Aberatia computerizata

marți, 03 septembrie 2002, 23:00
2 MIN
 Aberatia computerizata

Inspectoratul Scolar Judetean a ales sa repartizeze cei 851 de absolventi inscrisi in ultima etapa a admiterii, pe locurile ramase neocupate in scolile profesionale si de ucenici, tot printr-un program computerizat. Desi, mult mai simplu si eficient pentru admitanti si organizatori ar fi fost ca ocuparea locurilor sa se faca prin metoda traditionala. Fiecare absolvent de gimnaziu, cu sau fara certificat de capacitate, ca tot n-a contat, si-ar fi putut depune dosarul de inscriere de unul singur, la scoala pe care dorea sa o urmeze. Locuri au fost destule, la specializari diverse, in multe localitati ale judetului.
Recomandarea MEC era ca repartizarea sa fie facuta potrivit unei solutii gasite la nivelul fiecarui judet, care sa fie in avantajul elevilor. Inspectoratul Scolar a preferat insa sa se complice. Fisele de inscriere sa fie strinse de diriginti care sa le dea directorilor, iar acestia din urma sa le aduca la centru. Cum se intimpla, vorba romanului, "cind dai ismene pe calatori", directorii nu au predat fisele pina duminica, unii le-au adus chiar luni, adica alaltaieri, in ziua fixata pentru repartizare. Pe considerentul ca "ar mai fi de venit din judet", ISJ a aminat declansarea distribuirii pina dupa orele 14, ora maxima stabilita. Si, din cauza programului PC, netestat la capacitatea de 800 de inscrisi, aparatura s-a blocat. Repartizarea a fost intirziata pina la orele 23, dupa cum precizeaza ISJ. N-ar fi fost un capat de tara, daca n-ar fi ramas pe dinafara nu mai putin de 36 de absolventi, din nou, majoritatea dintre cei care au mai ratat odata admiterea. Ei, si din vina lor, dar si a dirigintilor, parintilor, directorilor, care nu le-au acordat asistenta necesara, traiesc o adevarata drama. Primul respins in aceasta ultima etapa a admiterii are media de admitere 6.26, medie care i-ar fi permis lui Nelu Ilie, de la Scoala Nereju, sa intre chiar la liceu. Ca ultima solutie, atit el, cit si colegii sai aflati in aceeasi situatie, s-ar putea consola cu un loc la scolile mai putin cautate.
Inspectoratul Scolar anunta ca au ramas 73 de locuri libere la scolile profesionale si 158 in scolile de ucenici. In municipiu sint 15 la Liceul de Industrie Usoara si 22 la Forestier, la cursul profesional, si 69 la scoala de ucenici din cadrul Liceului nr.2. Este de mentionat ca la Liceul Agricol Odobesti sint 28 de locuri libere la clasa de profesionala, specializarea agricultura .
In alta ordine de idei, ar mai fi de mentionat ca site-ul prin intermediul caruia, alaltaieri seara, s-a realizat ultima etapa a admiterii, n-a fost public, asa cum s-a intimplat in prima sesiune. Ierarhia a fost stabilita de ISJ si a fost dezvaluita, prezentind situatia repartizarii, ieri dimineata, cind directorii s-au dus sa preia listele. N-ar fi fost mai simplu oare daca le-ar fi fost trimise pe e-mail, acolo unde exista Internet, caci calculatoare sint, de la Banca Mondiala? Dar stapinul trebuie sa se arate stapin chiar daca ograda-i goala! (Cristina LAZARIN)

Comentarii