Cozile disperarii

joi, 04 mai 2006, 00:33
5 MIN
 Cozile disperarii

Bataie de joc! Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine fara jena ca in Sanatate sint bani pentru medicamentele compensate. Dar la numai trei zile de la inceputul lunii, deja mai multe farmacii din Iasi si-au terminat plafonul pentru retete compensate. Farmaciile care mai elibereaza astfel de retete sint asaltate de sute de oameni care stau ore in sir la cozi. Cei suferinzi, speriati de faptul ca vor trebui sa plateasca la pret intreg tratamentul, dau navala si in cabinetele medicilor de familie inca din primele zile ale lunii. Nimic si nimeni nu le mai poate oferi garantia ca mai tirziu vor putea sa isi gaseasca leacul prescris. Din acest motiv, iesenii isi fac din timp programare la medicul de familie pentru a sta apoi la cozile disperarii, care au marcat odinioara epoca Ceausescu. In fata acestei situatii, Ministerul Sanatatii se incapatineaza sustinind ca aceasta criza este falsa si se datoreaza mentalitatii bolnavilor.
„Eu mor pe drumuri cautind un medicament“

Bolnavii ieseni il invita pe ministrul Sanatatii sa li se alature unei zile de calvar in care orele se scurg doar stind la coada fara a sti daca vor pleca cu medicamentele in buzunar. „Vai de capul nostru! In fiecare luna, aceeasi poveste. Doua, trei zile imi ia pina ce gasesc o farmacie care sa elibereze toate medicamentele ce imi sint prescrise pe reteta. Daca nu au toate medicamentele, ma trimit la alta farmacie sau ma obliga sa renunt pentru luna in curs la respectivul medicament pe care nu il au. Ma trezesc in miez de noapte pentru a ma pregati ca la ora sapte-opt, cind se deschid farmaciile, sa fiu cit mai in fata la rind“, si-a spus oful Mihai Tudose, un pensionar, in timp ce isi ocupa locul, cel putin al 25-lea, la coada deja formata ieri la primele ore ale diminetii in incinta farmaciei „Sfinta Parascheva“, din Piata Unirii. Nici bine nu a terminat acesta, ca o alta femeie a rabufnit. „De mai bine de doua ore ma invirt pe la farmaciile din zona (n.r.-Centru) si nu gasesc de unde sa-mi cumpar medicamentul. Eu sufar de astm bronsic. Luna trecuta m-am lasat pagubasa si nu mi-am mai luat doctoria. Insa nu imi permit in fiecare luna sa cheltuiesc citeva milioane pentru un medicament care este gratuit. Poate ca pentru un venit ca al ministrului Sanatatii, acest lucru nu ar conta. Insa eu ar trebui sa ma imprumut lunar pentru a face rost de medicament fara reteta gratuita“, s-a plins Mariana Iftime, care isi luase liber de la serviciu pentru a umbla prin farmacii.
Altii erau nemultumiti de faptul ca unele farmacii din centru terminasera deja plafonul pentru medicamente gratuite si compensate. Asta in ciuda garantiilor date de cel aflat in fruntea Ministerului Sanatatii ca banii pentru luna mai ar trebui sa ajunga pina cel putin pe 25. „Asta e bataie de joc. Abia au trecut trei zile din luna si deja vin cu un astfel de pretext. Sa vina cei de la Bucuresti sa vada la ce ne supun in fiecare luna. Daca o tin tot asa, atunci eu mor pe drumuri in cautarea unui medicament“, a spus un alt pensionar aflat la coada.
O reteta pentru bolnavii de cancer costa 70 milioane lei
Desi din aceasta luna farmaciile din Centru au primit mai multi bani, spre surprinderea tuturor, unele nu au putut elibera medicamente compensate decit pentru scurt timp. Printre acestea se numara si farmacia „Alexandra“, situata pe bulevardul Independentei. „Banii au ajuns doar pentru primele trei zile din luna. Foarte multi bolnavi vin si stau la rind in acest interval de timp. Si cum au fost retete cu valori mari, plafonul s-a dovedit insuficient. Spre exemplu, daca ai zece ieseni suferinzi de cancer, numai costul unei astfel de retete ajunge la 70 milioane lei. Daca vin 10 asemenea pacienti pe care nu ai dreptul, ca farmacist, sa ii refuzi, atunci banii pentru o luna s-au terminat“, a explicat Oana Jolobceastai, proprietara farmaciei, cum de i s-a epuizat plafonul de 700 milioane lei in doar citeva zile.
Bolnavii se programeaza la retete cu o luna inainte
Ca sa ajunga la coada de la farmacie, bolnavii trebuie sa stea mai intii la coada de la usa medicului de familie. „Decit sa ramin fara medicamentul ce ma tine in viata, prefer sa stau la toate cozile din lume. Incep cu cea de la medicul de familie. Chiar daca mi-am facut programare, doua ore tot astept pina sa intru in cabinet. Apoi urmeaza chinul cu farmaciile. Avem alta alternativa?“, s-a intrebat Marioara Simion, o pensionara care tocmai pleca cu reteta de la medicul de familie, lasind in urma alte 20 de persoane ce isi asteptau rindul. Cum reteta este cheia catre pastilele necesare oricarui bolnav cronic, medicii de familie fac cu greu fata cererii din aceste zile. „Am pacienti programati de luna trecuta pentru aceasta perioada. Stau si peste program numai in vederea prescrierii de retete. Toti traiesc cu conceptia ca, daca nu isi iau medicamente gratuite de cum debuteaza luna, atunci ramin fara leac. Asta chiar daca le explic ca o reteta pentru bolile cronice este valabila timp de 30 de zile. Situatia este generalizata. Toti medicii de familie lucreaza in aceste zile in ritm continuu numai pentru a elibera retete compensate“, a comentat dr. Tania Bernstein, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Iasi prin cabinetul careia trecusera numai ieri 100 de bolnavi doritori de retete.
„Incercam sa schimbam sistemul de alocare a banilor“
De cealalta parte, reprezentantii Ministerului Sanatatii cred ca aceasta criza a medicamentelor compensate este una falsa datorata disperarii oamenilor care nu au incredere ca si pe la jumatatea lunii se pot prezenta la farmacii. Oare daca bolnavii nu ar fi patiti, s-ar mai ingramadi asa la rind? „Lumea se buluceste la farmacii pentru ca exista neincredere ca banii nu se vor termina si de aceea exista graba in procurarea medicamentelor. Nu pot garanta ca nu vor mai fi cozi, dar incercam sa schimbam sistemul de alocare a banilor. In primul rind, plafoanele pentru medicamentele gratuite vor fi trecute in administrarea medicilor de familie. Nu toti medicii de familie vor primi aceeasi suma de bani. Criteriile de distribuire a plafoanelor vor fi stabilite pe baza structurii bolnavilor, a mediului urban sau rural, a bolilor cronice, precum si a numarului de copii si gravide aflat pe listele acestora“, a promis ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Seful CJAS: „Nu exista o criza a medicamentelor compensate“
Desi farmaciile au inceput sa traga „obloanele“ in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor compensate sau gratuite, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS) crede in continuare ca banii vor ajunge pina la sfirsitul lui mai. „Este adevarat ca farmaciile din Centru termina plafonul pina la jumatatea lunii sau chiar mai devreme. Asta deoarece cei mai multi dintre bolnavi se adreseaza intii farmaciilor din zonele centrale. Dar asta nu inseamna ca si celelalte farmacii din cartiere au terminat banii. Bolnavii trebuie sa invete ca mai intii sa se adreseze farmaciilor din zona in care locuiesc si apoi sa se indrepte spre Centru. Repet ca in Iasi nu exista o criza a medicamentelor compensate. Comparativ cu alte judete, cum ar fi Cluj, noi ne prezentam bine. Majoritatea farmaciilor termina banii in jurul datei de 20-25 a lunii“, a precizat dr. Iulian Serban, presedintele CJAS Iasi. Cozile disperarii formate la farmacii sustin insa contrariul.

Comentarii