Finantarile europene se urnesc foarte greu din loc in municipiu

joi, 14 iulie 2011, 12:47
4 MIN
 Finantarile europene se urnesc foarte greu din loc in municipiu

Prima jumatate a anului nu a adus schimbari importante in implementarea proiectelor cu finantare europeana. La nivelul Primariei, indicatorii sint extrem de slabi pentru perioada ianuarie – iunie 2011. Birocratia, contestatiile de la licitatii sau durata necesara obtinerii avizelor necesare reprezinta principalele obstacole care trebuie depasite dupa semnarea contractelor de finantare. Municipalitatea a derulat in continuare proiecte mici ca valoare. Investitiile cu adevarat importante se lasa inca asteptate. La sfirsitul lunii iunie a fost trimisa prima factura de decontare a unor lucrari derulate de municipalitate prin Programul Operational Regional (POR). Factura are o valoare de aproximativ 100.000 euro. Oficialii Primariei sustin insa ca in a doua parte a anului lucrurile vor sta mult mai bine.

Planuri la inceputul anului de 62,5 milioane de lei

Municipalitatea ieseana a reusit sa atraga la bugetul local 0,14% din fondurile guvernamentale acordate pentru cofinantarea proiectelor europene. Concret, la inceputul anului s-a trecut o suma de 62,5 milioane lei la capitolul de subventii de la bugetul de stat catre bugetele locale necesare sustinerii derularii proiectelor finantate prin fonduri externe nerambursabile postaderare.

Dupa primele sase luni ale anului, la acest capitol au fost inregistrate venituri de aproape 85.000 lei. "Este posibil sa fie asa. Acolo vin sumele acordate de Guvern pentru cofinantari. Noi am derulat in aceasta perioada proiecte mai mici. Nu am trimis spre decontare lucrari importante. Pe data de 30 iunie s-a trimis spre decontare o factura de 440.000 lei de la proiectul de amenajare a bazei de agrement Ciric. Este prima cerere de rambursare trimisa de noi pentru proiecte finantate prin POR", a declarat Cosmin Coman, seful Directiei Dezvoltare si Proiecte Europene.

Sefii Primariei nu se pot lauda nici cu foarte multe fonduri europene atrase. In prima jumatate a anului au ajuns la bugetul local in jur de 22 milioane lei in contul proiectelor finantate prin POR. Suma estimata pentru acest an este insa de 86,5 milioane lei, ceea ce inseamna ca pina in iunie ar fi trebuit sa ajunga in conturile Primariei in jur de 43 milioane lei. "Am primit prefinantarea pentru doua proiecte. Pentru axa Est-Vest a fost alocata suma de 10,9 milioane lei, iar pentru axa culturala suma de 11 milioane lei, in total in jur de 22 milioane lei", a precizat Coman.

El a mai spus ca in mod normal suma virata catre Primarie in contul proiectelor ar fi trebuit sa fie mai mare. "La inceputul anului, prefinantarea era de 30% din valoarea eligibila a proiectului. Noi atit am prevazut in buget. Apoi, legislatia s-a modificat si prefinantarea a scazut la 15% si am primit jumatate din ceea ce era programat la inceputul anului. Cred ca pina acum avem in jur de un milion de lei trimis spre decontare catre Uniunea Europeana, cu tot cu factura pentru lucrarile de la Ciric", a completat Coman.

Contestatii pe banda rulanta

In functie de cum vor decurge licitatiile si aprobarile in cazul celorlalte proiecte europene, la bugetul local ar urma sa ajunga si alte fonduri europene. Teoretic, santierul de la Ciric ar urma sa genereze lunar facturi catre municipalitate, acestea urmind a fi trimise spre decontare si spre organismele europene.

In luna august ar urma sa fie demarate lucrarile si la proiectul prin care se doreste modernizarea a 16 strazi din zona culturala, istorica si turistica a municipiului. Este insa greu de crezut ca pina la sfirsitul anului pot fi executate lucrari de valoare mare, care sa influenteze serios gradul de implementare al fondurilor europene la nivelul municipiului. In plus, in multe situatii, licitatiile importante, de realizare a lucrarilor, sint contestate. Rezolvarea contestatiilor poate dura si citeva luni, iar la final se poate intimpla ca procedura sa fie anulata. Aceasta este situatia Centrului Tehnologic Regional, pentru care trebuie reluata licitatia de lucrari.

O alta problema este legata de perioadele in care intreaga activitate din jurul unui proiect este blocata. Asa se intimpla cind documentatiile sint in analiza la diferite institutii sau cind se asteapta vreun aviz.

Incasarile la buget, afectate puternic

Lipsa fondurilor europene gestionate efectiv de municipalitate afecteaza puternic si bugetul local. Daca pe hirtie Iasul sta destul de bine, cu multe contracte de finantare semnate, la nivel de cheltuieli concrete, cifrele nu sint in favoarea Primariei.

Dupa primele sase luni ale anului, la bugetul local s-a colectat o suma de 282,2 milioane lei, cu 2,2% mai mult decit in aceeasi perioada a anului trecut. Raportat insa la prevederile bugetare ale acestui an, incasarile sint la 39% din estimari. Unele dintre cele mai mari probleme sint la sumele alocate pentru gestionarea proiectelor europene. Astfel, chiar daca la multe capitole se inregistreaza cresteri fata de anul trecut, iar fata de estimari sint incasari de peste 50%, "gaurile" de la capitolele de fonduri europene nu pot fi acoperite.

Concret, iesenii au achitat in proportie de aproape 80% impozitul la cladiri, iar firmele in procent de 60%. La impozitul pe terenuri s-a incasat deja 70% din estimari la persoane fizice si 78% la persoane juridice. Procente de peste 70% din estimari se inregistreaza si la impozitul pe mijloacele de transport. Dupa primele sase luni, cotele din impozitul pe venit se situeaza cu mult sub nivelul anului trecut, dar la aproape 50% din estimarile comunicate pentru 2011. Si cotele din TVA respecta ritmul impus pentru acest an, fiind la 55% fata de prevederile bugetare.

Comentarii