarea bugetului si implicit a proiectelor ce urmeaza sa fie incepute in acest an.

Liberalii: „Este un buget electoral"

Sedinta de ieri a Consiliului Local se anunta foarte tensionata. Consilierii Aliantei D.A. au anuntat, inca de duminica, ca nu intentioneaza sa aprobe bugetul propus de municipalitate. Multi dintre cei 27 de consilieri locali au tinut sa isi prezinte punctul de vedere asupra modului in care se aduna veniturile Primariei, dar si a propunerilor de cheltuire a banilor publici. Inca de la inceputul sedintei, sefii Primariei au anuntat ca bugetul local a fost suplimentat cu 5,2 milioane lei, reprezentind suma alocata de Guvern pentru CET, in contul subventiei la combustibil. Din totalul bugetului de 600 milioane lei, aproape 200 milioane reprezinta cheltuieli de investitii. „Este un buget electoral", a afirmat liberalul Anghel Ficu. Colegul acestuia, Radu Botez, sustine ca investitiile propuse de municipalitate nu vor aduce venituri suplimentare la bugetul local. „Este doar un buget de consum", a spus Botez. Nici democratii nu au fost de acord cu propunerea de buget avansata de municipalitate. „Noi am aprobat contractarea unui credit de 100 milioane lei noi pentru a dezvolta eficient orasul. De atunci si pina acum au aparut mai multe diferente. S-a spus ca parcarile din Iasi vor fi realizate prin investitii private. Acum s-au prins in imprumut", a completat democratul Cristian Angheluta. Concret, democratii au reclamat modificarile aduse listei de investitii din imprumutul de 200 milioane lei. Astfel, pentru 2007, cind se intentioneaza cheltuirea sumei de 100 milioane lei, Primaria a redus foarte mult, cu aproximativ 20 milioane lei, suma alocata depozitului ecologic si a distribuit banii catre alte proiecte cum ar fi parcarile sau reabilitarea strazilor. „Proiectul cu depozitul ecologic se intinde pe patru ani. Era normal ca in 2007 sa prindem doar suma necesara pentru acest an", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Nu toti democratii au fost pe aceeasi linie cu sefii directi din partid. „E un buget bun. Are si multe lacune, dar principala problema este ca nu a fost agreat de conducerea PD", a precizat in plenul sedintei alesul democrat Tiberiu Brailean.

Au fost anulate trei taxe locale

Primarul Gheorghe Nichita a prezentat si o comparatie intre bugetul Iasului si cele ale Brasovului si Clujului. El a dorit astfel sa raspunda consilierilor Aliantei D.A. care au acuzat o o proasta impartire a banilor publici. „La invatamint, noi dam 159 milioane lei, Clujul da 161 milioane lei, iar Brasovul 131 milioane lei, in conditiile in care acolo sint primari din Alianta si dispun de bugete mai mari. Si la sanatate noi dam 3,9 milioane lei, Brasovul nu a alocat nici un leu, iar Clujul a alocat 2 milioane lei", a explicat Nichita. Prin comparatie, clubul de fotbal din Dealul Copoului a fost prins in bugetul local tot cu aproximativ 3,9 milioane lei, in aceasta suma intrind fonduri destinate functionarii clubului, dar si investitii in baza sportiva. Conform bugetului aprobat ieri, municipalitatea intentioneaza sa cheltuiasca 100 milioane lei dintr-un imprumut pentru reabilitarea strazilor (41 milioane lei), cofinantarea depozitului ecologic (7,1 milioane lei), realizarea de locuinte sociale (17,5 milioane lei) sau construirea de parcari (13,1 milioane lei). Tot ieri, alesii locali au aprobat si demararea de lucrari la sina de tramvai. Investitiile vor fi suportate de Primarie cu fonduri dintr-un alt imprumut luat de la BERD. In total, municipalitatea intentioneaza sa cheltuiasca 51 milioane lei pentru reabilitarea a 16 km de cale simpla de rulare.

Iesenii au de ieri mai putine taxe de platit. Alesii locali au eliminat taxa pentru ciinii comunitari, taxa de pom si taxa pentru instalarea de bannere. Sefii Primariei au ajuns la concluzia ca aceste taxe nu se mai justifica. Alesii locali au aprobat ieri si inhumarea a 5 cadavre neidentificate. Pentru fiecare cadavru, municipalitatea va cheltui in jur de 400 lei. Municipalitatea a pus la dispozitia Companiei Nationale de Investitii si o suprafata de teren de 900 mp, in curtea Liceului „Vasile Alecsandri". Aici urmeaza sa se construiasca o sala de sport evaluata la 3 milioane lei. Banii vor fi alocati de Compania de Investitii.

Prefecturii nu-i place proiectul de concesionare a activitatii CET

Hotarirea Consiliului Local privind concesionarea serviciului de producere a energiei termice va fi din nou discutata azi de reprezentantii Primariei si ai Prefecturii. „Institutia prefectului va reveni cu o noua solicitare de indeplinire a procedurii legale si va proceda in consecinta, in functie de raspunsul primit", a precizat Emanoil Arhip, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Astfel, directorul tehnic al Primariei, Mihai Chirica, se va intilni pentru a doua oara astazi cu reprezentantii Prefecturii pentru a discuta modul in care a fost fundamentata hotarirea CL privind scoaterea la licitatie a serviciului de termoficare. Reprezentantii Prefecturii au solicitat documente suplimentare pentru a decide daca hotarirea este legala sau nu. „Fata de documentatia prezentata, institutia prefectului poate afirma ca hotaririle CLM Iasi privind concesionarea serviciului de termoficare au fost adoptate prematur, fara existenta reglementarilor legale in domeniu", a afirmat Arhip. Concret, reprezentantii Prefecturii sustin ca documentatia trimisa catre institutie si adoptata de CL nu corespunde cu documentele-cadru de la nivelul Guvernului care stau la baza contractelor de concesionare a serviciilor publice. Reprezentantii Prefecturii au anuntat ca dupa discutarea documentatiei se va decide daca va fi demarata procedura atacului in contencios. „Ne vom intilni din nou cu reprezentantii Prefecturii miine (n.r. – azi) pentru a incerca sa clarificam situatia creata. Vom incerca sa punem la dispozitia Prefecturii toate documentele solicitate", a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Comentarii