Doar doi pacienti isi cer inapoi banii cheltuiti in spitale

Subtitlu

duminică, 17 mai 2009, 23:05
4 MIN
 Doar doi pacienti isi cer inapoi banii cheltuiti in spitale

Obisnuiti sa cheltuiasca bani pentru propria sanatate sau din lipsa de informare asupra drepturilor lor, bolnavii ieseni nu se grabesc sa isi recupereze banii cheltuiti pe medicamentele care ar fi trebuit asigurate de spitale.

Dupa aproximativ un an de la introducerea legii prin care spitalele sint obligate sa asigure pacientilor toate medicamentele, materialele sanitare si investigatiile necesare pe durata spitalizarii, doar doi pacienti ai marilor spitale iesene au cerut sa le fie decontati banii.

Una dintre cereri a fost depusa la Spitalul de Copii "Sf. Maria", iar cealalta la Spitalul Clinic de Neurochirurgie. "A fost o singura cerere de decontare a unor medicamente. Pacientul, cu o afectiune grava, a avut nevoie de un antibiotic de ultima performanta, antibiotic pe care spitalul nu il detinea. Pentru tratament, pacientul a platit atunci patru milioane de lei vechi, bani care i-au fost decontati la cerere", a declarat dr. Catalina Ionescu, purtatorul de cuvint al Spitalului de Copii "Sf. Maria".

La Spitalul de Neurochirurgie, cererea a venit din partea unui pacient care a fost nevoit sa scoata din buzunar 20 de milioane de lei vechi pentru tratament. "Am avut o cerere de decontare a unui medicament, albumina, pe care nu il aveam in acel moment in spital. Era in perioada Craciunului, atunci cind nici un depozit nu era deschis si nici un furnizor nu facea livrari", a spus dr. Dana Turliuc, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iasi.

La Spitalul "Sf. Spiridon" si la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", nici un pacient sau fost pacient nu a depus cerere de decontare. "Noi asiguram absolut tot ce este necesar pentru bolnavi pe durata spitalizarii. Nu au fost cereri pentru ca nu a fost cazul", a precizat dr. Lucian Popa, managerul Spitalului de Urgente.

In contradictie cu aceste informatii vin rezultatele unui chestionar realizat in vara anului trecut de Casa de Asigurari de Sanatate, rezultate conform carora 43% dintre internati isi cumpara singuri medicamente.

Seful CAS: "Spitalul trebuie sa ii informeze"

Internatii inca mai spun ca sint nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a-si cumpara medicamente. "Mi-a scris asistenta pe o hirtie ce medicament imi trebuie. A spus ca ei nu il au in spital si ca trebuie sa il cumpar eu de la farmacie. Am platit aproape un milion de lei vechi pe el. Majoritatea din salon si-au cumparat pastile de la farmacie", a spus Mihaela C., o pacienta a Spitalului de Neurochirurgie Iasi.

Cit despre posibilitatea de a-si recupera banii, bolnavii spun ca nu au fost informati. "Nu am stiut ca pot face cerere sa imi dea banii inapoi. Nu mi-a spus nimeni", a continuat Mihaela.

Nici o autoritate nu a facut vreun un program de informare a pacientilor asupra acestui drept. Presedintele Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate (CAS) spune ca informarea trebuie facuta de spital.

"Pacientul trebuie sa cunoasca legea. Toate aceste drepturi sint trecute in lege. Nu este treaba CAS sa informeze pacientii. Orice spital are obligatia sa explice pacientilor cum sa procedeze pentru ca nu CAS deconteaza aceste cheltuieli. Ordinul se adreseaza direct spitalului. Spitalul trebuie sa ii informeze", a afirmat dr. Iulian Serban, presedintele CAS.

"Ce sa mai cer banii inapoi? Multumesc ca mai sint in viata"

In acelasi timp, pacientii se bucura ca au scapat cu viata si nu vor sa se mai complice cu cereri de decontare. "Eu am fost o perioada indelungata in coma. Dupa ce mi-am revenit, sotia a fost la farmacie si mi-a cumparat niste pastile care imi trebuiau si pe care nu le aveau in spital. Au costat 130 de lei. Acum m-am pus pe picioare. Ce sa mai cer banii inapoi? Multumesc ca mai sint in viata. Oricum e stiut faptul ca spitalele te usuca de bani. Pentru ce sa ma mai complic?", a spus Ioan H., un alt pacient al Spitalului de Neurochirurgie.

Conform Hotaririi de Guvern 806/2008, articolul 70, spitalele sint obligate sa suporte, pentru asiguratii internati, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice, iar in cazul in care spitalul nu poate asigura un anumit medicament din diferite motive, este obligat sa ii deconteze pacietului, din fonduri proprii, suma cheltuita daca acesta o cere.

Astfel, in baza bonurilor care dovedesc faptul ca si-a cumparat medicamentele respective, pacientul poate face o cerere de decontare catre conducerea spitalului. Cererea va fi data spre avizare medicului curant, apoi sefului de clinica si in final va trebui avizata de manager. Daca acestia refuza sa o avizeze, pacientul se poate adresa instantei.

Comentarii