Criza spitalelor din Moldova sufoca sistemul sanitar iesean

joi, 06 august 2009, 11:24
4 MIN
 Criza spitalelor din Moldova sufoca sistemul sanitar iesean

Criza financiara din spitalele judetene si municipale ale Moldovei se varsa la Spitalul "Sf. Spiridon". Intr-o perioada din an in care saloanele ar trebui sa fie mai libere, iar pacientii sa fie internati in numar mult mai mic, activitatea de la "Sf. Spiridon" este in toi din cauza pacientilor trimisi aici din judetele invecinate.

Daca in prima zi a acestei saptamini erau inregistrati in spital 670 de pacienti pe 956 de paturi disponibile, numarul acestora a crescut pina miercuri la 725 de pacienti internati cu diverse patologii. Cei mai multi dintre acestia provin din judetele vecine, in special din Botosani si Vaslui.

"Aproximativ 60% dintre pacientii internati la noi in acest moment nu sint ieseni, ci provin din judete invecinate. Cel putin 25% dintre acestia ar putea fi tratati foarte bine in spitalele din localitatile de domiciliu. Noi incercam sa nu acceptam astfel de pacienti care vin trimisi de acolo pentru ca in respectivele spitale nu mai sint medicamente sau materiale sanitare. Sint tratati o perioada acolo, insa nu cu medicamente scumpe, si apoi sint trimisi la noi dupa ce starea lor s-a inrautatit. Astfel, spitalele din judete invecinate scapa de pacientii «mincatori de medicamente scumpe»", a declarat conf.dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al spitalului.

Problema este cu atit mai grava cu cit medicii de la Iasi au foarte rar posibilitatea de a refuza astfel de pacienti pentru ca multi dintre ei chiar ajung in stare mai grava la Iasi din cauza ca nu au fost tratati corespunzator.

Se fac economii drastice

De asemenea, multi pacienti nici nu mai trec pe la spitalele din orasele de domiciliu pentru ca nu vor sa fie tratati acolo. "Mai e si dorinta pacientului sa vina aici. Mare problema este ca stocul de medicamente este deja la jumatate, si noi facem eforturi extraordinare sa ne mentinem pe linia de plutire. Se merge doar pe ce s-a licitat in aprilie – mai, nici nu se pune problema de contracte de achizitii noi. Ne adincim in datorii pentru ca nu putem plati, si nimeni nu mai este dispus sa ne dea pe datorie", a mai spus conf.dr. Bogdanici.

Chiar daca este o perioada de concedii, medicii se pling ca vin foarte multe urgente mari, consumatoare de medicamente scumpe. Criza de bani si de medicamente este combatuta prin decizii drastice. "Nu sint bani, astfel ca reducem consumul de medicamente si de materiale sanitare, primim doar urgentele, iar pacientii cronici vin doar cu programare", a adaugat directorul medical. Medicii prefera sa faca internari de zi in aceasta perioada pentru a nu aglomera spitalul. In clinicile de chirurgie se opereaza doar urgentele.

Pe de alta parte, din cauza ca aproximativ 80% dintre medici sint si cadre universitare, aflate acum in vacanta, in toate clinicile din spital se lucreaza cu jumatate din personalul obisnuit. De asemenea, in fiecare clinica se inchid pe rind saloanele pentru a se face igienizare. Astfel, aproximativ 20% din saloanele fiecarei clinici sint inchise in acest moment.

Maternitatea "Elena Doamna" – buget doar pentru o saptamina

Si la alte spitale situatia e critica. Medicii se pling ca nu mai au fonduri suficiente pentru a trata toti pacientii si ca pot acoperi doar medicatia de baza. La Maternitatea "Elena Doamna", situatia este una de avarie, potrivit medicilor, intrucit bugetul mai ajunge doar pentru o saptamina.

Nici la Spitalul de Recuperare nu mai ajung banii si, chiar daca programari sint pina in martie 2010, medicii spun ca fondurile se vor termina intr-o luna.

"Deocamdata nu mai primim fonduri, chiar daca anul acesta au fost micsorate cu aproximativ 60%. Situatia este una de avarie, nu am ajuns inca in stadiul in care sa nu tratam pacientii, dar sintem pe aproape. In curind vom putea primi doar urgentele. Banii ne mai ajung pentru o saptamina, mai imprumutam de la alte spitale, incercam sa ne descurcam. Speram ca va fi rectificat bugetul si vom depasi aceasta criza. De multe ori am cumparat noi pentru pacienti medicamente, pentru a nu-i pune la plata, am mai dat retete, le-am explicat ca nu putem asigura decit medicamentatia de baza", a declarat dr. Vlad Gheorghita, purtatorul de cuvint al maternitatii.

"Speram la o rectificare de buget in luna septembrie"

La Spitalul de Recuperare, banii mai ajung doar pentru o luna. "Fondurile reprezinta o problema pentru ca au scazut, s-au injumatatit de fapt, in comparatie cu anii trecuti. Situatia este destul de delicata, inca mai exista resurse pentru pacienti, dar in aproximativ o luna le vom termina si pe acestea. Am facut solicitari la minister, mereu facem, sa mai primim bani. Speram la o rectificare de buget in luna septembrie, stiu cei de la Casa de Asigurari de Sanatate si minister ca nu mai avem cu ce sa ne descurcam. Programari facem in fiecare zi, avem pina in martie 2010 chiar, dar dupa ce terminam fondurile speram sa vina altele", a precizat prof. dr. Paul Botez, seful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare.

Si Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" se confrunta cu lipsa fondurilor, medicii spun insa ca au reusit sa faca fata pina acum. "Criza financiara este in tot sistemul, nu doar la noi. Chiar daca s-au intirziat platile si le-am aminat pe o perioada maxima, ne-am descurcat. Avem foarte putine datorii care au depasit termenul limita, dar am mai vorbit cu furnizorii, ne-au inteles, si cred ca ne vom descurca in continuare", a afirmat dr. Lucian Popa, managerul Spitalului Clinic de Urgente "Sf. Ioan".

Comentarii