Criza de medici urgentisti in spitalele iesene

vineri, 19 decembrie 2008, 21:08
3 MIN
 Criza de medici urgentisti in spitalele iesene

Spitalele iesene cu Unitati de Primire Urgente se confrunta cu o reala problema privind medicii de urgenta. Medicii specializati in asistenta medicala de urgenta sint greu de gasit si de aceea spitalele functioneaza cu mai putini medici decit este necesar. Criza de urgentisti este mai mare la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", unde lucreaza doar doi medici in momentul de fata.

"Avem in total trei medici de urgenta in Unitatea de Primire Urgente (UPU n.r.), dar unul dintre ei este plecat de aproximativ un an in strainatate. Postul a fost blocat pina la sfirsitul anului, cind speram ca medicul sa se intoarca", a declarat dr. Lucian Popa, managerul Spitalului de Urgente.

La Spitalul de Neurochirurgie exista patru medici urgentisti, in conditiile in care ar fi necesari cel putin cinci. La Spitalul de Copii "Sf. Maria" sint doar doi medici de urgenta si sase pediatri. "In mod normal ar trebui sa fie cite trei medici de urgenta pe tura. Deoarece sintem doar doi in UPU, raminem amindoi dupa-amiaza, dar in garzile de noapte ramine doar cite unul", a spus dr. Catalina Ionescu, purtatorul de cuvint al Spitalului de Copii "Sf. Maria".

Conducerea spitalelor a incercat sa mai angajeze medici, a scos posturi la concurs, dar nimeni nu s-a aratat interesat. "Am avea nevoie de cel putin inca cinci medici pentru ca activitatea sa se desfasoare fara probleme. Noi am scos posturile la concurs de mai multe ori, dar nimeni nu s-a prezentat. Asteptam sa se clarifice situatia cu medicul plecat in strainatate, apoi vom organiza un nou concurs", a precizat dr. Lucian Popa.

Medicina de urgenta este o specializare noua si prost platita

Principalele motive pentru care urgentistii sint atit de greu de gasit ar fi faptul ca sint putini cei care s-au specializat in asistenta de urgenta si faptul ca este vorba despre o munca extrem de obositoare.

"Specialitatea este una destul de noua. In anul 1996 a terminat prima generatie si de aceea sint putini care au aceasta specializare. Un al doilea motiv pentru lipsa de urgentisti este faptul ca este o specialitate cu mare efort fizic si psihic. Este greu sa reactionezi la stimuli minimali si sa iei decizii corecte in cel mai scurt timp. Mai mult, medicina de urgenta este o meserie care pina acum era foarte prost platita. Munca unui urgentist nu este inca apreciata la adevarata ei valoare", a explicat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Spitalele apeleaza la medici din alte orase

Pentru ca activitatea medicala sa se poata desfasura in conditii cit de cit normale, medicii de urgenta de la diferite spitale din tara se ajuta intre ei. Astfel, multi medici de urgenta de la un spital fac garzi si in alte spitale. Din cei patru medici de la Spitalul de Neurochirugie, trei fac garzi si in alte parti: doi la Spitalul de Urgente si unul la SMURD. Acesta este si cazul dr. Romeo Chelariu, medic de urgenta in cadrul Spitalului de Neurochirurgie. De mai bine de jumatate de an, dr. Romeo Chelariu efectueaza garzi si in Spitalul de Urgente.

"Din cauza lipsei de medici, coordonatorul UPU a spitalului mi-a propus sa fac garzi si la ei. Am acceptat. Imi vine putin greu avind in vedere ca am, in total, noua garzi pe luna, dar am acceptat pentru ca in acest mod ii ajut si pe ei si pe bolnavi si imi intregesc veniturile", a declarat dr. Romeo Chelariu. Cele noua garzi fac ca medicul sa aiba de tratat sute de pacienti lunar.

La Neurochirugie are cite 60-70 de pacienti pe garda, iar la Urgente are cite 80-90 de pacienti pe garda. Pe linga dr. Chelariu, la Spitalul de Urgente mai fac garzi doi medici urgentisti din Piatra Neamt, trei urgentisti angajati ai Serviciului Judetean de Ambulanta si inca un medic de la Spitalul de Neurochirurgie. Cu ajutorul primit din partea lor, medicii de la Urgente reusesc sa trateze cei aproximativ 3.000 de pacienti care ajung la spital lunar.

"Cu ajutorul medicilor care mai fac garzi la noi reusim sa acoperim necesarul de urgentisti. Speram ca ei sa colaboreze si in viitor cu noi pentru ca activitatea medicala sa se poata desfasura in continuare", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU a Spitalului de Urgente.

Comentarii