150 de vrinceni botezati prin circumcizie

luni, 19 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 150 de vrinceni botezati prin circumcizie

Putini vrinceni s-au intrebat ce inseamna sa fii circumcis. Pentru cei care nu stiu ce este circumcizia si ce implicatii are aceasta practica, vor afla in rindurile acestui articol. Circumcizia, sau taierea imprejur, este o practica ale carei origini se pierd in negura istoriei popoarelor semite. Circumcizia este un ritual prin care copiilor nou nascuti li se taie preputul, acea pielita care inveleste penisul si se practica, evident, numai la baieti. Ritualul are loc la opt zile dupa nasterea copilului, si reprezinta, practic, botezul nou nascutului, fiind practicat, in special, la evrei sau la popoarele musulmane. Circumcizia este efectuata, de obicei, de un rabin, care are si cunostinte medicale, sau de un medic, in situatia in care nu este disponibil nici un rabin.
Rubino Moscovici este un evreu focsanean, nascut in 1940. Si el este circumcis, ca aproape toti evreii din Vrancea si din toata lumea. „Circumcizia este un ritual de botez, prin care copilul devine un adevarat evreu. Taierea imprejur se face de catre un rabin sau de catre un medic, atunci cind familia celui care urmeaza a fi botezat nu poate aduce un rabin. Aceasta practica este traditionala la toate popoarele semite – arabiii, musulmanii. Spre deosebire de evrei, unde circumcizia se efectueaza la opt zile de la nastere, la musulmani se face atunci cind baietii implinesc 13 ani, cind se considera ca devin majori”, ne-a declarat Rubino Moscovici. Circumcizia este un obicei mai vechi decit Biblia sau Tanah, asa cum se numeste Biblia in ebraica. „Este un obicei de pe timpul lui Avram, care a primit aceasta porunca de la Dumnezeu. «Iar legamintul dintre Mine si tine si urmasii tai de dupa tine din neam in neam, pe care trebuie sa-l pazesti, este: toti cei de parte barbateasca sa se taie imprejur, iar acesta va fi legamintul dintre mine si voi!, a spus Dumnezeu. Legamintul circumciziei se numeste Brith milah»”, ne-a povestit Mircea Rond, presedintele comunitatii evreiesti din Vrancea. Acesta ne-a mai spus ca numarul vrincenilor circumcisi coincide cu cel al evreilor, adica 150 in tot judetul, din care 70 in Focsani. Asta daca nu cumva ar exista si focsaneni de alta religie care sa fi dorit sa apeleze la metoda circumciziei. Despre circumcizie s-a vorbit mult si se mai vorbeste. Aceasta practica a inceput sa fie folosita de foarte multi oameni in Occident, care nu au o religie ce le impune acest lucru, dar care, din ratiuni de igiena, aleg sa fie circumcisi la virsta maturitatii.
Circumcizia inlatura aparitia unor infectii, dupa cum spun medicii
Aspectul igienic al circumciziei este recunoscut si de medici, care spun ca inlaturarea preputului este o metoda de prevenire a unor infectii la nivelul penisului. Medicii asociaza circumcizia cu o operatie de fimoza. Despre anumite avantaje, din punct de vedere al actului sexual, nu se poate vorbi, insa unii circumcisi se simt „altfel”, din anumite puncte de vedere. De asemenea, trebuie precizat ca circumcizia nu influenteaza in nici un fel potenta sexuala. Practica circumciziei in Vrancea, ca in toata tara dealtfel, s-a mentinut si pe vremea comunismului, cind religia nu prea era tolerata de regim. Si atunci, ca si acum, vrincenii au fost circumcisi, dupa cum ne-au spus chiar reprezentantii comunitatii evreiesti. „Datoria fiecarui tata evreu este sa numeasca un «mohel» – bine cunoscator al religiei si al medicinei. Daca copilul este pe moarte, circumcizia tot are loc, pentru ca el sa poata fi botezat, dar va fi o circumcizie simbolica, se va lua o picatura de singe din preput”, ne-a mai spus Mircea Rond. Copiii evreilor vor fi circumcisi si daca intre soti s-a produs o casatorie mixta, dintre un sot evreu si celalalt de alta religie. Obligativitatea acestei practici intervine atunci cind mama noului nascut este evreica. Se pare ca, pina acum, nu se cunosc cazuri in care unul dintre parinti sa nu fi dorit taierea imprejur a fiului nou nascut, poate si din cauza faptului ca aceasta practica nu are efecte adverse, ba dimpotriva. Ritualul circumciziei este un ritual bine programat si efectuat in conditii igienice deosebite, dar, dincolo de insemnaatatea lui in plan igienic si sexual, circumcizia ramine o practica ce a mentinut vie religia iudaica, asa cum botezul ortodox este principalul numitor comun al religiei omonime. Aceasta practica nu poate fi in nici un fel speculata de antisemiti, cei care sint circumcisi sau aleg sa fie circumcisi nu sint deloc diferiti de cei necircumcisi, decit din punct de vedere al aspectului estetic al organului sexual. Si daca ne gindim ca tot mai multi tineri occidentali aleg aceasta practica, din ratiuni igienice, este clar ca nu circumcizia poate fi „punctul forte” al celor ce au ceva impotriva oamenilor de alta religie. (Sebastian OANCEA)

Comentarii