Cit se mai fura de la stat

marți, 06 august 2002, 23:00
2 MIN
 Cit se mai fura de la stat

Oficial, nivelul evaziunii fiscale in Vrancea se ridica pina acum la 74,5 miliarde de lei. Defalcate pe categorii, obligatiile fiscale stabilite in urma controalelor Fiscului se prezinta astfel: taxa pe valoarea adaugata – 22,5 miliarde, impozitul pe profit – 9,5 miliarde, impozitul pe dividente – 400 milioane de lei, accize -1,3 miliarde, impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe salarii – 1,4 miliarde, alte taxe si impozite – 4 miliarde. Amenzile date in cele sase luni de inspectori s-au ridicat la valoarea de 6,4 miliarde de lei, confiscarile la 5,7 miliarde, in timp ce majorarile de intirziere au adus cei mai multi bani in bugetul de stat – 23,1 miliarde.
Tehnici de "tepuire"
Fentarea impozitelor este, in fond si la urma urmei, o chestiune de imaginatie pentru evazionistii vrinceni, ca pentru cei din toate judetele. Tehnicile "clasice" ramin insa in top, cel mai vehiculat fiind necuprinderea in baza de impozitare a cheltuielilor nedeductibile din punct de vedere fiscal. E vorba de majorarile de intirziere, de "umflarea" cheltuieli de protocol sau cele in favoarea actionarilor, cheltuilieli care, conform legii, sint nedeductibile. "Umflarea" costurilor prin inregistrarea de cheltuieli ce nu privesc activitatea societatii este o alta metoda draga evazionistilor din Vrancea. "Au mai fost inregistrate cazuri privind determinarea incorecta a impozitului pe profit prin aplicarea eronata a facilitatilor fiscale. Alta metoda folosita de firme care practica evaziunea este subdimensionarea bazei de impozitare a impozitului pe profit, folosindu-se neinregistrarea in totalitate a veniturilor realizate", a precizat purtatoarea de cuvind a DGFP Vrancea, Gena Hutanu. Colectarea TVA ofera firmelor alte si alte posibilitati de a se sustrage obligatiilor financiare catre stat, una din metode fiind deducerea TVA din documentele ce indeplinesc conditiile de documente justificative. In acelasi capitol se inscrie necolectarea TVA-ului aferent veniturilor neinregistrate, dar si necolectarea TVA pentru toate livrarile de bunuri efectuate sau taxa aferenta ratelor prevazute in contractele de leasing.
Inspectorii de la Finante au constatat deficiente in nerespectarea prevederilor OU 82/97 privind necalcularea accizelor aferente livrarilor de bauturi alcoolice din productie proprie. Ordonanta 73/99 ofera si ea prilejul afaceristilor de a mai fenta inca o data statul prin neretinerea si nevirarea impozitului pe venit pentru premiile acordate personalului. (L.GROSEI)

Comentarii