Doctori cu arsenal de doftoroaie

Subtitlu

marți, 14 august 2007, 19:45
6 MIN
 Doctori cu arsenal de doftoroaie

 Din ce in ce mai populara in Occident, iar dupa 1990 si in Romania, medicina alternativa pare a cistiga teren si credibilitate, homeopatia fiind printre cele mai raspindite. Cu ajutorul unor picaturi "miraculoase" obtinute din plante, minerale, secretii animale etc., homeopatii sustin ca pot trata afectiuni ale inimii, reumatism, alergii, hepatopatii si chiar diabetul. Dilutiile sint uneori atit de mari incit solutia nu mai contine, nici macar teoretic, cel putin o singura molecula din substanta activa. Contine in schimb, chiar folosind apa cu puritate de 99.9999%, un numar urias de molecule de saruri minerale, plus silicati de sodiu si calciu proveniti din sticla recipientelor in care care solutiile sint preparate si agitate. Deci cam aceleasi substante, dintre cele mai inerte, pentru toate afectiunile, mai putin ingredientul activ, cel care se adreseaza direct bolii, care din punct de vedere chimic lipseste cu desavirsire. In multe cazuri fiind ei insisi medici la baza – ceea ce le sporeste credibilitatea – homeopatii considera ca nu exista boli, ci bolnavi. In viziunea lor, omul ajunge suferind ca urmare a unui dezechilibru energetic. Manipulare abila? Efect placebo? Sau chiar detin homeopatii miracolul medicinei? In lipsa unei lungi serii de verificari prin  test "dublu orb", nu vom putea sti daca efectul preparatelor homeopatice este real sau 100% psihologic. "Ziarul de Iasi" a incercat sa raspunda acestor intrebari stind de vorba in detaliu cu homeopati, dar si cu farmacisti, medici sau alti specialisti.

In Iasi exista aproximativ 15-20 de cabinete care trateaza diverse afectiuni prin homeopatie. Acestea sint inregistrate la Colegiul Medicilor, de unde isi iau autorizatiile de functionare. Tarifele practicate difera, in functie de fiecare medic, de la 50 la 100 lei noi pentru o consultatie. "Homeopatia este eficace in tratarea unor infectii bacteriene: amigdalita, abces, meningita. De asemenea, trateaza infectii virale respiratorii sau digestive, infectii ale sistemului nervos", a declarat dr. Dalila Arbune, medic la Spitalul de Recuperare, dar si medic homeopat. Pe linga aceste afectiuni, homeopatii sustin ca mai trateaza astmul bronsic, hepatita cronica, infectiile urinare, fibroame uterine, noduli mamari si chiar diabetul.

Pacienti cu aceeasi boala, dar cu tratament diferit

"Remediile homeopate sint prescrise conform principiului similitudinii. «Similia similibus curentur» – ceea ce produce boala o va si vindeca. Medicii homeopati nu trateaza manifestarile fizice, emotionale si mentale separat, ci le considera ca fiind in legatura intima, de vreme ce toate sint aspecte ale suferintei pacientului in intregul sau", a precizat dr. Arbune, care sustine ca este foarte important sa fii medic pentru a putea practica acest tip de medicina. "Avind cunostinte temeinice in medicina alopata, e mult mai simplu sa prescrii un tratament care sa nu influenteze in rau sanatatea pacientului", a precizat dr. Beatrice Lucache, medic de familie si practicant de medicina complementara.
Acreditata in Romania in anii ’70, homeopatia a inceput sa fie practicata si de medicii ieseni abia dupa 1990. Medicii homeopati considera boala ca o expresie a dezechilibrului energetic din organism, simptomele fiind cele care evidentiaza acest dezechilibru, dar si "efortul" organismului de a-l restabili. Tratamentul este individualizat, bazat pe intreaga expresie a simptomelor, incercind sa stimuleze raspunsul propriu al organismului, mobilizindu-l sa restabileasca starea de sanatate.
In homeopatie, accentul cade pe afectiunea la nivel energetic. " Un remediu homeopatic actioneaza ca un semnal care energizeaza si stimuleaza forta proprie de autovindecare a organismului. Chiar daca exista mai multi pacienti cu aceeasi boala, tratamentul este diferit. Fiecare individ e unic, avind propriile simptome. In alopatie, tratamentul e acelasi indiferent de caracteristicile omului", a afirmat dr. Arbune.

Sustin ca au vindecat diabetul

Medicii homeopati spun ca au vindecat chiar si cazuri de diabet. "Pentru un diabet se face tratament chiar si cinci ani. De asemenea, chisturile ovariene sau sterilitatea la femei, depresiile, migrenele pot fi tratate astfel", a declarat un homeopat. "Nu poate face rau nimanui. Sint persoane care raspund foarte bine la acest tip de tratament. Crizele anginoase care se indesesc dupa un tratament alopat incep sa se rareasca sau chiar dispar dupa folosirea homeopatiei", a afirmat prof.dr. Mia Stan, medic in cadrul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie si responsabila pentru cursul de medicina alternativa de la Universitatea de Medicina si Farmacie. Potrivit medicilor homeopati, copiii sint cei care reactioneaza foarte bine la acest tip de tratament. "Am avut drept pacient un copil cu astm. Era sub tratament alopat de atita timp incit devenise dependent de un medicament numit SERETAID. Cu tratament homeopat a ajuns sa renunte la acesta si chiar s-a vindecat de astm. Un alt copil de 7 ani prezenta o necroza a coloanei vertebrale. A primit remedii timp de doi ani, fara rezultat. Necroza si deformarea coloanei erau foarte mari, prezentind o ulceratie din care se elimina putin lichid cu aspect calcaros. Durerile erau mereu la nivelul deformarilor coloanei si intotdeauna mai puternice noaptea. A primit Syphilinum CM, o doza la zece zile. Eliminarea s-a oprit si copilul a luat in greutate. Inca are cifoza, dar ulceratia si durerile au disparut", a declarat dr. Arbune.

Tratamentul nu poate inlocui o operatie

Totusi, medicii homeopati nu recomanda renuntarea la tratamentul alopat, cel putin la inceput, si mai ales in cazul bolilor cronice. Pe masura ce afectiunea de care sufera pacientul se atenueaza, acesta poate renunta la medicamente. De asemenea, homeopatia nu da rezultate pozitive in cazul in care este nevoie de o interventie chirurgicala. Pe de alta parte, medicii alopati sint cel putin circumspecti la acest tip de tratament. Principala problema pusa in discutie de acestia este lipsa unei fundamentari stiintifice a homeopatiei. "Nu cunosc studii stiintifice serioase care sa fie clar in favoarea acestui tip de medicina si sa reziste unor critici. Medicii care o practica nu participa la congrese serioase, nu au loturi comparative. Aceste doze mici folosite care nu vindeca nimic au insa un efect placebo, bolnavul simtindu-se mai bine in multe cazuri. Asta nu inseamna ca este vindecat", a declarat prof.dr. Carol Stanciu, seful Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie. In urma cu aproximativ cinci ani, profesorul Stanciu a introdus pentru prima data in invatamintul medical romanesc cursuri de medicina alternativa."E un paradox, pentru ca eu cred in medicina academica, stiintifica. Cursul este doar pentru informarea studentilor", a adaugat Carol Stanciu.

"Toate asa-zisele efecte pozitive ale homeopatiei nu pot fi probate"

Si multi specialisti in farmacologie cred ca efectul homeopatiei este doar de suprafata, la nivel psihic, fara a vindeca cu adevarat. Principalul argument adus de acestia impotriva homeopatiei este tocmai faptul ca tratamentul este individual. Din aceasta cauza nu se pot face statistici pe loturi reprezentative, deci nu se poate demonstra eficacitatea tratamentului."Sint convins ca boli marginale pot fi ameliorate printr-un efect placebo pozitiv, mai ales ca respectivele picaturi folosite in homeopatie nu contin nici un medicament, deci n-au cum sa vindece fizic. Problema e ca toate asa-zisele efecte pozitive ale homeopatiei nu pot fi probate. Astfel, eu nu sint inca pregatit sa cred", spune si Ostin Mungiu, profesor de Farmacologie la Universitatea de Medicina si Farmacie. Exista si voci care evita sa dea un "verdict" clar in privinta homeopatiei. "Noi nu stapinim toate tainele vietii. Daca pe unii ii ajuta, de ce sa nu o folosim? Sint de acord cu ea doar in cazul in care e facuta de un profesionist, nu de vindecatorii care apar peste noapte si mai mult strica", precizeaza Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii de Chirurgie I a Spitalului "Sf. Spiridon". Medicii alopati cred ca homeopatia ar putea fi folosita doar daca tratamentul medicamentos nu da rezultate, dar cu anumite conditii: sa nu dauneze si sa nu ascunda boala, intirziind astfel un diagnostic corect. Pina la urma, ramine la latitudinea pacientului sa-si aleaga tratamentul pentru afectiunea de care sufera, medicatia obisnuita alopata sau tratamentul homeopatic. De cite ori insa au medicii de-a face cu pacienti bine informati asupra celor doua terapii, care sa aleaga in cunostinta de cauza?

Comentarii