Din mijlocul inundatiilor de la Dolj, mama naturala a Georgianei intra in controversa privind fiica sa

joi, 11 mai 2006, 23:02
5 MIN
 Din mijlocul inundatiilor de la Dolj, mama naturala a Georgianei intra in controversa privind fiica sa

Mama naturala a Anei Georgiana isi apara copilul. Mariana Beldiman, femeia care i-a dat viata fetitei de 13 ani, vrea ca Ana Georgiana sa ramina in familia Gavriloaia. „Nu vreau ca acest copil sa se desparta de aceasta familie”, ne-a spus Mariana Beldiman, care locuieste de ani de zile in judetul Dolj. Dorinta acesteia este insa nula pentru Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). „Mama nu-si poate da acordul in ce familie sa mearga fetita”, a spus rece Eliza Chirica, purtatoarea de cuvint a DGASPC, adaugind ca justitia va hotari ce se intimpla cu Ana. Judecatorii si-au spus insa cuvintul: fata trebuie sa plece. Cazul de fata arata ca, in Romania, justitia nu poate tine cont de argumente morale. Se respecta legea aproape orbeste, indiferent de consecinte. Chiar daca viitorul Anei Georgiana, o fetita promitatoare, poate fi iremediabil compromis.
Ce fac parintii Georgianei?
Un argument important se adauga in cazul Anei Georgiana. Mama naturala a fetitei, contactata telefonic de „Ziarul de Iasi” in judetul Dolj, isi da acordul ca aceasta sa ramina in familia in care a crescut pina acum. „Stiu ca au foarte multa grija de ea, ca invata foarte bine la scoala, ca tine legatura si cu ceilalti doi frati ai ei, care locuiesc tot in Iasi. Cum sa ma gindesc sa iau fetita din aceasta familie, unde stiu ca ii este bine?”, a spus Mariana Beldiman, care din 1985 locuieste in judetul Dolj, comuna Matasari, localitate aspru lovita de inundatiile din ultima vreme. „Nu vreau sa dau acest copil altei familii. Ii este foarte bine unde traieste acum”, si-a intarit dorinta femeia de 50 de ani. Mariana Beldiman, numele capatat de mama Anei Georgiana dupa ce s-a recasatorit, povesteste cum a ajuns sa-si lase copilul pe mina strainilor. „Am plecat din ’85 cu sotul de atunci, Petru Tanasievici, in Dolj. Am zis noi, ca sa ne fie mai bine. Dar nu ne-a fost. Ma batea cumplit, ne certam intruna. Intr-o zi, prin ’94, mi-a luat toti cei patru copii pe care ii aveam impreuna si s-a intors la Iasi”, si-a inceput povestea Mariana Beldiman. Aceasta spune ca de atunci nu a mai stiut nimic de copii. „Am aflat mai apoi ca el, de fapt, i-a dat pe toti patru la casa de copii, din cauza ca nu avea cu ce sa-i creasca”, a marturisit femeia. „Eu i-am spus atunci lui ca ii crestem noi pe copii, dar el nu a vrut”, a adaugat si Radu Beldiman, actualul sot al femeii, care si-a dat acum acordul ca fetita sa ramina in familia Gavriloaia. Cu toate acestea, deciziile femeii si ale sotului ei nu sint de ajuns pentru a pune capat povestii.
„Cautam familie pentru copil, nu copil pentru familie”
Moral, pe Ana Georgiana nu ar trebui sa o impiedice nimic ca sa ramina cu cei pe care spune ca ii iubeste. Familia in care a crescut in ultimii noua ani vrea sa o aiba alaturi in continuare. Daca nu in plasament, atunci prin adoptie. Din disperare, fetita a amenintat chiar ca se va sinucide daca va fi smulsa din sinul familiei Gavriloaia. Cu toate acestea, legea, respectata aproape orbeste, se pune contra dorintelor fetitei, ale mamei sau ale familiei Gavriloaia. Fetita nu poate ramine in plasament la Valeria Gavriloaia, mama lui Iulian si soacra Alinei Gavriloaia, intrucit se considera ca aceasta, batrina si bolnava, nu o mai poate creste. „Fetita, chiar daca mama naturala isi da acordul, nu poate fi adoptata de fiul doamnei Gavriloaia si sotia acestuia, intrucit nu indeplineste conditiile legale”, a spus Eliza Chirica. Mai exact, virsta Adinei Gavriloaia nu depaseste virsta fetitei cu 18 ani, asa cum prevede legea ca regula de baza in adoptii. Se poate folosi insa exceptia legala. Adina Gavriloaia poate avea si 15 ani peste virsta copilului adoptat. Insa nici aceasta regula nu este indeplinita. Adina are 27 de ani, in loc de 28, cit spune legea. „Noi cautam familia potrivita pentru copil, nu copil pentru familie. De aceea, chiar daca mama naturala isi da acordul pentru adoptie in familia Gavriloaia, aceasta dorinta nu spune nimic. Mama isi da acordul sau nu pentru adoptie sau plasament. Nu are insa dreptul sa hotarasca familia in care ajunge copilul”, a mai spus Chirica.
Vad judecatorii numai buchea legii?
Am incercat sa intelegem ce se ascunde in spatele deciziei instantei din 31 martie, decizie care a dat curs controverselor din acest caz si pe care o flutura, parca triumfator, DPC. Ramasa definitiva, hotarirea o smulge practic pe Georgiana din sinul familiei care a crescut-o. Judecatorul cunostea dorinta fetitei de a nu pleca de la familia Gavriloaia. Acest lucru nu l-a impiedicat insa sa admita cererea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de a o incredinta pe micuta unui alt asistent maternal. „Decizia nu a tinut cont de altceva decit de interesul copilului”, a tinut sa ne asigure Maria Samoila, judecator specializat in solutionarea cauzelor cu minori. Aceasta a mai sugerat ca, pe timpul procesului, familia adoptiva nu a facut tot posibilul sa-si duca intentia la capat. Un prim pas in acest sens, a mai aratat judecatoarea, l-ar fi reprezentat o buna relatie intre familie si DPC. „Asistentul maternal Valeria Gavriloaia a fost imobilizata la pat inca din iulie 2005, fara sa anunte acest lucru. De la acea data ea nu a mai fost de gasit pentru cei de la Directie. Or, in calitate de angajat al DPC, daca vrei sa faci un lucru in interesul copilului, respecti legea”, a declarat Maria Samoila.
Fie ca judecatorii au ajuns singuri la aceasta parere sau le-a fost indusa de reprezentantii Directiei, cert este ca acestia par convinsi ca Iulian si Adina Gravriloaia, fiul si nora celei care este, in acte, asistentul maternal al Georgianei, sint singurii vinovati pentru conflictul deschis dintre familie si DPC. „Iulian Gavriloaia a fost audiat cind a venit cu fata, chiar daca nu era parte in proces. Ne-a explicat atunci dorinta de a o tine pe fata, si i-am recomandat chiar sa ii primeasca in casa pe reprezentantii DPC pentru evaluarea psihologica. Au refuzat sa faca acest lucru, asa cum au refuzat sa mearga la evaluarea trimestriala ceruta de lege”, a subliniat Maria Samoila. „Daca doresti cu adevarat acest copil, chiar daca ti s-a inchis o data usa, te duci si incerci a doua oara”, a intervenit judecatoarea Daniela Amancei, purtatorul de cuvint al Tribunalului. Comentind cazul, judecatorii au mai spus ca ceea ce se intimpla acum este numai in dezavantajul fetitei. „Ca judecator, dar si ca mama, cred ca fetita ar fi trebuit tinuta departe de acest conflict. Cu toate acestea, refuzind sa accepte ca exista o hotarire judecatoreasca peste care nu se poate trece, atit familia cit si cei de la scoala nu fac decit sa se joace cu mintea unui copil de 13 ani. E normal ca ea sa se fi atasat foarte mult de familie; ce nu e normal este ca Georgiana sa fie incarcata cu problemele care au derivat de aici”, a incheiat Maria Samoila.

Comentarii