Alegem miine pentru patru ani

sâmbătă, 25 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Alegem miine pentru patru ani

Alegerile locale din primavara acestui an au demonstrat ca vrincenii nu prea mai au incredere in politicieni, indiferent de partidul pe care-l reprezinta. La vot, in primul tur de scrutin s-au prezentat doar 44,91% din cei 316. 367 de alegatori trecuti pe listele electorale. Asadar mai putin de jumatate din populatia cu drept de vot din judet a decis, in defavoarea unei majoritati careia nu i-a pasat.
Comparativ cu rezultatul alegerilor generale din 1996, cind la vot s-au prezentat 73,21% dintre alegatori, la alegerile locale din acest an procentul celor care au votat a fost mai mic cu 28,21%. Cu toate acestea, ultimele sondaje de opinie estimeaza ca la scrutinul de miine vor fi prezenti la vot 65% dintre romani.
Miine, vrincenii vor vota listele de candidati pentru Parlamentul Romaniei cit si pe candidatii la Presedintie. Presedintele BEJ, Ion Constantin, spune ca organizarea alegerilor in Vrancea se desfasoara conform programului. In cele 211 sectii de votare din judet au fost distribuite buletinele de vot, urmind ca astazi buletinele de vot sa ajunga si in sectiile de votare din Focsani. "Astazi, intre orele 17.00 – 18.00 vom verifica toate sectiile de votare pentru a vedea daca putem lua legatura, in timp operational cu acestea. Au fost tiparite 310.000 buletine de vot, cit populatia votanta din judet, plus 10%, conform legii. Astazi vom distribui buletinele de vot in Focsani", ne-a spus presedintele BEJ, Ion Constantin.
Incepind de ieri, sectiile de votare sint pazite de forte de ordine ale Ministerului Apararii Nationale sau ale Ministerului de Interne.
La alegerile locale, minoritatea a decis
Marile temeri ale autoritatilor sint insa legate de prezenta populatiei la vot. Intr-unul din ultimele sondaje aparute in presa specialistii estimau ca prezenta la vot va fi semnificativa: 65% datele comparative spun insa ca din 1996 pina in prezent a scazut dramatic procentul celor care au mers la vot.
In 1996, la alegerile generale din numarul total de 299.297 de alegatori s-au prezentat la vot doar 218.846, respectiv 73,12%. La alegerile locale din iunie 2000, numarul celor care s-au prezentat la vot a fost insa mult mai mic.
55,09% din vrinceni nu au votat
Astfel, din cei 316.367 de cetateni cu drept de vot din Vrancea s-au prezentat la urne doar 142.083, respectiv 44,91%. O comparatie in procente arata faptul ca, fata de 1996 ,absenteismul a crescut cu 28,21%.
Practic, in judetul nostru, la alegerile locale din acest an, cei care nu si-au exprimat poate cel mai important drept constitutional, acela de a vota, au fost majoritari fata de cei care au decis de cine sa fim condusi.
Mai multe partide politice
Revenind la alegerile generale din 1996, numarul partidelor politice care s-au inscris in alegeri, cu liste la Camera Deputatilor a fost de 30, fata de 32 de formatiuni politice care si-au depus liste la acest scutin. In schimb numarul independentilor din acest an a fost mult mai mic, doar unul, fata de patru independenti care s-au inscris in cursa electorala din 1996.
Poti ajunge deputat cu 20.000 voturi
In 1996, coeficientul electoral pentru un deputat a fost de 30.020 de voturi si au fost atribuite direct, in urma rezultatelor scrutinului, doar trei mandate. Celelalte trei au fost atribuite partidelor prin redistribuirea efectuata la nivel national.
La Senat, coeficientul electoral a fost de 92.396 de voturi, celor doi senatori pe care i-a avut judetul nostru, in final fiindu-le atribuite mandatele la redistribuire. In acest an, pentru cele sase locuri de deputat se bat 179 de candidati, in timp ce pentru cele doua locuri de senator numarul solicitantilor este de 68.
Coeficientul electoral, daca se prezinta toti alegatorii la urne, este de peste 51.000 voturi pentru un deputat si de 155.000 de voturi pentru un senator. Insa in conditiile unei eventuale prezente slabe la vot, un deputat ar putea fi ales si cu 20.000 de voturi iar un senator ar putea avea nevoie de numai aproximativ 70.000 de optiuni.
Concluzia este una singura: pentru ca reprezentantii judetului nostru in viitorul Parlament sa fie cu adevarat cei doriti de majoritatea locuitorilor, este nevoie ca miine sa mergem cu totii la urne, astfel incit sa nu decida altii pentru viitorul nostru. (Traian NEGULESCU)

Comentarii