Dublu asasin in clasa a IV-a

duminică, 07 octombrie 2012, 08:13
4 MIN
 Dublu asasin in clasa a IV-a

Intr-o celula a Penitenciarului Iasi isi duce veacul un elev mai putin obisnuit. Nu se trezeste in fiecare dimineata pentru a merge la scoala, nu este ajutat la teme de parinti, nu chiuleste de la ore pentru a bate pietroaiele prin oras, ci executa o pedeapsa pentru omor deosebit de grav. Constantin Perianu a trecut bine de prima tinerete si a petrecut multi ani din viata in spatele gratiilor din cauza a doua crime. Ajuns la 57 de ani, barbatul si-a dat seama ca nu cunoaste toate buchiile cum trebuie si s-a decis ca nu e prea tarziu pentru a invata carte. El este cel mai in varsta elev din penitenciar si spune ca vrea sa iasa din puscarie invatat. „Literele de tipar le mai stiu, dar nu pe toate. Pe cele de mana nu prea le mai cunosc. Am zis ca, daca am posibilitatea sa mai invat cate ceva cat sunt aici, sa profit", povesteste criminalul iesean.

Doua crime cumplite

Constantin Perianu este originar din comuna Victoria, iar in prezent executa o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav. Desi isi poate petrece tot restul vietii dupa gratii, ieseanul nu s-a resemnat si crede ca invatatura i-ar mai putea fi de folos si la varsta sa. „Cand m-au arestat, eu nu prea am stiut ce au scris acolo in hartii. Mi-au citit ei si eu am semnat. Daca as fi stiut carte, poate as fi putut sa ma apar mai bine", marturiseste Perianu.

Povestea sa de viata este deja un laitmotiv pentru multe dintre familiile din mediul rural. Nascut si crescut la sat, cand a ajuns in clasa treia, parintii au decis ca feciorul lor le poate fi de ajutor prin gospodarie si l-au determinat sa lege scoala de gard. „Erau alte vremuri. Ma duceam cu animalele, faceam treburile campului", isi aduce aminte ieseanul. Cand a ajuns flacau, actualul elev nu a luat-o intotdeauna pe drumul cel drept. Imediat dupa armata a plecat sa munceasca in agricultura, undeva pe langa Arad. Cunoscuse si o fata cu care avea de gand sa se insoare, insa n-a mai apucat din cauza unui gest necugetat facut intr-o seara. „Ma intorceam de la munca, – povesteste Perianul -, cand niste ciobani mi-au iesit in cale. M-au lovit si ei. Am lovit si eu. Unul dintre ei a murit. Nici nu mai stiu de la ce ne-am luat." In urma acelei crime, barbatul a fost condamnat si intemnitat in Penitenciarul Gherla. A pierdut acolo primii zece ani de democratie, fiind incarcerat intre 1989 si 1999. Cand a iesit de dupa gratii avea deja 45 de ani. S-a intors in Victoria, unde a locuit impreuna cu mama sa in casa parinteasca. La scurt timp dupa liberare si-a gasit si o femeie, undeva pe langa Piatra Neamt, pe care a adus-o in gospodaria sa si cu care marturiseste ca se afla si acum in stare de concubinaj.

Ceasul cel rau a batut inca o data in viata sa in 2010, cand a ucis din nou. De aceasta data, pe un vecin. Perianu spune ca era atat de beat cand a produs fapta incat nu-si mai aduce aminte aproape nimic. S-a trezit direct la sediul de politie, legat de un calorifer. „Faceam rachiu, iar vecinul venise la mine sa ma ajute. Am consumat mai multa bautura. Nu mai stiu de ce m-a lovit, niciunul dintre noi nu mai stiam ce facem. Din ce am aflat ulterior, l-am injunghiat cu un cutit", mai povesteste Perianu, care ne-a marturisit si un mic secret. El spera ca invatatura din puscarie sa-l ajute sa obtina si o rejudecare a cazului sau. „Nu spun ca sunt nevinovat, pentru ca am lovit, insa mi se pare prea mult 25 de ani cat am primit", a zis barbatul.

Avantajele de a face scoala in penitenciar

Alaturi de Constantin Perianu, in penitenciarul din Iasi se mai afla inca 74 de elevi. Cel mai tanar are 21 de ani, iar infractiunile detinutilor-elevi pornesc de la simple furturi pana la abominabile fapte de omor. Detinutii invata la Scoala de Arte si Meserii nr. 41, iar cursurile sunt gratuite. „Scopului institutiei noastre, pe langa cel punitiv, de executare a unor pedepse privative de libertate, este si de asistare a persoanelor private de libertate, in vederea reintegrarii lor sociale, prevenirii savarsirii de noi infractiuni si de reducere a recidivei. Diploma de studii, adeverinta, certificatul de absolvire, precum si foaia matricola se elibereaza de catre unitatea de invatamant care asigura cu personal didactic buna desfasurare a cursurilor, fara a fi inscrise mentiuni cu privire la locul in care s-a derulat instruirea scolara", a precizat Gabriela Topoliceanu, purtator de cuvant al Penitenciarul Iasi. Pentru fiecare an scolar terminat in penitenciar, detinutilor li se scade o luna din pedeapsa pe care o au de executat.

Comentarii