Biruri noi pe spatele taranilor

joi, 16 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Biruri noi pe spatele taranilor

Declansarea actiunii de impozitare odata cu recensamintul a dus la scaderea credibilitatii in administratia locala. "Am ajuns ca pe vremea fanariotilor. Din cite se vede treaba apele sint tulburi pentru noi, taranii. Au spus ca pina in 2007 nu vom avea impozite. Cind au venit cu recensamintul au spus ca nu are nici o treaba cu impozitele iar acum nici nu s-a terminat bine si trebuie sa si platim", ne-a declarat Ionel Lazar, un viticultor din Odobesti.
Pina la data de 4 ianuarie, consiliile locale au avut obligatia sa faca zonarea fiecarui teren agricol in functie de gradul de fertilitate al fiecarui teren. Actiunea, simpla la prima vedere, este destul de complicata in realitate. Ea presupune efectuarea unor teste de evaluare a continutului de humus, concentratiei de azot, fosfor si potasiu din sol. De asemenea, trebuie luata in calcul si specificitatea solului in functie de tipul acestuia (nisipos, argilos, brun roscat) ca de altfel si structura lui (sol greu sau usor). Peste toate va fi luata in calcul posibilitatea de irigare a terenurilor agricole. Cu toate ca aceste date sint precizate cu lux de amanunte in Ordonanta Guvernului nr. 36 din 10 septembrie 2002, ele nu pot fi puse in practica din cauza dotarii precare a centrelor agricole de la nivelul comunelor. Singurul criteriu pe care inginerii agronomi din comune il vor lua in considerare este amplasamentul terenului agricol.
De partea cealalta, in conditiile in care cei mai multi dintre proprietarii de terenuri agricole sint persoane in etate, cu venituri agricole care nu le permit nici macar acoperirea cheltuielilor minime, introducerea acestui impozit nu este decit o povara in plus. Cu toate acestea, daca un proprietar nu-si achita darile fiscale se poate ajunge la confiscarea terenului. "Am asteptat sa primesc pensia si o sa ma duc la primarie sa ma interesez, dar toata lumea se vaita. Daca ar fi numai asta m-as descurca, dar mai sint si altele. Ar trebui sa mai puna impozit si pe fumul de la casa, daca ne gindim bine si pe el il platim din moment ce dam o gramada de bani pe lemne. Parlamentarii isi fac salarii de zeci sau de sute de milioane de parca n-ar fi tot oameni cu o gura si doua miini sau maninca numai aur si platina", ne-a delcarat Liliana Saragea, o pensionara din Vinatori.
Scutiri de impozit
Persoanele cu gradul I si II de handicap, nevazatorii, cei care beneficiaza intr-un an numai de indemnizatii de somaj sau de alocatii de sprijin sau ajutor social pot primi reduceri sau scutiri de impozite aprobate de consiliile locale. Scutirile pot fi acordate si in cazul in care platitorii isi achita impozitul pina la data de 10 martie a anului in curs de aproximativ 10% din valoarea impozitului. In cazul in care in anumite zone s-au inregistrat calamitati naturale contribuabilii pot fi scutiti de plata impozitului.
Veteranii de razboi si persoanele persecutate din motive politice, precum si cele deportate in strainatate sint si ele scutite de la plata impozitului. Aceeasi facilitate se acorda persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pina la 6 martie 1945 din motive etnice. Persoanele care beneficiaza de aceste scutiri sint veteranii de razboi, vaduvele veteranilor de razboi, detinutii politici, deportatii.
Lista rusinii
Conform Ordonatei in vigoare, numele tuturor persoanelor care nu-si achita impozitul agricol vor fi facute publice in fiecare administratie locala. Situatia este una inedita fata de celelalte taxe si impozite locale a caror contributie era confidentiala. "Pentru neplata in termen a impozitelor si taxelor, in scopul descurajarii neefectuarii platii obligatatiilor bugetare, autoritatile administratiei publice locale pot face publice informatiile referitoare atit la contribuabilii in cauza, cit si la obligatiile acestora catre bugetele locale", se specifica in actul normaitv. (Anca GIRNEATA)

Comentarii