ADP Vrancea – in „moarte clinica”

joi, 02 septembrie 2004, 23:00
4 MIN
 ADP Vrancea – in „moarte clinica”

Societatea de Drumuri si Poduri SA Vrancea este la un pas de colaps financiar de mai mult timp. Asta din cauza ca sediul firmei si pamintul de sub el sint executate silit, datoriile la bugetul de stat sint mari si tot cresc, in vreme ce pentru terenurile pe care le detine nu pot fi scoase titluri de proprietate din cauza vecinilor de lot, fapt pentru care conducerea a hotarit sa-i actioneze in instanta. Toate acestea fac din privatizarea ADP un vis irealizabil foarte curind. Drumarii s-au gindit sa cumpere ei insisi actiunile ADP si sa devina astfel propriii patroni, pentru ca nici o firma nu este inca interesata de achizitionarea unei societati aflate in „moarte clinica”. Consiliul Judetean Vrancea, actionar majoritar la ADP, nu se gindeste sa dea bani pentru datoriile pe care le are la aceasta societate, asa ca privatizarea drumarilor mai intirzie. Firma detine utilaje, constructii, dar si terenuri in tot judetul.
SC Drumuri si Poduri este in „moarte clinica”. Asta din cauza ca, dupa parerea conducerii societatii, nu mai exista aproape nici o sansa de privatizare. Situatia ADP este una dintre cele mai grave, daca tinem cont si de faptul ca societatea isi va pierde in scurt timp si sediul, cu tot cu pamintul de sub el, fiind executata silit de catre Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea. Din cauza faptului ca ADP are datorii la bugetul de stat de 65 de miliarde de lei, iar Consiliul Judetean Vrancea, care este actionar majoritar, dar si datornic al unitatii, nu „binevoieste” sa le plateasca. Aceste datorii reprezinta Taxa pe Valoare Adaugata din contractele executate, plus contributia la asigurarile de sanatate, somaj si altele. In urma cu citva timp, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, declara ca respectivele datorii sint acumulate din anul 2000, si ca administratia judeteana nu are fonduri sa plateasca respectivele creante ale drumarilor vrinceni. Directorul economic al ADP, Vasile Burloiu, se arata sceptic in ceea ce priveste privatizarea societatii, spunind ca nimeni nu si-ar dori sa cumpere o societate cu multiple datorii. Cu toate acestea, exista informatii ca exista cel putin doi afaceristi care ar dori sa preia la preturi derizorii activele fostei regii de drumuri si poduri.
„Ne vom da «vecinii» in judecata!”
Totusi, drumarii spun ca au si de primit bani, ba chiar mai multi decit au de dat. „S-a facut un plan de privatizare, care avea ca termen de prezentare data de 30 septembrie. Inca nu s-a terminat evaluarea care se face asupra societatii, termenul de 30 septembrie va fi cu siguranta intirziat”, a declarat Vasile Burloiu. Pe scurt, exista doua firme care fac evaluarea societatii, in vederea prezentarii rentabilitatii acestei societati celor care ar fi interesati sa o cumpere. Aceste firme, cea care evalueaza societatea si cea care evalueaza terenurile acesteia, intimpina greutati in obtinerea titlurilor de proprietate tocmai pentru terenurile apartinind ex-regiei. Vasile Burloiu explica aceasta situatie: „Aproape in fiecare comuna avem cite 25 de puncte de teren. Pe acestea incercam sa obtinem titluri de proprietate, insa vecinii nu vor sa semneze ca sint de acord cu vecinatatea. Aceste semnaturi ne sint necesare pentru eliberarea cartilor funciare, insa vecinii «de lot» nu cunosc acest lucru si ne pun bete in roate. Oamenii nostri au dus o adevarata munca de Sisif incercind sa-i convinga pe oameni, dar fara succes, fapt pentru care ii vom actiona pe toti in judecata”, a mai declarat Vasile Burloiu.
Oprisan nu vrea sa dea banii pentru „asfaltul electoral”
Directorul economic a mai declarat ca societatea are de primit 80 de miliarde de la Consiliul Judetean. Referitor la privatizare, salariatii ADP si-au declarat intentia de a cumpara actiuni la propriul loc de munca, firmele concurente nefiind interesate, deocamdata, sa achizitioneze o unitate cu datorii mari la buget. „Aceasta societate ar trebui «cosmetizata» pentru ca sa poata «face cu ochiul» vreunei firme. Asta inseamna sa i se anuleze datoriile, sa se acorde anumite facilitati la privatizare. Din pacate, Guvernul isi permite sa acorde facilitati numai firmelor din portofoliul ministerului. Noi, fiind sub controlul administratiei locale, nu avem nici o sansa sa ne privatizam in conditiile date”, a mai declarat Vasile Burloiu. Concluzia ar fi ca societatea comerciala „Drumuri si Poduri” ar putea fi privatizata la „Sfintu’ Asteapta”, daca administratia locala, in frunte cu Marian Oprisan, nu se va hotari, intr-un final, sa dea banii cuveniti drumarilor pentru prestarile de servicii, la o eventuala rectificare de buget. Aceasta dupa ce drumarii vrinceni au turnat „la greu” asflat electoral pentru interesele lui Marian Oprisan si ale pesedistilor vrinceni. (Sebastian OANCEA)

Comentarii