Criza majora de locuri la gradinitele din Iasi

luni, 26 februarie 2007, 22:22
4 MIN
 Criza majora de locuri la gradinitele din Iasi

In ciclurile de invatamint, unde scolarizarea se face exclusiv pe baza de inscrieri, fara vreo forma de testare, nebunia obtinerii unui loc poate incepe cu un an inainte. Este cazul parintilor care doresc sa isi inscrie copiii la gradinita sau in clasa intii. Pentru clasa intii exista deja solicitari pentru anul scolar 2008-2009. In cazul gradinitelor, numarul cerintelor de scolarizare il depaseste in multe rinduri pe cel al locurilor. Aceasta situatie deriva din lipsa spatiilor si are drept consecinta supraaglomerarea, pina la dublare, a grupelor de prescolari. Explicatia ar fi, pe de o parte, cresterea numarului populatiei scolare, vizibila mai ales in unele zone ale orasului, iar pe de alta parte, cresterea interesului parintilor pentru scolarizarea timpurie a copiilor lor.

28.000 de prescolari

Cei 27.717 de prescolari ieseni sint impartiti, conform statisticilor ISJ, in 1.117 grupe. Printr-un calcul simplu, observam ca in medie sint aproape 25 de copii intr-o grupa, cu 5 mai mult decit maximul prevazut de lege. Criza locurilor la gradinita se intilneste mai ales in unitatile aflate in zone cu o populatie prescolara ridicata: Alexandru cel Bun, Nicolina, Tatarasi sau Podu Ros. "In cartierul Alexandru, de exemplu, in zona dintre Zimbru si Minerva functioneaza cinci gradinite. Toate sint supraaglomerate", a precizat Georgeta Beraru, inspector scolar de specialitate.
De exemplu, la Gradinita cu Program Prelungit (GPP) nr.13 din Tatarasi, in anul scolar viitor va exista o singura grupa mica, ceea ce inseamna, conform legii, loc pentru 20 de copii. "Avem deja 40 de solicitari, chiar daca inscrierile vor incepe in aprilie. Copiii vor fi selectati in functie de criteriul apartenentei la circumscriptie si de cel al datei la care parintele a depus cererea. Prima solicitare pentru inscrierea la gradinita noastra a venit inainte de mijlocul lunii ianuarie", a spus directoarea Dorina Buhus.  Jumatate din locuri sint deja ocupate inainte de deschiderea oficiala a perioadei de inscrieri si la GPP 22, tot din Tatarasi. Dupa cum sustine directoarea Doina Diacon, din cele 50 de locuri sint solicitari pentru 20. La Gradinita cu Program Normal (GPN) 13, din Centru, parintii isi aduc deja la gradinita copiii care vor fi inscrisi din toamna. Potrivit directoarei Luminita Curcan, micutii de trei ani sint adusi de citeva ori pe saptamina la grupa mare, pentru a se acomoda cu educatoarea.

Creste riscul imbolnavirilor

Solutia de moment este umplerea pina la refuz claselor, cu depasirea normelor legale prin care se prevede ca o educatoare sa aiba grija de 15 pina la 20 de prescolari. Asa se procedeaza de ani buni. La GPN 21, aflata in Alexandru, la piciorul pasarelei peste calea ferata, una dintre educatoare ne-a marturisit ca are acum inscrisi in grupa mica 35 de copii, din care 33 frecventeaza zilnic cursurile. "Trebuie sa fiu foarte atenta cu toti. Mai ales ca acum, cit sint foarte mici, conteaza foarte mult dezvoltarea unor deprinderi", a declarat Margareta Ghiorghiescu, educatoarea unei grupe. O suplimentare a numarului de grupe atrage dupa sine marirea spatiului educational. "Necesitatea de spatiu deriva din cresterea interesului parintilor de a-si aduce copiii la gradinita si din faptul ca, de 30 de ani, spatiul unitatilor a ramas acelasi", a explicat Sonia Hudac, inspector de specialitate.
Parintii stiu mai putin de inghesuiala din clase si sint fericiti ca au prins loc la gradinita pentru copilul lor. "Am dorit neaparat ca baietelul meu sa faca gradinita aici (n.r. – GPN 13, din Centru) pentru ca si fetita mai mare a mers la cursuri tot aici si am fost multumita", a declarat o mamica. Pe de alta parte, un alt parinte este constient ca riscul imbolnavirilor este mai mare in colectivitatile numeroase. "Gradinita este aproape de casa, dar tin minte ca am inscris copilul din timp. Supravegherea e mai buna la clasele mai putin numeroase si riscul de imbolnavire, ma refer la bolile transmisibile ale copilariei, mai scazut", sint de parere doi parinti tineri din Tatarasi.  
Greu le este si dascalilor care trebuie sa invete si sa aiba grija de peste 30 de micuti.

Problemele se vor rezolva in 5 ani

Probleme sint si in mediul rural, unde prescolarii sint dispersati in mai multe locatii, din lipsa spatiului. De exemplu, in Mogosesti – Iasi, prescolarii invata in trei locatii distincte. "Avem copii la Santa, intr-o casa de om, si alta grupa linga dispensar. Spatiul acesta de linga scoala l-am amenajat singura, cu ajutorul parintilor", a spus Maria Heretiu, educatoare cu vechime in Mogosesti. Comunitatea de acolo asteapta cu nerabdare raspunsul Ministerului Educatiei cu privire la construirea unei gradinite noi pe un teren de linga scoala.
Inspectorii scolari spera ca problema spatiului va fi solutionata prin Proiectul Ministerului Educatiei si Cercetarii de Reforma a Educatiei Timpurii, prin care vor fi reabilitate toate unitatile de invatamint prescolar pe parcursul a cinci ani. "Doar 16 vor putea intra in program, in acest an. Prioritatea o constituie Gradinita saptaminala Motoc, care a ramas fara cladire in urma unei retrocedari. Lucrari sint necesare si la GPP 28, GPP 18 sau GPP 17, dar si la GPN 13, GPN 6 sau GPN 25. In acest an, vor fi construite 16 gradinite noi in judet, dintre care cinci in municipiu, in zonele cu populatie prescolara ridicata", a precizat sefa ISJ, Camelia Gavrila.

Comentarii