47 de zilieri doboriti de toxiinfectie alimentara

miercuri, 03 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 47 de zilieri doboriti de toxiinfectie alimentara

47 dintre zilierii de la Ferma nr.11 Beciu – Odobesti au fost internati ieri, la spital, cu toxiinfectie alimentara. Deocamdata, nu se cunosc cauzele care au dus la imbolnavirea acestora, in conditiile in care la masa au stat alti 20-25 de oameni, care se simt bine. Directia de Sanatate Publica a luat probe atit de la mincarea care le-a fost servita zilierilor, cit si de la apa consumata de acestia.
Firma care i-a angajat a fost inchisa, dupa ce a fost amendata cu 55 de milioane de DSP, OPC si DSV. Directorul societatii, care sustine ca a mincat din aceeasi oala cu angajatii, fara sa se intoxice, banuieste ca oamenii s-au imbolnavit din cauza unei substante pentru stropit via.
Mare zarva ieri la ferma Beciu de la Odobesti. Inspectori ai Directiei de Sanatate Publica, Directia Sanitar-Veterinara si Oficiul pentru Protectia Consumatorului au luat cu asalt cuibul de zilieri si conducerea societatii Vitis Viniferm SRL, dupa ce, in toiul noptii, aproape 50 de muncitori au fost luati cu Salvarea. Criza a inceput imediat dupa masa de prinz.
Zeci de persoane din comuna Tibana, judetul Iasi, angajati ca zilieri la culesul strugurilor de pe parcelele Odobestiului, au ajuns in spitalele din Odobesti si Focsani, din cauza unei toxiinfectii alimentare. Dintre acestia, 18 sint copii cu virste cuprinse intre 5 si 14 ani, iar restul adulti, oameni pina in 50 de ani veniti sa cistige un ban la recoltatul strugurilor. Cei mai multi au fost internati in sectia de Boli Contagioase a Spitalului Judetean. Numai citiva, a caror stare de sanatate s-a ameliorat, au ramas la Spitalul orasenesc Odobesti la sectia Interne.
Au cazut din picioare rind pe rind
Zilerii spun ca dimineata au mincat parizer, la prinz li s-a dat ciorba de perisoare si fasole cu sunca, iar seara, muncitorii au servit mincare de cartofi cu ciolan afumat. „Multi au inceput sa cada pe jos sa aiba greturi, varsaturi. Au inceput doua fete si pe urma, pe rind pe rind, ne-a luat pe toti”, povesteste Petronela Bodoc, una dintre bolnave, internata la sectia Contagioase.
Surprinzator este faptul ca, desi din mincarea pregatita la bucataria firmei au mincat peste 70 de persoane, doar 47 au avut simptomatologia specifica unei toxiinfectii alimentare. „Chiar si eu am mincat la prinz. Am avut si niste musafiri care au venit si la noi si pentru ca ciorba mirosea foarte bine, au mincat si ei. Nimeni nu a patit nimic. Nu vreau sa ma hazardez in afirmatii, dar cei care s-au imbolnavit au fost ieri intr-o zona unde s-au stropit strugurii. Poate fi si de acolo. S-au luat probe peste tot, de la mincare, de la apa si asteptam rezultate. Toate au cazut peste mine ca un trasnet, nimeni nu a vrut sa se intimple asa ceva”, ne-a declarat directorul firmei, Constantin Adrian Marinescu.
Patronul sustine ca s-a aprovizionat pentru alimentele din care s-a pregatit mincare din Piata Moldovei, loc de unde cumpara produse alimentare de fiecare data. „Pina acum nu a fost nici macar o persoana care sa spuna ca se simte rau. Acum au cazut cu totii ca fulgerati”, a adaugat directorul firmei.
Un val de amenzi usturatoare
Inca de la primele ore ale diminetii, ieri, inspectorii Directiei de Sanatate Publica, Oficiul pentru Protectia Consumatorului si Directia Sanitar Veterinara au facut controale la Centrul de Vinificatie Odobesti al firmei „Vitis Viniferm” SRL. „Am gasit deficiente la blocul alimentar si la lantul frigorific folosit la bucatarie. Congelatoarele nu aveau capace pentru inchidere, ustensile de bucatarie erau improprii, cratitele aveau emailul exfoliat si in plus, nici autorizatie sanitara pentru transportul alimentelor nu avea”, ne-a declarat directorul OPC, Liviu Burtea.
Firma a fost amendata de OPC cu 10 milioane de lei. Sanctiuni au fost date si de Inspectia Sanitara de Stat din cadrul Directiei de Sanatate Publica. Inspectorii au amendat atit directorul, cit si bucatareasa cu cite zece milioane fiecare. „S-a constatat ca spatiile nu sint autorizate sanitar, circuitele functionale nu exista, personalul este neinstruit si sint conditii improprii pentru spalat si dezinfectat vesela”, se specifica in comunicatul de presa remis redactiei noastre de catre Directia de Sanatate Publica.
Nici Directia Sanitar Veterinara nu a trecut cu vederea deficientele, din contra, amenda s-a ridicat la 25 de milioane de lei numai pentru lipsa autorizatiei sanitare de functionare.
Fermele, luate in vizor de DSP
Inspectia Sanitara de Stat promite ca in urmatoarele zile va incepe controlul conditiilor igienico sanitare in toate fermele viticole si zootehnice din judet si va lua masuri de sanctionare contraventionala si suspendare a activitatii in unitatile in care se constata abateri de la normele legale de igiena si sanatate publica.
Inspectorii DSP sustin ca aceasta „actiune va fi ingreunata de lipsa adresabilitatii la DSP a agentilor economici atit din judet, cit si din alte judete, care au preluat fermele viticole din judet si cantinele sezoniere care au apartinut de societatile mari producatoare de vinuri cum ar fi Romvitis si Rovinco”, se precizeaza in comunicatulde presa.
La inchiderea editiei, starea de sanatate a bolnavilor se ameliorase simtitor. Nici un bolnav nu se afla in stare grava si nu a necesitat internarea la sectia Anestezie si Terapie Intensiva. Purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean, medicul Gheorghe Cocioaba, a precizat ca bolnavii nu pun probleme deosebite.
Deocamdata nu se cunosc motivele care au dus la imbolnavirea a peste 40 de persoane. Directia de Sanatate Publica sustine ca luat probe inclusiv de la cisternele de apa racordate la reteaua de apa a comunei Virtescoiu.
Pina la remedierea situatiei, angajatii ramasi in ferma vor fi trimisi inapoi in satul Tibana, judetul Iasi. (Anca GIRNEATA)

Comentarii