Comemorari „cutremuratoare”

vineri, 05 martie 2004, 00:00
5 MIN
 Comemorari „cutremuratoare”

Din cind in cind, pamintul de sub noi se cutremura, amintindu-ne ca nicaieri nu sintem la adapost de furia naturii. Asezarea Vrancei deasupra intersectiei a patru placi tectonice a contat, poate, cel mai mult acum 27 de ani si o zi, cind, la ora 21.22, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, a zguduit toata Romania, facind prapad in aproape toata tara. Numarul mortilor in urma seismului a fost de peste 1500, si peste 11 mii de oameni au fost raniti. Cutremurul a avariat peste 30 de mii de locuinte. Cea mai afectata localitate a fost Capitala, unde s-a apreciat, in urma evaluarilor pagubelor, ca aproape 90% din totalul victimelor erau din Bucuresti. La fel s-a intimplat si cu cladirile, trei sferturi din totalul cladirilor avariate, din tara, fiind din Capitala. Asta si datorita faptului ca multe cladiri fusesera construite in perioada interbelica si imediat urmatoare. Multe personalitati ale vremii, ca actorul Toma Caragiu, marele regizor Alexandru Bocanet, renumita cintareata Doina Badea, au murit in urma devastatorului seism. Cei care au supravietuit au amintiri de cosmar despre tremurul pamintului, care a durat aproximativ 40 de secunde.
„Pina in 2006 nu va avea loc un cutremur catastrofal”
In Focsani, pagubele nu au fost chiar atit de mari, iar asta si din cauza ca, spune primarul Decebal Bacinschi, cladirile erau oarecum bine construite. „La cutremurul din 1977 Focsaniul nu prea a avut de suferit. Cladirile nu erau atit de fragile ca cele vechi din Bucuresti. Singura cladire care a suferit avarieri importante a fost Blocul Turn din cartierul Sud, iar cei care locuiau acolo au fost evacuati”, spune primarul Bacinschi. Cladirea semnificativa pentru orasul nostru, la acea vreme, era Hotelul Unirea, singura cladire cu noua etaje din Focsani. „Hotelul a facut fata cu brio tremurului pamintului, ulterior, revenindu-se la alta metoda de sistem constructiv, mai eficienta. Oricum, hotelul este ancorat in 184 de piloni de beton armat si este o cladire cu grad destul de mare de rezistenta la cutremure”, ne-a mai declarat primarul, care a fost inginer constructor in perioada 1970-1982. De asemenea, Bacinschi spune ca dupa Revolutie, multi focsaneni si-au facut modificari in apartamente, fara sa ceara aprobarea Primariei, lucru care ii poate costa destul de scump la un eventual seism mai mare. De aceea, primarul ii invita pe acestia, asigurindu-i ca nu ii va sanctiona, sa vina sa declare la Primarie ce modificari au facut, pentru a se putea stabili cu exactitate ce consolidari trebuie facute. Jurnalistul Alexandru Crihana a relatat in presa vremii despre mareea terestra produsa in Vrancea. Acesta spune ca cel mai mult au avut de suferit cladirile istorice din Focsani, printre care Teatrul „Mr. Ghe. Pastia”, sediul BNR, Tribunalul si Primaria Veche. „Stilpii de electricitate se clatinau si pamintul vuia”, isi aminteste Alexandru Crihana. Dupa tragedia din ’77, Vrancea a mai „tremurat” de vreo citeva ori. Astfel, in 1986, 1990 si 1999, in Vrancea s-au produs cutremure cu magnitudini cuprinse intre 5,5 si 7 grade pe scara Richter. Judetul nostru este zguduit in fiecare zi de cutremure de mica intensitate, insa ultimele avertismente venite de la institutele de specialitate arata ca, in jurul anului 2006, Vrancea va fi zguduita de un nou cutremur de intensitate mare. „Pina in 2006 nu va avea loc un cutremur catastrofal in Vrancea, unul superior nivelului de sapte grade pe scara Richter”, a declarat recent Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului. Acesta a spus ca ne putem astepta la „surprize” pentru ca din 2006 va incepe „sa lucreze” placa tectonica indiana care a produs recent cutremurul devastator din Iran, soldat cu peste 40.000 de morti. Constienti ca traiesc sub o „bomba”, vrincenii s-au obisnuit, mai ales ca in astfel de momente, dupa cum spun unii, „nu prea ai unde sa fugi”, asa ca impacarea de sine ramine deocamdata, pina se va inventa un sistem de avertizare in timp util a cutremurelor de pamint. (Sebastian OANCEA, Mihaela LOTRU)
Detector de supravietuitori
Cadrele de la Inspectoratul de Protectie Civila Vrancea considera ca in eventualitatea producerii unui nou cutremur de o asemenea intensitate, ca cel din 4 martie 1977, sint pregatite pentru a interveni. Exista un comandament de deblocare-salvare care are ca atributiuni coordonarea detasamentelor dotate cu diferite utilaje pentru salvarea eventualelor victime. „Pentru gasirea de supravietuitori, IPC se va dota in acest an cu un bioradar, in valoare de 28 de mii de Euro, un detector care va putea detecta orice forma de viata, pina la 10 metri sub darimaturi. Acest aparat poate detecta chiar si un soarece sau animal aflat sub ruine”, spune maiorul Maricel Carausu, purtatorul de cuvint al IPC Vrancea. La seismul din 1977, in Focsani s-a intervenit cu formatiunile de Protectie Civila, dar la nivelul IPC Vrancea nu lucreaza cadre care sa fie participat la activitatile de salvare de atunci. Ofiterii de protectie civila organizeaza frecvent actiuni de pregatire a elevilor din scoli si a cetatenilor din judet pentru a sti ce au de facut in cazul unui seism de o intensitate ca cel din 4 martie 1977. „Cutremurele de proba” se desfasoara mai ales in localitatile urbane. (Dan CHIRIAC)
Sfaturi in caz de cutremur
Cutremurele nu se pot prevedea nicaieri in lume si de aceea sint cele
mai inspaimintatoare fenomene ale naturii. Specialistii avertizeaza populatia sa ia o serie de masuri pentru a reduce pagubele, numarul ranitilor si, mai ales, sa nu intre in panica. Astfel, se recomanda ca piesele de mobilier si obiectele grele sa fie asigurate prin prinderea de un perete solid, mai ales la etajele superioare si in locurile unde sint copii. Acesta nu trebuiesc asezate in vecinatatea iesilor, pentru a nu le bloca, prin deplasari, la seisme. Populatia este sfatuita sa verifice periodic tavanele, podul, acoperisul, balcoanele, cornisele si calcaneele, astfel incit, in caz de cutremur, sa nu cada caramizi, placaje, tencuieli, ornamente sau tigle asupra intrarilor, strazilor sau aleilor inconjuratoare. Este util sa aveti depozitat grupat, intr-un loc cunoscut, o rezerva speciala de alimente, apa de baut, o trusa de prim ajutor cu medicamente care sa fie folosite in caz de urgenta. Se recomanda ca usile dulapurilor sa fie prevazute cu incuietori, astfel incit vesela depozitata sa nu produca accidente. In cazul producerii unui cutremur de o magtitudine de peste sase grade pe scara Richter, populatia este sfatuita sa-si pastreze calmul, sa nu intre in panica si sa-i protejeze pe copii, batrini si femei. Preveniti intentia de a parasi incaperea in care va aflati pentru ca riscati sa fiti surprinsi pe scari, in aglomeratie si panica, care pot conduce la accidente nedorite. Daca va aflati in apropierea cladirilor, ramineti departe de acestea. Persoanele aflate in interior trebuie sa se adaposteasca sub o grinda, toc de usa, birou sau masa, care sint destul de solide pentru a le feri de caderea unor obiecte grele sau mobile suprapuse. Populatia este sfatuita sa nu fuga pe usa, sa sara pe fereastra, sa nu utilizeze liftul, iar daca seismul va surprinde in masina, opriti autoturismul cit puteti de repede, intr-un loc cit mai departat de cladiri. Verificati starea instalatilor de gaz, de electricitate si de apa si nu folositi telefoanele decit pentru apeluri de urgenta, pentru a nu bloca reteaua. Iata ce mai spun specialistii: „parasiti cladirile ordonat si evitati aglomeratia. Nu va apropiati de cladirile avariate. La parasirea acestora, dati intiietate celor raniti, femeilor si copiilor. Nu ascultati decit de sfaturile echipelor de salvare”. (D.C.)

Comentarii