Bolnav neasigurat, aruncat in ghearele mortii

joi, 18 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Bolnav neasigurat, aruncat in ghearele mortii

Hanganu Viorel, un barbat in virsta de 42 de ani din Fitionesti, a murit dupa ce a fost plimbat cu ambulanta intre doua spitale. Cu toate ca bolnavul nu putea sta in sezut si nici sa vorbeasca, medicii de la sectia Psihiatrie au spus familiei ca „nu are nimic si, pentru ca nu este asigurat, trebuie sa plece la Panciu”. Dupa ce i s-a refuzat internarea la Spitalul Judetean, barbatul a murit in ochii fetitei si ai infirmerelor de la Panciu. Directorul Spitalului Judetean sustine ca va discuta astazi, la prima ora a diminetii, cu medicii implicati.
Un bolnav neasigurat din satul Manastioara, comuna Fitionesti, a murit ieri in jurul orei 10.30, dupa ce medicii de la sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean au refuzat sa il interneze. Diagnosticat cu etilism cronic si in stare avansata de infometare, Viorel Hanganu avea in ingrijire trei copii, care au ramas sa-si poarte singuri de grija.
Ieri, in jurul 8.00, fiica cea mica a lui Viorel Hanganu a chemat o ambulanta pentru ca tatal ei se simtea foarte rau. „Nu prea mai putea sa vorbeasca si sa stea in pat. De aseara s-a simtit foarte rau, dar dimineata starea s-a agravat. Am chemat o ambulanta si am plecat cu el la Focsani”, sustine fiica lui Viorel Hanganu, in virsta de 16 ani. Ajuns la Spitalul orasenesc Panciu, bolnavul a fost investigat si diagnosticat cu „etilism cronic si sindrom pluricarential” (pacientul era foarte slab, semn ca nu minase de citeva zile – n.r.). „Bolnavul nu putea sa stea nici in fund. Avea momente cind vorbea dar si momente in care nu putea sa mai spuna nimic. Eu am experienta cu betivii si in spitalele astea mititele, in care stai si te uiti la patru pereti, in care nu ai mai nimica, trebuie sa gindesti. Si asa am gindit eu si am spus sa mearga la UPU”, ne-a declarat medicul Mihai Veteleanu, internist la Spitalul orasenesc Panciu.
Retrimis la Panciu, a murit dupa citeva minute
La citeva minute dupa consultatia medicului de la Panciu, Viorel Hanganu a fost trimis, impreuna cu fiica sa care il insotea, la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean Focsani. Aici, medicii l-au consultat a doua oara si i-au scris pe biletul de trimitere sa se adreseze sectiei Psihiatrie. In jurul orei 9.20, bolavul a ajuns la Psihiatrie unde a fost consultat de catre doctorita Elena Tocari. Pe linga diagnosticul de etilism cronic si sindrom plurucarential, doctorita Tocari a adaugat si „statoza hepatica”, o boala de ficat specifica celor care consuma alcool, si l-a trimis din nou la Panciu. „Am fost tot timpul cu el. A spus ca nu are nimic si nu este asigurat si trebuie sa mearga la Panciu”, ne-a mai declarat fiica bolnavului.
Ajuns la Panciu in jurul orei 10.14, starea de sanatate a lui Viorel Hanganu s-a agravat si a fost internat, dupa recomadarile medicului la sectia Interne. „Facuse pe el si am trimis-o pe fata lui sa-i cumpere un pampers, pentru ca este mai simplu asa. Infirmierele i-au pus pampersul si imediat i s-a facut rau, a intrat in stop cardio respirator si a murit. Am incercat toate metodele de resuscitare, dar a fost prea tirziu. Putea sa se intimple oriunde, pe traseu sau la Focsani”, ne-a declarat medicul Mihai Veteleanu.
Politia cerceteaza cazul
La citeva minute dupa moartea lui Vorel Hanganu, medicul Mihai Veteleanu a cerut interventia politistilor din zona, pentru a verifica situatia. Conform legii, medicii nu pot elibera certificat de deces decit pacientilor care au fost internati peste 24 de ore. In aceasta situatie, politisti au transportat cadavrul la Serviciul Judetean de Medicina Legala pentru a se stabilii cauzele decesului.
Conducerea Spitalului Judetean spune ca va analiza situatia si, in functie de rezultate, va lua o masura. „Pacientul a fost internat la sectia Psihiatrie si voi discuta cu doctoritaTocari miine dimineata (astazi – n.r.) la raportul de garda”, ne-a declarat doctorul Valentin Ochean, directorul Spitalului Judetean.
In ciuda insitentelor, doctorita Elena Tocari nu a putut fi contactata pina la inchiderea editiei pentru a i se consemna punctul de vedere in legatura cu acest caz. Colegii din sectia de Psihiatrie ne-au spus ca medicul a dat dispozitii stricte pentru a nu furniza nimanui numarul de telefon.
Soarta bolnavilor neasigurati
Conform legii, toate persoanele neasigurate beneficiaza de asistenta medicala de urgenta si de trei zile gratuite de internare. Daca situatia o impune, medicul poate cere prelungirea internarii de urgenta mai multe zile, pina la ameliorarea starii de sanatate a bolnavului.
Viorel Hanganu era tatal a trei copii si nu avea nici un fel de venit. De mai mult timp, barbatul isi ingrijea singur copiii pentru ca sotia sa este plecata la munca in Italia. „Probabil, de noi o sa aiba grija bunicii, nu stim sigur, o sa mergem sa vorbim cu ei si sa vedem daca o sa vrea sa ne ingrijeasca”, ne-a povestit fiica cea mare lui Viorel Hanganu, in virsta de 16 ani.
Cazul Hanganu atrage atentia asupra modului in care sint tratati in spitale si nu numai bolnavii neasigurati. Vom reveni cu amanunte. (Anca GIRNEATA)

Comentarii