Bolnavi „rupti de foame” la Spitalul Marasesti

luni, 02 februarie 2004, 00:00
4 MIN
 Bolnavi „rupti de foame” la Spitalul Marasesti

Marasestiul, cunoscut ca „zona defavorizata”, nu poate oferi minimul de servicii medicale locuitorilor sai. Oamenii spun ca erau invatati cu un spital civilizat si cel mai important lucru, servicii medicale la orice ora din zi sau din noapte. Situatia s-a schimbat insa din momentul in care au fost desfiintate citeva sectii ale Spitalului orasenesc si liniile de garda ale medicilor. Lucrurile s-au inrautatit din ce in ce mai mult, pe masura saraciei, accentuate de la zi o la alta. Bolnavilor de la Spitalul orasenesc Marasesti le-a ajuns acum cutitul la os si s-au apucat sa faca reclamatii pe la autoritati. Oamenii spun ca s-au saturat de promisiuni cum ca vor fi conditii decente si cer autoritatilor ca „promisiunile sa se traduca in fapte”. Un control inopinat al reprezentantilor autoritatii locale si al celor de la Circa Sanitar-veterinara Marasesti a aratat ca bolnavii maninca zilnic o zeama lunga, iar meniul de baza este ceaiul. In plus, blocul alimentar al spitalului orasenesc nu are autorizatie sanitara de functionare.
Nastase Poponete este unul dintre cei mai onorabili veterani din Marasesti. Sotia sa a alunecat pe gheata si a fost nevoita sa stea internata timp de o saptamina in spital. Cit a fost internata, socat de-a binelea de tot ce a vazut ca inseamna conditii de spitalizare, barbatul i-a dus zilnic mincare, haine si lenjerie. „Noi am fost invatati cu un spital civilizat, nu cum este acum! Dimineata si seara, sotiei mele i s-a dat doar ceai si piine, iar la prinz o zeama lunga pe care imi pare ca nu am luat-o in borcan, sa vad daca poate cineva sa o manince. Daca mai este ceva, se mai da, daca nu, nu! Doamne, fereste-i pe cei care nu au rude”, ne-a declarat Nastase Poponete. Pensionarul mai spune ca, in momentul in care mergea in vizita la sotia sa, de foarte mult ori a fost rugat de colegii de salon ai acesteia sa le aduca orice, pentru ca spitalul nu avea nici strictul necesar. „Daca in trecut nu aveai voie cu echipament de acasa, acum ma rugau bolnavii sa le aduc alimente, pansamente si chiar seringi”, a mai spus batrinul. Intoarsa acasa, sotia i-a mai povestit cu lux de amanute si alte neajunsuri grave ale asistentei medicale din cele sapte zile de internare. Barbatul a facut o reclamatie la Primarie, iar aceasta a demarat o ancheta, impreuna cu Circumscriptia Sanitara-veterinara a orasului Marasesti.
Cozi infernale la radiografii
Nastase Poponete spune ca la Spitalul Marasesti radiografiile se fac numai de doua ori pe saptamina, atit pentru cei din spital, cit si pentru cei care nu sint internati. In acest timp cozile devin infernale, iar oamenii asteapta chiar ore in sir. „Si bancile de pe sala lasa foarte mult de dorit, iar la ecografie, citeva zile a fost spart un geam si s-a stat in curent. Pentru cineva care vine din afara si este imbracat gros, mai merge, dar bolnavii in pijamale ce sa faca?”, se intreaba veteranul.
Barbatul spune ca, in momentul in care a dorit sa-si interneze sotia, a mers la poarta spitalului, unde era camera de garda, si nu a gasit pe nimeni: „Am fost nevoit sa merg in sectie si sa rog medicul de acolo ca sa o interneze. In tot acest timp, i-am dus medicamente de acasa. Cearsafurile erau murdare si, cind am rugat pe cineva sa le schimbe, mi s-a spus ca altele nu mai sint si nici bani pentru detergenti ca sa le spele”, a adaugat omul necajit. Lucrul care l-a deranjat cel mai tare a fost faptul ca, timp de citeva zile, pe acelasi palier cu salonul sotiei sale, au fost internati doi pacienti cu probleme psihice, desi nu exista sectie pentru asemenea bolnavi. „Cei doi schizofrenici au tipat in permanenta si au facut galagie cit au putut ei. Nici nu se mai putea dormi in salon din cauza lor! Era mare pacat de ei, ca erau doi tineri, dar ce vina au ceilalti bolnavi, care au nevoie de liniste?”, spune barbatul. Veteranul se roaga sa nu fie nevoit vreodata sa aiba nevoie de internare pentru ca in spital s-ar imbolnavi si mai tare.
Controlul certifica reclamatia
Autoritatile locale au primit adeseori reclamatii despre situatia critica de la Spitalul orasenesc Marasesti. O comisie formata din reprezentati ai Servicului comercial al Primariei Marasesti si ai punctului sanitar-veterinar din localitate au mers la fata locului pentru a verifica cele reclamate. „Controlul a vizat in primul rind blocul alimentar. Am mers acolo si am vazut ca nu prea existau alimente. In afara de produse vegetale, carne nu au mai vazut de nu stiu cit timp pentru ca nu au fonduri”, ne-a declarat Monica Enache, inspector comercial al Primariei Marasesti. In plus, reprezentatii comisiei au constatat ca pentru blocul alimentar nu exista autorizatie sanitar-veterinara, asa cum nu exista nici cea a Directiei de Sanatate Publica Vrancea.
De altfel, situatia caracterizeaza toate unitatile sanitare din judet, care nu pot indeplini normele impuse de legislatie pentru a obtine aceasta autorizatie. Pentru spitalele judetului, DSP Vrancea a hotarit ca se vor elibera autorizatii sanitare de functionare provizorii, pina cind li se vor da cele permanente. Contactati telefonic, reprezentatii Directiei de Sanatate Publica Vrancea ne-au precizat ca „Spitalul Marasesti a depus documentatia pentru autorizare si intr-o saptamina-doua se va rezolva. Noi intentionam sa mai facem controale la Spitalul orasenesc Marasesti ca si in toate spitalele din judet”, ne-a declarat medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Vrancea. Contactata de reporteri, directoarea spitalului, medicul Jana Ciuperca, a precizat ca nu stie nimic despre acest control si nu a oferit alte amanunte despre conditiile din spital. Cert este ca Spitalul Marasesti nu a facut aprovizionarea de iarna, iar alimentele sint cumparate in functie de necesitati si, evident, in functie de bani. Zilnic, spitalul are la masa in jur de 60 de bolnavi, din care 20 sint copii. (Anca GIRNEATA, Doina DAMIEAN)

Comentarii