„Cornul si laptele”, pericol pentru copii

luni, 16 februarie 2004, 00:00
2 MIN
 „Cornul si laptele”, pericol pentru copii

Directorii de scoli au ajuns „tapi inspasitori” pentru modul in care se desfasoara programul guvernamental „Lapte si corn” in judet. Datele oferite de DSP arata ca intr-un singur an, 14 directori de scoli au fost sanctionati cu avertisment datorita faptului ca in scoli nu exista spatii frigorifice pentru pastrarea produselor. In plus, DSP Vrancea a aplicat amenzi si pentru personalul lucrator care nu avea analizele medicale la zi. Lipsa spatiilor frigorifice, calitatea produselor alimentare servite scolarilor, personal medical fara analize, lipsa apei potabile sint doar citeva dintre neregulile constatate de catre inspectorii Directiei de Sanatate Publica pe perioada desfasurarii verificarilor in scoli. Bilantul anului trecut arata ca 14 directori de scoli din mediul rural au fost obligati sa dea socoteala pentru acest lucru. Deocamdata, DSP a aplicat doar avertismente sefilor din unitatile de invatamint din Hingulesti, Vadu Rosca, Maluri, Sahastru, Rastoaca, Bizighesti, Putna Seaca, Rachitosu, Ciuslea, Doaga, Corbita, Stupina, Oreavu Siret si Haret. Tot avertismente au primit si directorii de scoli care nu au reusit sa pastreze produsele alimentare pentru scolari la temperaturile impuse. „Lipsa monitorizarii temperaturii din spatiile frigorifice in 50% din unitatile din mediul rural, deficienta pentru care s-au aplicat avertismente si s-au dat termene de remediere cu recontrol”, se arata in comunicatul de presa remis redactiei noastre.

Frigidere si apa potabila in scoli, sarcina primarilor

Deocamdata, Directia de Sanatate Publica sustine ca in scoli s-au dat amenzi doar pentru personalul care nu avea examene medicale. In aceasta situatie a fost gasita o singura unitate de invatamint din judet care si-a rezolvat problema in citeva zile dupa ce a fost sanctionata. Primarilor din comuna li se reproseaza si faptul ca in 90% din scolile din mediul rural nu exista apa curenta. In opinia conducerii Directiei de Sanatate Publica, situatia dotarii scolilor cu spatii frigorifice se datoreaza primilor gospodari ai comunelor. „Deficientele legate de lipsa instalatiilor de apa in mediul rural si lipsa spatiilor frigorifice se datoreaza primariilor si consiliilor locale care nu au fonduri suficiente pentru rezolvarea acestor deficiente”, se arata in acelasi comunicat.
Anul trecut, la Timboiesti, au fost gasite 123 de kilograme de brinza topita care nu corespundea din punct de vedere organoleptic si fizico-chimic. Situatia a fost reclamata la vremea respectiva de catre primarul comunei, care a declarat reporterilor ca, revoltati, copiii i-au aruncat pe geam brinza topita pentru a vedea ce li se serveste la prinz. Controalele facute la vremea respectiva de catre Oficiul pentru Protectia Consumatorului, Inspectia Sanitara de Stat si Directia Sanitara Veterinara au aratat ca, intr-adevar, brinza era un pericol pentru copii daca acestia ar fi mincat din ea. „S-a scos din consum si s-a deturnat de catre DSV toata cantitatea de brinza topita fabricata la SC Montana SA Neamt, 123 de kilograme, datorita neconformitatii la examenul organoleptic, fizico-chimic si microbiologic, in cursul lunii octombrie 2003”, spune conducerea DSP. Pentru a preveni astfel de situatii, DSP sustine ca a monitorizat activitatea celor doua firme care au cistigat licitatia in Vrancea, Vranlact si Derpan Galati. (Anca GIRNEATA)

Comentarii