De la iarba verde la spital, cu capuse

duminică, 29 aprilie 2012, 18:50
2 MIN
 De la iarba verde la spital, cu capuse

Tot mai multi ieseni care aleg sa-si petreaca timpul liber la iarba verde ajung la spital din cauza muscaturilor de capusa. In acest sfirsit de saptamina, medicii din Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon" au ingrijit cinci persoane care fusesera muscate de capuse. „Cei cinci pacienti au beneficiat de ingrijirile medicale necesare, respectiv toaletarea plagii muscate si scoaterea capusei din piele acolo unde a fost cazul. Nu s-au inregistrat complicatii", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD. Dupa ce au primit tratamentul medical necesar, cei cinci pacienti au fost redirectionati catre Spitalul de Boli Infectioase, unde primesc tratament profilaxic pentru boala Lyme, boala care poate fi transmisa de catre capuse. De la inceputul acestui an s-au inregistrat la Iasi trei cazuri de boala Lyme, in contextul in care pe tot parcursul anului trecut medicii au descoperit 30 de astfel de cazuri, fara a se inregistra complicatii majore.

Site-ul specializat www.lyme.ro recomanda scoaterea capusei acasa intr-un anumit mod, cu o penseta cu virf ascutit, si in asa fel incit capusa sa nu fie stoarsa atunci cind este strinsa in penseta pentru extragere, iar daca nu puteti sa efectuati o astfel de manevra sa apelati la un medic. Totodata, se mai recomanda ca masura de siguranta suplimentara, mai ales daca ati extras capusa dupa 24 de ore de la intepare, sa luati preventiv timp de o zi, la 6 ore, patru doze de amoxicilina 500 mg sau un alt antibiotic din aceeasi categorie. Cel mai important este sa urmariti locul muscaturii timp de o luna. O infectie locala, chiar basicata, cu un contur de pina in 5 cm, poate fi normala in primele zile de la extragerea capusei, mai ales daca nu ati extras si capul capusei, care de regula este foarte bine prins si se poate rupe. Aparitia asa-numitului edem migrator, o pata rosiatica si cu un contur foarte clar, care se mareste cu circa 5 cm in diametru pe zi, si care, atunci cind apare, se intimpla de regula la 3-4 saptamini de la intepatura, este primul semn ca e posibil sa va fi infectat cu Borrellia si sa aveti boala Lyme. Intr-o astfel de situatie, medicul va va recomanda cel mai probabil o cura de antibiotice oral de circa 3 saptamini. Daca infectia nu este tratata, se ajunge la fazele urmatoare ale bolii: atacarea articulatiilor si chiar a creierului, moment in care curele de antibiotic sint mult mai prelungite si intravenos. Netratata nici in aceasta faza, boala poate duce chiar la paralizie si, in cazuri rare, la deces.

Un mod relativ eficient de a va feri insa de astfel de neplaceri, mai ales in lunile aprilie, mai si chiar iunie (perioada in care capusele sint foarte active), este folosirea unui spray anticapuse inainte de iesirea in natura. Acesta se gaseste de regula in farmacii, pretul fiind de circa 20-30 lei.

Comentarii