Demisii in lant in scoli

luni, 10 septembrie 2007, 23:16
4 MIN
 Demisii in lant in scoli

Anul scolar 2007-2008 incepe cu un val consistent de demisii in invatamint. Nu mai putin de trei directori ai liceelor de elita iesene au hotarit sa se intoarca la catedra. Astfel, anul scolar incepe cu o noua conducere nu doar la Liceul „Mihai Eminescu“, ci si la „Vasile Alecsandri“ si la Colegiul „Costache Negruzzi“. Alaturi de directorii Nita Nedea, de la „Eminescu“, Angela Sava, de la „Alecsandri“ si de directorul adjunct Florin Iancu, de la „Negruzzi“, alti 15 directori ai scolilor din mediul rural au hotarit sa renunte la functii. Dincolo de motivatiile personale, o explicatie pentru coincidenta nefericita a demisiei acestor directori ieseni ar putea fi legata de dificultatile de a cheltui fondurile de la guvern. La Iasi, din cele 600 de miliarde lei vechi primite pentru reparatii si investitii, 450 de miliarde au ramas necheltuite, unii directori, mai cu seama in mediul rural, fiind depasiti de situatie.

Motivele invocate de unii directori demisionari sint de ordin personal. Dar, Camelia Gavrila, sefa ISJ, spune ca situatia cheltuirii fondurilor guvernamentale si cresterea responsabilitatilor ca urmare a descentralizarii sistemului de invatamint sint la baza celor mai multe dintre demisii, mai cu seama in mediul rural. „Directorii care nu cheltuie acele fonduri nu primesc calificativ managerial satisfacator si nici fonduri pe viitor“ a fost amenintarea lansata in urma cu ceva timp de catre ISJ spre a motiva conducerile scolilor sa dea drumul procedurilor de reabilitare.
Dupa ce Nita Nedea a demisionat saptamina trecuta din cauza unor conflicte cu anumite grupuri din cancelarie, directorul adjunct de la „Negruzzi“, Florin Iancu, revine la catedra invocind motive de sanatate. „A depus cererea de demisie inca din luna iunie, insa am reusit sa-l conving sa ramina pe postul de adjunct macar pina la sfirsitul anului scolar trecut. Nu am avut aceeasi putere de convingere si pentru anul 2007-2008“, a precizat directorul Colegiului „Costache Negruzzi“, Gheorghe Ilie. Florin Iancu nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei. Tot motive personale invoca si directoarea de la „Alecsandri“, Angela Sava. „Mi-a expirat la 31 august mandatul si am hotarit sa nu il prelungesc. Ca evaluator al ARACIP (n.r. – Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Preuniversitar), doua zile pe saptamina trebuie sa le dedic acestei activitati. Nu puteam sa-mi mai permit acest lucru ca manager. Trei zile pe saptamina imi ajung numai bine pentru efectuarea celor 16 ore la catedra“, a motivat ea. Coincidenta sau nu, potrivit documentelor ISJ, Liceul „Vasile Alecsandri“ a primit in luna martie 250.000 RON pentru reabilitare. Lucrarea se afla abia in faza de proiectare, nefiind cheltuit pina acum nici un ban.

Unii directori au avut rezultate slabe

In plus, inspectorii de management au taxat o serie de directori care s-au dovedit a avea o proasta activitate de administrare a unitatii de invatamint. „Directoarea scolii din satul Poiana Marului, comuna Ceplenita, Nina Gomei, nu s-a ingrijit sa predea la timp documentele cerute de inspectorat, a avut rezultate slabe la testele nationale si nu s-a implicat in reabilitarea scolii pentru obtinerea avizului sanitar de functionare“, a exemplificat inspectorul de management Veronica Lipsa. Intr-o situatie similara este si fostul director cu delegatie Cristian Deliman de la Scoala Sodomeni, Pascani. „In urma controalelor am descoperit mai multe disfunctii. Mai mult, si primarul ne-a sugerat revizuirea situatiei de la conducerea scolii“, a spus inspectorul de management, Cristinel Iordachioaia. O motivatie diferita are directoarea Scolii de Arte si Meserii Siretel, Adina Isac, care a demisionat pentru ca s-a titularizat la Liceul „Unirea“ din Pascani, localitatea de domiciliu, dupa cum a mai spus Iordachioaia.
In ce priveste valul de demisii de directori, sefa ISJ a adaugat ca in cele citeva saptamini dinaintea inceperii unui nou an scolar sint luate cele mai multe decizii de demisie din functiile de conducere. „Directorii care doresc sa demisioneze depun cererile in perioada 1-15 septembrie, deoarece teoretic 31 august este data la care se finalizeaza anul scolar trecut. De regula, directorii nu demisioneaza la mijlocul anului scolar“, a incheiat Gavrila.

Cine le va lua locul demisionarilor

ISJ va trebui sa gaseasca inlocuitori in scolile ramase fara directori, ceea ce va fi mai dificil in scolile de la sate, unde si asa nu prea se inghesuie profesorii calificati, iar dintre acestia putini indeplinesc criteriile pentru functia de director. „Ideal ar fi ca aceste posturi sa fie ocupate de un localnic, deoarece se presupune ca un navetist se implica mai putin in administrarea scolii. Cu toate acestea, legislatia este destul de restrictiva, deoarece functia de director nu poate fi ocupata si de invatatori, cu toate ca exista suficienti dascali capabili cu aceasta calificare. De asemenea, conteaza foarte mult relatia directorului de scoala cu primarul si consiliul local, deoarece aceasta este ruta pe care circula deocamdata fondurile“, a spus Camelia Gavrila. In schimb, la liceele de elita din Iasi, problema succesiunii este partial rezolvata. In consiliul de administratie al ISJ de ieri a fost numit cu delegatie un nou adjunct la „Negruzzi“. „Profesorul de fizica Adam Koriloff este cel care va ocupa functia de director adjunct al Colegiului «Negruzzi». Are experienta in management, ca fost director al Liceului Tehnoton, este un dascal de exceptie cu rezultate bune la concursuri nationale si internationale“, a spus Camelia Gavrila, caracterizindu-si colegul de la Colegiul „Costache Negruzzi“. La „Eminescu“, profesoara de matematica Gabriela Sandulescu, de 10 ani director adjunct, va fi numita director plin, cu delegatie, urmind ca adjunct sa fie numit un profesor din catedrele umaniste, dupa cum a spus sefa ISJ. La „Alecsandri“ inca nu s-a stabilit cine va deschide anul scolar. Toti directorii nou-numiti vor ocupa functiile cu delegatie, pina cind ministerul va debloca concursurile de directori. (Ioana DOBOS)

 

Comentarii