Cum dispar 5 miliarde din banca?

miercuri, 04 februarie 2009, 00:18
4 MIN
 Cum dispar 5 miliarde din banca?

Caz ciudat in Iasi. Radu Mitrovici, administratorul firmei Promottion Invest Grup, spune ca in trei saptamini i s-au "evaporat" din cont peste 500.000 de lei. Mai mult, s-a trezit brusc in baza de date cu rau platnici, figurind in Centrala Incidentelor de Plati a BNR, desi el stia ca are citeva miliarde de lei in banca. Radu Mitrovici spune ca doar el si sotia sa puteau face operatiuni cu contul firmei deschis la ProCredit Bank si banuieste ca un angajat a "jonglat" cu banii sai, avind suspiciuni si asupra functionarilor bancii. Intreaga poveste a ieseanului care s-a trezit cu contul gol ar putea continua la Parchet, acesta fiind decis sa isi recupereze banii pe calea legala. "Fara vina noastra, ci a functionarului bancar, am intrat in Centrala Incidentelor de Plati a BNR", se arata in plingerea penala ce urmeaza a fi depusa la Parchet.

Firma Promottion Invest Grup are ca obiect de activitate producerea containerelor metalice, folosite preponderent pentru cazarea muncitorilor de pe santierele de constructii. In august 2007, barbatul a deschis la sucursala din Iasi a ProCredit Bank un cont comercial. Pentru siguranta depunerilor si retragerii de numerar sau alte operatiuni din contul societatii, barbatul a depus la banca cite un specimen de semnatura, al lui si al sotiei, precum si specimenul de stampila autorizat pentru aplicarea pe documentele de plata sau incasare.

In urma unei verificari contabile, administratorul firmei a constatat insa ca in doar trei saptamini, din conturile firmei a fost ridicata suma de peste 455.000 de lei, atit prin ordine de plata, cit si numerar, in baza unor semnaturi si a unei stampile neautorizate. In plus, sustine Mitrovici, din inventarul societatii lipsesc bunuri in valoare de aproape 100.000 de lei, cumparate cu banii ridicati din conturile firmei, dar care nu au ajuns niciodata in fizic la firma.

"Marea surpriza a clientului meu a fost in momentul in care un bilet la ordin emis in aceeasi maniera, in suma de aproximativ 40.000 de lei, a fost refuzat de banca, pentru lipsa de disponibil si nu pentru faptul ca nu avea semnatura si stampila autorizata", explica avocat Alec Bernic, reprezentantul lui Radu Mitrovici.

Din acest motiv, firma a intrat in Centrala Incidentelor de Plati a BNR si a fost amendata cu 100 de lei. Reprezentantii firmei spun ca au incercat sa negocieze cu ProCredit Bank, pentru o gasi o solutie in aceasta problema, dar nu au ajuns la nici o intelegere.

Avocatul lui Radu Mitrovici se intreaba cum a fost posibil sa se ajunga in aceasta situatie. "Cum a fost posibil ca suma de bani sa fie extrasa din cont de o persoana neautorizata? A fost vorba despre semnaturi falsificate sau o neglijenta a functionarilor de la banca?", se intreaba Bernic.

Directorul firmei banuit de jonglerii cu banii din conturi

Societatea, prin administratorul sau, intentioneaza sa depuna plingere impotriva functionarilor bancii pentru neglijenta in serviciu, urmind ca ProCredit Bank sa fie chemata ca parte civila responsabila. Solicitati sa comenteze si sa explice cum a fost posibila o asemenea situatie, reprezentantii ProCredit Bank au invocat "secretul bancar".

"Clientii institutiilor bancare sint protejati prin «Legea secretului profesional in domeniul bancar si relatia cu clientela», iar ProCredit Bank respecta confidentialitatea informatiilor referitoare la activitatile desfasurate de catre orice client. Este datoria noastra sa asiguram clientilor mijloace prin care pot comunica cu banca si sintem deschisi si transparenti in a raspunde oricaror solicitari venite din partea acestora", a declarat Asmus Rotne, director general adjunct al ProCredit Bank, prin intermediul Departamentului de Relatii Publice.

Administratorul firmei il banuieste pe fostul director de la firma ca ar fi jonglat cu banii din conturile societatii. Radu Mitrovici si Mihail Ciornei au fost ambii asociati si administratori la firma ProContainer, din care ulterior s-a desprins Promottion Invest Grup, la aceasta din urma Ciornei figurind doar ca director. Mitrovici isi banuieste fostul director ca si-a infiintat o societate paralela si ca s-ar fi folosit de clientii si banii firmei la care lucra pentru a prelua contracte si marfuri. Mihail Ciornei nu a putut fi contactat, dar avocatul sau spune ca acesta nu a facut nimic ilegal.

"Singurul contact intre societatile celor doi a avut loc in biroul meu si a fost vorba despre discutii preliminare pentru lamurirea situatiei. Daca prin absurd luam in considerare ca ar fi semnat acele acte si banii ar fi iesit din societate, in acest caz nu exista scopul ilicit al actiunii, deoarece au fost folositi pentru materiile prime, pentru ca firma trebuia sa functioneze", a explicat avocat Adrian Fetcu, reprezentantul lui Mihail Ciornei.

Comentarii