30 de zile de batalie electorala

vineri, 07 mai 2004, 23:00
3 MIN
 30 de zile de batalie electorala

Promisiunile, acuzatiile, demagogia, minciuna, manipularea au liber de azi pentru a ne invada vietile pentru 30 de zile. Campania electorala se declanseaza azi oficial dupa ce, de la inceputul anului, vrincenii au avut de-a face cu o campanie „ascunsa” la care au recurs mai toate formatiunile politice. Prima zi de campanie este ultima in care partidele isi pot depune dosarele candidatilor la Judecatorie. Pina luni toate candidaturile trebuie afisate la circumscriptiile locale pentru a fi cunoscute si, in caz in care cineva nu este de acord cu ele, constestate. Candidaturile vor ramine definitive dupa data de 16 mai. Regulile campaniei electorale din acest an s-au schimbat fata de cele din urma cu patru ani, la fel ca si cele de inscriere a candidatilor, insa nu esential.
Spatiile de emisie gratuie pentru candidati
Noua lege a organizarii algerilor locale interzice cumpararea spatiilor de emisie la televiziuni si radiouri de catre partide, care pot face acest lucru numai in presa scrisa. Posturile de radio si televiziune pot organiza emisiuni informative despre alegeri cu o durata de cel mult 15 minute, in care partidele au la dispozitie 20 – 30 de secunde pentru a indemna alegatorii sa voteze un anumit candidat. De asemenea, mai pot fi organizate emisiuni si dezbateri electorale, in care candidatii isi pot prezenta programele. Formatiunile politice au acces gratuit la spatiile de emisie. Cele neparlamentare trebuie sa aiba depuse liste complete in peste 50% din localitaile din raza de emisie a postului respectiv. Emisiunile politice se difuzeaza de luni pina vineri, iar candidatii independenti au dreptul la cinci minute de aparitie pe durata acestora. Candidatii lor li se interzice ca, pe durata emisiunilor, sa faca afirmatii care sa aduca atingere sigurantei publice, demnitatii umane sau moralei publice. De asemenea, acestia trebuie sa probeze acuzatiile pe care le aduc altor candidati si sa nu incite la ura sau discriminare pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie.
Un singur afis pe cap de candidat
Pe durata campaniei electorale pentru alegerile locale, primarii trebuie sa stabileasca prin dispozitie locuri speciale pentru afisele electorale ale candidatilor. Acestea trebuie sa fie in locuri frecventate de cetateni, insa nu trebuie sa incurce circulatia rutiera sau alte activitati. Partidele pot pune un singur afis pentru candidatul lor pe un panou electoral. Afisele nu pot depasi dimensiunea de 50/30 cm, iar in cazul celor prin care se anunta anumite evenimente politice dimensiunile se reduc la 40/25 cm. Politia si celelalte organe responsabile cu ordinea publica au obligatia sa asigure integritatea panourilor cu afisele candidatilor.
Nemultumurile candidatilor sint solutionate de birourile electorale, care au obligatia sa rezolve plingerile cu privire la impiedicarea formatiunilor politice si a candidatilor independenti de a-si desfasura campania in conditiile prevazute de lege. Birourile pot anunta autoritatile competente in cazul in care considera necesara sanctionarea celor care incalca regulile campaniei electorale.
Prefectii au fost instruiti la videoconferinta
Campania electorala a facut obiectul ultimei videoconferinte cu prefectii, la care a fost invitat si presedintele Biroului Electoral Central, judecatorul Petre Similean. In cadrul videoconferintei s-a discutat atit despre unele masuri recente privind cresterea transparentei ?n exercitarea demnitatilor publice si a functiilor publice, cit si despre intensificarea masurilor de prevenire si combatere a coruptiei. „S-a prevazut dreptul procurorului general al Parchetului National Anticoruptie de a formula cererea de cercetare a averilor, precum si declansarea din oficiu a procedurii de control al averilor si ?n cazul nedepunerii ?n termenul prevazut de lege”, a declarat Eugen Bejinariu, secretarul general al Guvernului. Ministrul delegat pentru administratia publica, Gabriel Oprea, a vorbit despre depunerea candidaturilor. Referitor la candidati, acesta a specificat faptul ca persoanele care candideaza la functia de primar, consilier local si consilier judetean nu trebuie sa prezinte cazierul judiciar. ?n cazul comunelor si oraselor nou ?nfiintate se iau ?n considerare, atit la depunerea candidaturilor, cit si la exercitarea dreptului de vot, mentiunile privitoare la domiciliu, existente ?n actele de identitate ale cetatenilor ?n cauza, chiar daca aceste mentiuni nu au fost puse de acord cu situatia creata ?n urma reorganizarii unitatii administrativ teritoriale sau schimbarii denumirii acestuia. In ceea ce priveste urna mobila, aceasta este admisa numai ?n situatia bolnavilor netransportabili si a arestatilor preventivi care domiciliaza ?n localitatea ?n care se desfasoara alegerile, la cererea formulata in scris de acestia. „Dorim o campanie electorala civilizata, o lupta corecta a ideilor, fara atacuri la persoana si fara incidente. Sa respectam litera si spiritul legii, pina la capat”, a declarat ministrul Gabriel Oprea. (Mihai BOICU, Sebastian OANCEA)

Comentarii