Calvarul medicilor din Spitalul de nebuni

duminică, 26 martie 2000, 23:00
5 MIN
 Calvarul medicilor din Spitalul de nebuni

Dintre toate categoriile de bolnavi, nebunii sint cei mai dificili pacienti. Persoanele cu afectiuni psihice pierd contactul cu realitatea si traiesc intr-o lume iluzorie, plina, fantasme ce le provoaca suferinte intense. Cuvintul psihiatrie, din punct de vedere etimologic, inseamna vindecarea sufletului: psyche#suflet, iar iatria#vindecare. De altfel, boala psihica este expresia perturbarii personalitatii umane. Din pacate, comportamentul lor lipsit de logica afecteaza si persoanele din jurul lor, fie ca sint rude, prieteni, cunostinte sau cadre medicale. Cei din urma, obligati prin natura profesiei lor, trebuie sa-si supuna pacientii indaratnici la tratamentul medicamentos si cite o data sa faca uz de forta pentru a-i imobiliza atunci cind devin agresivi. Aceste masuri, de cele mai multe ori, atrag asupra cadrelor medicale furia nebunilor care nu scapa ocazia, atunci cind se iveste, sa-i agreseze pe cei ce se ingrijesc de sanatatea lor.
In sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean, infirmierele, asistentii cit si medicii se confrunta aproape zilnic cu situatii in care pacientii aflati in criza provoaca adevarate scandaluri si devin extrem de agresivi. Din acest motiv cadrele medicale traiesc in permanenta sentimentul nesigurantei pe tot parcursul zilei de lucru. "Vesnic trebuie sa traim intr-o stare de autoaparare si tensiune. Oricind te poti trezi ca un pacient, caruia i s-a nazarit ceva, te poate lovi sau chiar stringe de git, asa cum s-a mai intimplat de altfel colegilor mei. Majoritatea bolnavilor se considera sanatosi, iar pentru noi este foarte dificil sa colaboram cu ei. Pentru a ne putea apropia de acestia trebuie sa cautam sa vedem cum gindesc si ce simt. De multe ori asistentul trebuie sa o faca pe nebunul la fel ca si pacientul. Din acest motiv, exista o oarecare influenta negativa a bolnavilor asupra cadrelor medicale. Ca sa putem face fata, in momentul cind venim la lucru trebuie sa avem puterea de a ne detasa de problemele personale. Altfel nu am putea rezista", a precizat Rodica Iosip, asistenta sefa a sectiei de psihiatrie.
Multi asistenti vin, putini ramin in sectie
Ca urmare, prin sectia de Psihiatrie, multe cadre medii s-au perindat, insa putine dintre acestea au rezistat sa lucreze in continuare aici. Asistenta Rodica Iosip este de parere ca numai cei cu mare stapinire de sine pot sa-si profeseze meseria in aceasta sectie. Ea ne-a povestiti situatii in care colegii ei au fost agresati de pacienti, pentru ca acestia facusera o fixatie asupra lor.
Asistentul Gheorghe Banu s-a aflat la un pas de moarte, cind unul dintre bolnavi l-a sugrumat cu un cablu telefonic. Un schizofrenic l-a vazut intr-o zi pe Gheorghe Banu, cind se afla intr-un depozit en-gross la cumparaturi. Bolnavul l-a amenintat pe asistent ca o sa-l omoare pentru ca a furat portocalele pacientilor. Printre produsele cumparate, asistentul avea si citeva portocale. Dupa o perioada de timp, bolnavul a fost internat in sectia de psihiatrie. Intr-o seara cind Gheorghe Banu se afla de garda si facea controlul prin saloane s-a trezit ca este strins de git cu un cablu de catre bolnav. Asistentul aproape ca lesinase in urma sugrumarii, cind un pacient din salon a observat ce se intimpla. Alertati si ceilalti bolnavi au sarit in ajutor asistentului. Cu greutate, schizofrenicul a fost indepartat si imobilizat.
"O infirmiera, in timp ce dadea de mincare bolnavilor, a fost injunghiata in spate cu un cutit de catre unul dintre acestia. Bolnavul furase cutitul din bucatarie si intr-un moment de neatentie i l-a infipt infirmierei Chirila in spate. Norocul ei a fost ca purta o bundita care a impiedicat cutitul sa-i strapunga plaminul. Femeia era o curajoasa pentru ca nu s-a lasat intimidata de eveniment si a continuat sa lucreze in sectie. De altfel, a si iesit la pensie de aici. Nici medicii nu au fost ocoliti de astfel de evenimente. De exemplu, doctorul Leica a fost batut de catre un pacient pe cind se afla pe hol linga WC-ul bolnavilor", ne-a mai povestit asistenta sefa.
"Mi-a aruncat cu scaunul in cap"
Asistentul Marius Toma, care lucreaza de aproape sapte ani in aceasta sectie, a avut si el parte de un eveniment plin de violenta: "Un schizofrenic care se afla in criza s-a indreptat catre cabinetul doctorului Leca, amenintindu-l ca-l va omori. Eu am intrat repede dupa el, dar in momentul cind m-a vazut mi-a aruncat cu un scaun in cap. Toata furia lui se indreptase atunci catre mine. Medicului i-a darimat biroul cu tot ce avea pe el. Noroc ca au sarit in ajutorul nostru si ceilalti colegi. Eu m-am ales cu un cucui de toata frumusetea".
Tot un schizofrenic, in urma cu mai multi ani a dat buzna in cabinetul doctorului Ioan Bratasanu si spumegind de furie a luat o vaza de pe birou si a aruncat-o spre capul medicului. "Am apucat sa ma feresc, iar vaza s-a facut tandari de tabloul lui Ceausescu care se afla in spatele meu pe perete. Nu stiu ce-l apucase, dar era plin de amenintari la adresa mea. Multi dintre bolnavii care devin furiosi pe asistenti si medici sint nemultumiti ca sint obligati sa ia tratamentul medicamentuos, ca sint internati sau ca sint legati de pat, atunci cind sint agresivi. Prin natura meseriei noastre, mereu sintem expusi la acte de violenta din partea pacientilor. Atit in sectie cit si in afara, atunci cind ne intilnim cu ei pe strada. Fiecare dintre noi a fost amenintat cel putin o data cu moartea de catre bolnavi", ne-a spus medicul psihiatru Ioan Bratasanu.
Tura de noapte, piatra de incercare pentru medici si asistenti
In prezent, asistentele si infirmierele sint terorizate de catre bolnava Valentina C., care cintareste nu mai putin de 150 de kilograme. Tinara sufera de schizofrenie si si-a facut un obicei in a smulge parul personalului medical feminin. Practic, nu exista garda in care o asistenta sau infirmiera sa nu plece acasa cu cite un smoc de par smuls. Bolnava, cu iuteala de mina, isi inclesteaza mina in parul victimei si nu da drumul pina nu intra in posesia "suvenirului" dorit. Ca urmare, multe dintre asistente si infirmiere au portiuni ale capului fara pic de par.
Pentru asistenti tensiunea ajunge la maximum in serile in care sint de garda. Pe tura nu sint decit doua cadre medicale, o infirmiera si un gardian. Ei trebuie sa aiba grija de 60 de bolnavi psihic, care oricind pot face o criza. Asistentii marturisesc ca din cauza terorii, seara cind intra in saloane simt cum frica le ingheata venele si rasufla usurati cind totul se termina cu bine.
Desi simt o compasiune pentru bolnavii pe care-i ingrijesc, cadrele medicale sint constiente tot timpul ca pacientii fara voia lor pot sa le provoace suferinte. (Cristina RUSU)

Comentarii