Din zece moldoveni, trei sint obezi

duminică, 04 martie 2007, 20:59
2 MIN
 Din zece moldoveni, trei sint obezi

Aproximativ 30% din populatia Moldovei sufera de obezitate. Desi sub media nationala, de 40%, procentul este considerat ingrijorator avind in vedere ca doua milioane de oameni din estul tarii sint in categoria obezilor. Cauzele principale, spun specialistii, sint regimul alimentatiei zilnice, educatia si preocuparea pentru o hrana sanatoasa, fara "fast-food" sau "snack-food". "Mincarea e o placere imediata si cei care isi permit financiar abuzeaza de tot ce le poate oferi piata alimentara", a declarat dr. Claudia Zaharia, medic primar la Policlinica de Elevi si Studenti.
Sedentarismul reprezinta o alta cauza in aparitia obezitatii, greutatea corporala crescind vizibil in momentul in care activitatea fizica scade. Medicii se confrunta cu probleme de acest gen mai ales la pacientii de virsta a III-a care, renuntind la munca, adopta un stil de viata mai comod. "Distributia grasimii corporale difera in functie de sex, predominind subcutanat la femei si intraabdominal la barbati", a precizat dr. Cristina Preda, de la Institutul de Gastroenterologie.
Potrivit specialistilor, obezitatea, prin complicatiile sale, este un factor de risc in aproximativ 75% din bolile contemporane, printre care afectiunile cardiace, neurologice, bolile hepatice si chiar cancerul. Solutia pentru evitarea acestor afectiuni este o mai buna dozare a alimentatiei zilnice, in ideea renuntarii la produse care ingrasa. "Dieta nu trebuie sa provoace dezechilibre, ci sa pastreze un echilibru intre cele trei principii alimentare: glucide, proteine si lipide, si sa aduca in medie 800-1.500 kcal pe zi. Activitatea fizica reprezinta totusi cel mai important element in incercarea de a obtine un corp sanatos si frumos", a declarat dr. Cristina Preda.

Calculati daca sinteti obez sau supraponderal

Formula de calcul a obezitatii a fost stabilita de un grup de experti de la Institutul National de Sanatate din SUA. Verdictul asupra greutatii corporale este dat de indicele de masa corporala (IMC), care se calculeaza ca raportul dintre greutate (M), in kilograme, si patratul inaltimii (i), in metri.
Astfel, IMC # M/i². In functie de valoarea IMC, verdictul este:
– sub 18,5 – subponderal;
– intre 18,5 si 24,9 – normal;
– intre 25 si 29,9 – supraponderal;
– intre 30 si 34,9 – obezitate gr. I;
– intre 35 si 39,9 – obezitate gr. II
– peste 40 – obezitate gr. III.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii