E oficial: Nu vom avea la Iasi Spital Regional de Urgenta

joi, 05 martie 2009, 00:34
2 MIN
 E oficial: Nu vom avea la Iasi Spital Regional de Urgenta

Exact in perioada in care ar fi trebuit sa se sape prima palma de pamint pentru fundatia Spitalului Regional de Urgenta din Iasi, epopeea construirii acestui spital se incheie oficial. Faptul ca Spitalul Regional de Urgenta Iasi nu va mai fi construit a devenit deja o certitudine.

In urma unei cereri din partea Ziarului de Iasi adresata Ministerului Sanatatii tocmai pentru a clarifica situatia noului spital inca din data de 21 ianuarie, un raspuns concret a ajuns in redactie pe data de 3 martie.

"Pentru Spitalul Regional de Urgenta Iasi a avut loc procedura de licitatie in cursul anului 2008. Avind in vedere situatia economica actuala si faptul ca nu mai sint asigurate fonduri de la bugetul de stat pentru realizarea serviciilor si lucrarilor, in momentul de fata este imposibila incheierea contractului", se precizeaza intr-un comunicat trimis de catre Directia pentru infrastructura sanitara, logistica si dispozitive medicale si semnat de ing. Rodica Nadolu, directorul acesteia.

Drept urmare, sperantele medicilor ca plimbarea pacientilor intre spitale va ajunge de domeniul trecutului au murit din fasa. Cum in Iasi nu exista in momentul de fata un spital in care pacientul politraumatizat sa fie rezolvat in totalitate, acesta va fi nevoit in continuare sa mearga de la un spital la altul pentru a beneficia de asistenta medicala corespunzatoare. Ideea construirii unui spital regional de urgenta a apartinut fostului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, idee care a fost avansata la inceputul anului 2006.

Timp de trei ani demararea lucrarilor a fost blocata de nenumarate dispute, cele mai multe fiind legate de amplasamentul viitorului spital. Intr-un final, in cursul anului trecut a avut loc licitatia de atribuire a lucrarilor de constructie. Licitatia a fost cistigata de catre firma greceasca Aktor, iar valoarea investitiei se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro. Conducerea Directiei de Sanatate Publica de la acea vreme a dat ca termen de incepere a lucrarilor luna martie a acestui an, iar spitalul ar fi trebuit predat la cheie dupa patru ani.

Ministrul Ion Bazac a pregatit cumva terenul pentru anuntul de renuntare la construirea SRU inca de la inceputul anului. In comunicatul postat pe site-ul MS in care isi prezenta strategia de conducere se preciza faptul ca in Romania nu este necesara cresterea numarului de paturi la mia de locuitori chiar daca "exista o nevoie reala de spitale moderne".

SRU Iasi facea parte dintr-un proiect la nivel national care mai cuprindea inca sapte spitale regionale si alte 20 judetene, costul total ridicindu-se la aproximativ trei miliarde de euro, bani ce ar fi trebuit sa vina de la bugetul de stat.

"Ministerul Sanatatii incearca sa gaseasca modalitati de finantare pentru sustinerea programului de construire de spitale noi de urgenta", se mai precizeaza in comunicatul trimis ieri la redactie.

Comentarii