Dr. Boisteanu s-a dus sa consulte sfintii

luni, 30 octombrie 2006, 23:49
3 MIN
 Dr. Boisteanu s-a dus sa consulte sfintii

Vestea neasteptata a dat peste cap activitatea Spitalului de Psihiatrie „Socola”. Totul se desfasura ieri cu lentoare aici. Cadrele medicale mergeau in virful picioarelor si cu capul plecat. La orice pas apareau figuri indurerate. De altfel, steagul negru de la intrarea in spital anunta ca tagma psihiatrilor se afla in doliu. Asta deoarece „ultimul mare director al spitalului”, profesorul Petru Boisteanu, si-a luat adio de la aceasta lume si de la pacientii la care tinea atit de mult. O boala crunta l-a rapus in noaptea de duminica spre luni. Profesorul a aflat mult prea tirziu ca sufera de cancer pulmonar.
O lupta discreta cu Moartea
Lupta contra cronometru cu moartea a inceput in aceasta vara. O lupta discreta, atit fata de colegi, cit si fata de pacienti. „Sintem mai mult derutati. Cind dispare un om de 59 de ani, mi se pare cu totul nefiresc. Nu ne vine sa credem. Ieri-noapte, cind am fost sunat si am aflat de moartea acestuia, am trait un sentiment acut de singuratate. Asta a lasat in urma Puiu”, a recunoscut prof. Constantin Romanescu, unul dintre cei care l-au cunoscut indeaproape pe cel care a trecut in lumea umbrelor. Boisteanu si-a inceput cariera in Spitalul „Socola” in anul 1977. „Cind o sa ma gindesc la Puiu, o sa imi amintesc cu drag de noptile de garda cind amindoi, in calitatea de asistenti ai profesorului Brinzei, un alt mare director al Spitalului, invatam despre tainele psihiatriei. Ne leaga o prietenie de peste 30 de ani, impreuna am trait viata de spital si deja pot spune ca mi-e dor de el”, a spus la rindul sau prof. Vasile Chirita, un alt prieten. Dupa treisprezece ani, acesta devine sef de Clinica Psihosomatici, iar la numai patru ani obtine titlul de sef sectie in aceeasi specializare. In 1995, Boisteanu devine directorul general al Spitalului de Psihiatrie „Socola”. Si a ramas pe acest scaun timp de unsprezece ani. „Misiune dificila, pe care el a dus-o cu brio la capat. Avea doua mari calitati. Capacitatea extraordinara de a stabili relatii sociale si cea organizatorica. In perioada aceea dificila cind a preluat conducerea, el a reusit sa asigure o viata buna pentru pacientii din spital”, a punctat prof. Romanescu.
„Vom duce mai departe spiritul Socolei”
Mai presus de orice, colegii vorbesc despre epoca „Boisteanu” si spiritul Socolei. „A stiut sa ne adune la un loc, sa actioneze intr-un spirit unitar, cel al Socolei. Cu spiritualitatea sa a inveselit aceste locuri. Nu ne ramine decit sa-l omagiem si sa ducem mai departe spiritul Socolei”, a vorbit la rindul sau medicul Radu Andrei, un alt apropiat. Si asupra generatiei tinere, personalitatea lui Boisteanu si-a pus amprenta. In calitatea sa de profesor universitar la disciplina psihiatrie in cadrul UMF „Gr.T. Popa”, acesta a indrumat peste 100 de lucrari de diploma si a publicat 450 de lucrari. „A fost un model, atit din punct de vedere al activitatii didactice si medicale, cit si ca administrator. Dar mai presus de aceste abilitati, a fost un adevarat prieten care, cu multa eleganta si discretie, a stiut sa faca din noi un colectiv”, a mai spus medicul psihiatru Cristinel Stefanescu. Astfel, prin activitatea sa, prof. Petru Boisteanu a contribuit la legitimarea Spitalului „Socola” si scolii stiintifice pe care o ilustreaza ca pe un centru de referinta cu rezonanta nationala si internationala. „Cu alte cuvinte, s-a potrivit. A facut ceea ce i-a fost menit sa faca in viata”, a incheiat prof. Romanescu. Toti cei care vor sa aduca un ultim omagiu profesorului sint asteptati miine, la ora 11, la Biserica „Sf. Nicolae” din Copou, acolo unde se afla depus sicriul cu trupul neinsufletit. De acolo se va porni spre cimitirul „Eternitatea”, unde profesorul isi va gasi odihna de veci.
Cele mai importante merite stiintifice
In cei unsprezece ani cit a fost director, printre reusitele profesorului Boisteanu s-au numarat functionarea potrivit unor principii moderne a laboratorului de psihologie si psihoterapie, reactivarea activitatilor de socio si ergoterapie, infiintarea Centrului Alzheimer pentru asistenta medicala psihiatrica a batrinilor precum si inaugurarea Centrului de asistare a drogodependentilor si toxicomanilor. „In timpul sau, spitalul a facut pasi spre afirmarea europeana. Nu este usor sa conduci cel mai mare si mai vechi, de peste 100 de ani, spital de pshiatrie din tara”, a apreciat prof. Chirita. Tot ca o recunoastere a activitatii de aproape 30 de ani in domeniul psihiatriei, profesorul a primit doua titluri onorifice de la Centrul Biografic International Cambrige: „Who’s who in the 21th Century” si „Outstanding Intellectualls of 21 th Century”.

Comentarii