Doi ieseni in stare foarte grava dupa ce au inghetat in case

miercuri, 06 ianuarie 2010, 00:31
3 MIN
 Doi ieseni in stare foarte grava dupa ce au inghetat in case

Frigul trimite din ce in ce mai multe persoane pe patul de spital. Desi in ultimele zile nu s-au mai inregistrat temperaturi extrem de scazute, medicii din Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon" au avut din nou de tratat pacienti cu hipotermie.

De data aceasta insa nu a mai fost vorba despre persoane fara locuinta, gasite cazute in strada. Doi barbati au fost adusi la spital de catre echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judetean direct din casele lor. Ambii pacienti erau in stare grava, fiind internati in coma.

"Afectiunile i-au predispus la hipotermie"

Radu S. de 41 de ani din municipiul Iasi a fost gasit in coma diabetica si cu o forma usoara de hipotermie, avind temperatura corpului de 32 de grade Celsius. Dupa ce a primit primele ingrijiri medicale in Unitatea de Primire Urgente, barbatul a fost transferat in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva a spitalului pentru tratament de specialitate.

In stare si mai grava a fost adus la spital Constantin B., de 68 de ani, tot din Iasi. Barbatul era in coma provocata de cele doua afectiuni grave pe care le avea, respectiv insuficienta renala si diabet. Pacientul a fost stabilizat in UPU si apoi a fost trimis la Spitalul "C.I.Parhon".

"Afectiunile pe care le aveau acesti pacienti i-au predispus la hipotermie. Aceasta perioada este mai grea pentru pacientii cu afectiuni cronice. Este posibil ca din cauza frigului sa nu ajunga la medicamente sau sa nu-si poata face insulina. Daca isi pierd starea de cunostinta hipotermia se poate instala foarte rapid", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD.

Medicii fac apel la familii sa-si verifice rudele pe care le stiu cu afectiuni cronice si care locuiesc singure sau mai izolate. "Facem apel la toata lumea sa-si aduca aminte si sa-si viziteze rudele expuse la frig in aceasta perioada. Daca problema este rezolvata la timp se poate evita o spitalizare de lunga durata. Comele, cu exceptia celor neurologice, se instaleaza dupa un anumit interval de timp, deci este vreme pentru rezolvarea problemei", a mai spus conf.dr. Cimpoesu.

De asemenea, la acelasi spital a ajuns si o femeie cu degeraturi, adusa de fiul ei. Pacienta suferea si de o boala a vaselor periferice si din aceasta cauza degeraturile s-au instalat mult mai rapid. A ramas internata pentru tratament.

–––-

350 de pacienti au fost internati la "Sf. Spiridon" in numai 24 de ore

In Spitalul "Sf. Spiridon", paturile ramase libere in perioada sarbatorilor de iarna au inceput din nou sa fie ocupate. In ultimele 24 de ore s-au facut peste 350 de internari in toate clinicile din spitale, dublu fata de ziua precedenta. O diferenta mult mai mare poate fi observata in comparatie cu zilele de sarbatori.

Astfel, daca acum s-au facut aproximativ 350 de internari intr-o zi, in ultimele doua saptamini doar cite aproximativ 30 de pacienti se internau in spital pentru diferite investigatii si tratamente de specialitate.

"De la inceputul acestei saptamini au venit pacienti in numar mare in clinicile din spital. Multi dintre ei aveau programari facute de ceva timp, si acum au venit pentru investigatiile care au fost stabilite deja", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

Daca unii dintre pacientii care au venit acum la spital aveau programare facuta de la sfirsitul anului trecut, ceilalti pacienti internati isi aminasera investigatiile medicale pentru a putea petrece sarbatorile alaturi de familie.

Comentarii