Copii bolnavi din cauza stresului

duminică, 28 decembrie 2008, 21:41
4 MIN
 Copii bolnavi din cauza stresului

In cabinetul psihologului, Denisa e vesela, deseneaza si pune o mie de intrebari. Problemele cu care se confrunta de obicei, in special cele provocate de "cei mari", nu-si au locul aici. Fetita deseneaza in permanenta, fiind totusi foarte atenta la ceea ce se vorbeste in jurul ei, chiar daca aparent singura ei grija este foaia colorata din fata ei. "Pe mine ma streseaza Doamna!", raspunde ea la intrebarea psihologului. "Ma streseaza Doamna pentru ca tipa. Dar eu nu o bag in seama, nici nu o ascult. Nu mi-e frica de ea", adauga Denisa incruntindu-si fata, incercind sa para foarte hotarita.

Conform spuselor medicilor, din ce in ce mai multi copii ajung la spital din cauza stresului. Temele, profesorii, parintii prea severi, timpul petrecut in exces in fata televizorului sint doar citeva cauze ale aparitiei stresului la cei mici si implicit ale unor afectiuni psihosomatice.

"De cele mai multe ori, copilul copiaza modelul adultului. El va dezvolta un model comportamental asemanator cu cel al parintelui preferat. Daca micutul se naste cu doua frici, respectiv cea de inaltime si cea de cadere, transmise de la parinti, pina la virsta de un an el ajunge pina la 12 frici preluate tot de la ei. De exemplu, daca mama e ingrijorata ca bebelusul nu a crescut suficient sau nu maninca normal, cel mic va simti fricile ei", a declarat dr. Mihaela Ghircoias, psiholog in cadrul Spitalului de Copii "Sf. Maria".

Copilul isi pierde astfel increderea in sine, si efectele stresului nu intirzie sa apara. "Aproximativ 80% dintre copiii care ajung in cabinetul meu au dezvoltat o boala psihosomatica. O teza la un obiect greu poate chiar sa imbolnaveasca un copil de ulcer. Din punctul meu de vedere, nu se poate face o comparatie cu ceea ce se intimpla de exemplu in urma cu 20 de ani, pentru ca atunci nu venea nimeni la psiholog, deci lipseste termenul de comparatie", mai spune dr. Ghircoias.

Nici sugarii nu sint scutiti de afectiuni cauzate de stres

Stresul se poate manifesta somatic chiar si la virste foarte fragede. Este si cazul unui bebelus de numai sase luni, ajuns la spital din cauza ca avea spasme si tulburari de somn. Nu stia nimeni din ce cauza si ce anume se intimplase cu el. Parintii fetitei erau plecati la munca in strainatate, iar micuta ramasese in tara cu bunica ei si cu o sora de-a mamei.

In spital i s-au facut toate analizele medicale necesare, numeroase investigatii, chiar si CT si RMN. Toate analizele aratau insa ca bebelusul nu sufera de nimic si ca starea de sanatate era buna. "Am ajuns la concluzia ca fetitei pur si simplu ii era dor de parinti. Toate tulburarile de care suferea erau provocate de stresul absentei parintilor intr-o perioada cind ea avea mare nevoie de ei. Bunicii in schimb nu au fost de acord cu diagnosticul nostru, au crezut ca batem cimpii", a mai spus dr. Ghircoias.

Ulcer din cauza stresului, la virsta de 12 ani

Cazurile de copii stresati care au ajuns si la spital din motive de stres nu sint deloc putine. Este si cazul unei fetite de 12 ani care a facut ulcer de la stres. Fetita provenea dintr-o familie unde parintii erau divortati si ea a fost mai mult in grija bunicilor. Acestia au incercat sa o protejeze de orice efort sau stres incit ii faceau ei temele in clasele primare.

Din clasa a V-a, fata a fost insa nevoita sa se descurce singura si sa faca fata exigentelor scolii. A inceput sa respinga temele si toate problemele au afectat-o atit de mult incit a facut ulcer.

Un anumit tip de stres poate fi benefic

Specialistii au identificat doua tipuri de stres. Astfel, termenul de "eustres" reflecta o stare normala de neliniste, de pregatire, o stare care te mobilizeaza in momentul in care astepti sa se intimple ceva: sint asa-numitii "fluturi in stomac". Pe de alta parte, "distresul" reprezinta supralicitarea acestei stari pina la depasirea resurselor fiziologice si psihologice personale.

"Exceptind agresiunile fizice si psihice evidente, acest tip de stres mai poate fi provocat de un eveniment neplacut, sau chiar de un examen pentru care copilul nu a invatat", a mai spus dr. Ghircoias.

Cele mai dese manifestari ale stresului la copii sint reprezentate de sindromul dureros abdominal si enurezis (urinatul noaptea in pat). Tratamentul stresului in cazul copiilor se refera la psihoterapie, dar specialistii au precizat ca aceasta are eficienta maxima doar in cazul in care sint eliminate din viata copilului motivele de stres care au provocat problemele.

Comentarii