Afacerile cu pietris schimba relieful Vrancei

vineri, 30 aprilie 2004, 23:00
9 MIN
 Afacerile cu pietris schimba relieful Vrancei

De parca nu ar fi de ajuns cit, ce, cind si cum se fura in Romania, mai nou, la Ploscuteni, comuna situata pe valea stinga a Siretului, se scot bani buni si din pietrisul de pe fundul apelor. Cine trece prin zona comunei nou infiintate poate observa furnicarul de camioane care duc pietris din albia Siretului spre o destinatie necunoscuta. Mai mult, cursul Siretului a fost deviat din cauza excavarilor pentru exploatare, a trei firme. Si uite-asa, ce n-a reusit natura sa schimbe, a facut-o omul, in cautare de inavutire rapida si fara prea mare efort. Autoritatile si oamenii din comuna Ploscuteni spun ca Siretul, acum 14 ani, urma alta traiectorie, dar ca, in urma excavarilor neautorizate de primarie, cursul riului a fost deviat. Ingrijorarea este si mai mare cu cit oamenii spun ca, daca lucrarile de excavare vor mai dura zece ani, Siretul le va inunda casele. Sistemul de Gospodarire a Apelor a acordat avize favorabile pentru lucrarile din zona, dar conducerea Primariei Ploscuteni spune ca trebuia sa dea si ea unda verde lucrarilor, mai ales ca nu se alege cu nimic din exploatari. Mai mult, oficialitatile Ploscuteniului spun ca in spatele afacerii se afla magnatul bacauan Dorinel Umbrarescu, ale carui camioane misuna zi de zi, incarcate cu pietris „proaspat excavat” din Siret.
In termeni mai expliciti, lucrurile la Ploscuteni stau in felul urmator: imediat dupa Revolutie, pe marginea Siretului, in zona Ploscuteni, au aparut utilaje de excavatie, care extrageau pietris, folositor in constructii, din albie. Cu timpul, sub pretextul unui proiect de regularizare a Siretului, executat de firma AQVA Proiect Bucuresti, cursul riului a fost deviat inspre casele satenilor. Astfel au aparut trei firme, SC Somtrans SRL, din Adjud, SC Industrial Trust SRL, tot din Adjud si SC Comtrans Sorea SRL, din Parava – Bacau, care executa lucrari de excavare si exploatare intr-o veselie. Afacerea este una mai mult decit profitabila pentru patroni, dar satenii si autoritatile locale sustin ca exploatarile le-au adus mari prejudicii. Primaria din Ploscuteni le-a somat pe cele trei societati sa inceteze lucrarile in zona, insa a fost ignorata, dupa cum declara primarul Ploscuteniului, Stefan Solomon. Astfel, Primaria Ploscuteni a trimis nenumarate adrese la toate cele trei firme, in care se arata: „In repetate rinduri v-am somat sa nu mai excavati balast din albia majora a riului Siret, insa nu vreti sa va conformati autorizatiei de exploatare si gospodarire a apelor emisa de SGA Vrancea”. Autoritatile comunei au enumerat succint o serie de nereguli si prejudicii aduse localitatii. In afara faptului ca firmele nu au autorizatia Primariei pentru lucrarile din zona, firmele au distrus pasunea comunei Ploscuteni, au creat nenumarate drumuri pentru utilajele de transport pe acea pasune, au depozitat refuzul de la statia de sortare pe malul drept de curgere a Siretului, au astupat albia veche fara nici o aprobare legala, fapt care a dus la distrugerea a sute de hectare de teren arabil si pasune comunala.
„Garda de Mediu a dat la pace cu ei, iar SGA-ul a dat-o cotita”
Pe linga toate aceste lucruri, Primaria a cerut o taxa de 10 % pentru fiecare transport de balast efectuat cu camionul, pentru a beneficia si bugetul local de bani de pe urma exploatarilor. Una dintre firmele cu lucrari in zona, SC Industrial Trust SRL, a raspuns acestei solicitari in felul urmator: „autoritatile administratiei publice nu pot hotari instituirea altor taxe in afara celor prevazute de ordonanta, fara girul ministrului administratiei si internelor si a ministrului finantelor publice”. Mai mult, Primaria Ploscuteni a trimis adrese si la Consiliul Judetean Vrancea, Prefectura, Garda de Mediu si Sistemul de Gospodarire a Apelor, dar n-au primit nici un raspuns, decit din partea SGA, care nu a luat nici o masura concreta. Oficialitatile Ploscuteniului spun ca Garda de Mediu a inspectat lucrarile celor trei firme si „a dat la pace cu ele”, iar SGA-ul „o da cotita”, continuind sa reinnoiasca avizele firmelor in fiecare an. „Este o afacere profitabila pentru toti. Pietrisul ala nu-l plateste nimeni, dar ei scot bani din valorificarea lui”, spune primarul Stefan Solomon. Autoritatile din Primaria Ploscuteni spun in spatele afacerii se afla cunoscutul om de afaceri bacauan, Dorinel Umbrarescu, care si-a construit un adevarat imperiu la iesirea din Adjud. Dealtfel, camioanele firmei lui Umbrarescu fac curse de zor in zona, incarcate cu pietris luat din albia riului. Firmele au indiguit cursul initial al Siretului, deviindu-l, si astfel pasunea in care cei din Ploscuteni isi duceau animalele a devenit impracticabila. Primaria a amenintat firmele cu chemarea in instanta, ba chiar si cu interventia in forta a trupelor speciale impreuna cu cetatenii, dar excavarile continua de parca nimic nu s-ar fi intimplat. Administratorii celor trei firme sint: Elena Sorea – administrator SC Comtrans SRL, Parava – Bacau, Mihai Stoica – administrator SC Stomtrans SRL din Adjud si inginer Ioan Dascalu, administrator SC Industrial Trust SRL, Adjud.
Siretule, Siretule, mare «vagabond» mai esti!
Vasile Ciobanu, comisar sef la Garda de Mediu, a declarat ca institutia pe care o conduce nu are nici o competenta in subiectul Ploscuteni, si arunca toata responsabilitatea pe umerii Sistemului de Gospodarire a Apelor. „Noi nu ne putem pronunta in aceasta problema, pentru ca nu noi sintem autoritatea in domeniu, ci SGA-ul”, a declarat Vasile Ciobanu. Totusi, acesta spune ca s-a deplasat in zona pentru a evalua situatia si nu este nimic in neregula cu lucrarile din zona. „Am discutat, intr-adevar, s-a facut un control impreuna cu cei de la Gospodarirea Apelor, s-a mers impreuna acolo. (…) Din punctul nostru de vedere, nu avem acolo o actiune care sa contravina legislatiei de mediu, care sa intre in atributiile noastre”, a spus comisarul sef Vasile Ciobanu. Acesta ne-a mai declarat ca, atit timp cit primaria a concesionat terenurile firmelor pentru exploatare, inseamna ca a consimtit la degradarea terenurilor. „Degradarea de terenuri, daca este vorba de o degradare prin depozitari de pietris, este o scoatere din circuit a unor suprafete de teren, bineinteles ca este o problema si aceea, dar acolo este un perimetru de exploatare si exploatatorul acolo trebuie sa-si depoziteze materialul, altfel unde ar duce acel material?”, a incheiat Vasile Ciobanu. Directorul SGA Vrancea, Vasile Pintilie, spune ca proiectul prin care firmele exploateaza pietrisul din Siret este destinat tocmai consolidarii malului sting al Siretului. De asemenea, Pintilie spune ca Primaria Ploscuteni a vrut sa cada la intelegere cu firmele, care s-ar fi angajat sa faca niste drumuri in comuna, si ca, cele doua parti, neintelegindu-se, s-a ivit acest conflict. „Cursul Siretului n-a fost deviat, el curge la debite mari si nivele mari, si pe dreptul si pe stingul. (…) Siretul vagabondeaza de pe un mal pe altul, sint anumite nivele. Noi l-am monitorizat an de an si nu este nimic anormal acolo. Proiectul este tocmai pentru a-i regulariza cursul”, spune Vasile Pintilie. Directorul SGA a tinut sa adauge ca Apele Romane a cerut amenajarea malurilor Siretului inca de acum 6 ani. In ciuda a ceea ce au prezentat autoritatile, Vasile Pintilie a mai declarat ca ceea ce se intimpla la Ploscuteni „sint mici exploatari de balast” si ca vor acorda avize in continuare pentru exploatare.
Siretul – pe Apa Simbetei?
Cetatenii comunei Ploscuteni, laolalta cu Primaria comunei nou infiintate spun ca, pe vremuri, Siretul avea alt curs, pasunea era pasune, neinundata, iar culturile mai erau inundate de Siret, dar acum e jale. Ei se tem de faptul ca s-ar putea trezi luati de ape peste noapte. Cu toate ca topografia locului s-a schimbat considerabil, si ca in loc de iarba verde vedem munti de pietris, printre care misuna furnicarul de camioane incarcate cu material bun pentru constructii, autoritatile spun ca tabloul este normal si ca totul este spre binele cetatenilor. Ce sa mai vorbim despre sumele uriase de bani incasate de pe urma pietrisului vrincean, ca doar n-o sa credem ca cele trei firme lucreaza non-profit. (Sebastian OANCEA, Marius GRIGORESCU)
Firmele care fac afaceri pe malul Siretului se dezic una de alta
administratorii recunosc ca livreaza marfa la firmele magnatului Dorinel Umbrarescu, dar neaga ca ar afecta cursul riului Siret
Administratorul SC Stom Trans SRL, Mihai Stoica, se delimiteaza de actiunea celorlalte doua firme care exploateaza pietrisul din Siret, afirmind ca nu-l intereseaza ce fac cei care excaveaza in zona, si ca firma lui nu afecteaza cu nimic mediul inconjurator. Redam integral declaratia acestuia. „La mine, in afara de cit car, de levigabilul care ramine in groapa, din statia mea de sortare, nu reiese nici un bolovan in plus. Nu-i treaba mea ce fac ceilalti doi. In afara de levigabilul (milul care ramine din spalarea pietrei) care ramine de la spalat piatra, pe care-l depozitez intr-o groapa, intr-un decantor, eu cind curat decantorul, din statia mea nu pleaca nimic inapoi. Eu repet, nu ma intereseaza ce fac ceilalti. Nu vreau sa fiu confundat cu celelalte doua firme. Eu am o zona luata de la Ministerul de Resurse Minerale si de la Agentia de Ape si Mediu. Ei m-au montat pe mine in zona unde se rupe malul celalalt, ca sa nu se mai darime dincolo. Zona nu am luat-o eu, mi-au dat-o specialistii care sint in masura, eu am permis de functionare de la ANML, de la toate organele abilitate. Eu lucrez in albia minora castorul (n.r. utilaj de excavat) meu e in apa. Eu n-am treaba cu albia majora. Eu l-am atentionat pe primarul Solomon, m-am dus la Ploscuteni si l-am adus pe malul Siretului si l-am intrebat: «al cui e castorul ala care excaveaza de acolo? Sa nu vii sa-mi spui ca eu ti-am excavat de acolo». Intrebati-l pe el ca stie al cui era. Nu era al niciunora dintre celelalte doua firme. Pentru pietrisul pe care-l extrag platesc la Ministerul de Resurse Minerale 6%, si pina in jur de 30 -35 de mii pe metru cub platesc la SGA Vrancea. Despre Umbrarescu nu stiu daca are ceva acolo, dar daca cumpara marfa, nu o ia de la firma mea”, a declarat administratorul SC Stom Trans SRL.
„Primaria sustine niste aberatii”
Fiul administratorului SC Industrial Trust SRL Adjud, Florin Dascalu, asistent manager la firma, a fost mult mai dur in declaratiile sale la adresa primariei Ploscuteni. Acesta spune ca societatea tatalui sau este in regula, si ca Primaria Ploscuteni „abereaza” cind cere taxa pe exploatare. „Dinsii (Primaria Ploscuteni) ne-au contactat si anul trecut in legatura cu plata acestei taxe, dar este o aberatie. Noi dorim sa platim aceasta taxa, asa cum se plateste la orice primarie din Romania. Adica exact pe articol de lege. Acest teren, caruia primaria ii spune pasune, este in administratia lor, dar autorizatiile de exploatare, noi le luam de la SGA Vrancea si permisele de exploatare de la Bucuresti, de la Agentia de Resurse Minerale. Toate aceste autorizatii sint in regula si exista la sediul firmei. Ei sustin ca le-am stricat pasunea, sint niste aberatii. E adevarat ca s-a mai pus si pe alaturi, dar asta nu influenteaza cursul riului. Eu nu stiu de ce ei se tot scarpina cu mina stinga la urechea dreapta”, spune Florin Dascalu. El declara ca firma tatalui sau livreaza balastul prelucrat la firma omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, cum fac, dealtfel, si celelalte doua firme care extrag pietris din albia Siretului. „Firma domnului Umbrarescu este cea mai mare societate, care inghite cea mai mare cantitate, si e normal sa livram domnului Umbrarescu. Este un om cinstit, se plateste banul exact cind s-a emis factura, deci lucreaza in mod corect”, a declarat Florin Dascalu. De asemenea, Dascalu sustine ca activitatea SC Industrial Trust SRL nu pune cu nimic in pericol cursul riului Siret si nici pasunea comunala, si ca ceea ce face firma este in totala conformare cu asa zisul proiect de regularizare a albiei. „Nu numai noi livram catre firma domnului Umbrarescu, ci si celelalte firme. Urmariti activitatea in zona si veti vedea ca si ele livreaza tot la firma dinsului”, afirma Florin Dascalu. Si tot el se arata oripilat de somatiile pe care le-a primit firma de la primarie. „Modul in care s-a exprimat primaria in adresele pe care ni le-a trimis, pe mine ma inspaiminta. Adica spun, citez: «ati exploatat de unde a vrut muschiul dumneavoastra». Asta este adresa de institutie publica? Cei din primaria Ploscuteni cred ca n-au nici nu stiu cite clase”, a mai declarat Florin Dascalu.
„O problema atit de delicata”
Din pacate, nu am reusit sa-l contactam pe al treilea administrator de firma extractoare, SC Comtrans Sorea SRL, la care figureaza ca administrator Elena Sorea. Contabilul din firma, o femeie care nu a dorit sa-si dezvaluie numele, ne-a comunicat ca firma face excavari in zona Adjudului, si nu in zona Ploscuteniului. „O problema atit de delicata nu se poate discuta cu mine. Lasati-mi un numar de telefon si ii voi comunica domnului Sorea sa va sune cit de curind”, ne-a spus contabila. Din pacate, Vasile Sorea, sotul Elenei Sorea, nu a sunat la numarul de telefon lasat la firma de redactia noastra, pentru a-si putea spune punctul de vedere in cazul Ploscuteni. (Sebastian OANCEA)

Comentarii