Crescatorii de animale pacaliti cu subventiile pentru vitei

luni, 13 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Crescatorii de animale pacaliti cu subventiile pentru vitei

Dupa ce li s-au cerut conturi in banca, o noua gaselnita le ia taranilor, care nu au atestat de crestere a animalelor, primele ce li se cuveneau dupa ce si-au insamintat animalele la monta artificiala. Desi au platit taxe peste taxe, pentru cei 500.000 de lei, prima aferenta, la sfirsitul anului, oamenii se vad in situatia de a ramine fara banii promisi. Cu toate ca suma este mica, crescatorii au sperat ca in acest fel isi vor acoperi macar cheltuiele facute pentru monta.
Taranii din judet se vad inca o data pusi la colt de o legislatie ciudata care le ia din buzunare si cele mai mici subventii.
Primele pentru monta artificiala, in valoare de cinci sute de mii de lei sint conditionate, mai nou, de atestatele de crescator de animale. Pentru ca nu indeplinesc conditiile impuse de lege, cei cinci sute de mii de lei, pe care taranii ar fi trebuit sa-i primeasca, in momentul in care au crescut un vitel obtinut din monta artificiala, nu mai ajung in buzunarul lor. Crescatorilor de animale li se reproseaza ca nu au atestat care sa le dovedeasca cunostintele in domeniu.
Dupa ce s-au inscris in Asociatia Crescatorilor de Taurine, si-au facut cont in banca, au platit o taxa pentru monta la sfirsit de an, taranii au surpriza sa afle ca nu indeplinesc o noua conditie, care ii descalifica din cursa pentru subventie. Problema este cu atit mai grava, datorita faptului ca oamenii au platit din propriul buzunar 200 de mii de lei, taxa pentru monta, plus taxele aferente pentru contul in banca si inscrierea in asociatie.
Pe linga faptul ca prin aceasta masura crescatorii de animale au avut sperante ca viteii obtinuti vor fi de calitate, oamenii au crezut ca primele le va acoperi investitia.
„Daca nu au atestat de crescator de animale, nu au cum sa primeasca banii”, ne-a declarat Nicolae Lazarescu, seful compartimentului de reproductie animala.
Problemele sint cu atit mai mari si datorita faptului ca in unele localitati s-au organizat, de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, doar cursuri pentru atestate in domeniul viticol, nu si in domeniul cresterii animalelor, datorita faptului ca ponderea activitatilor in zona este detinuta de viticultura.
Banii primiti cu intirziere
Beneficiarii acestor subventii, pe linga faptul ca trebuie sa creasca viteii obtinuti din monta artificiala cel putin sase luni, trebuie sa fie inscrisi si in asociatia crescatorilor de animale si sa plateasca o taxa anuala. Motivatia infiintarii acestei asociatii a fost ca doar asa taranilor li se pot apara interesele. „Eu ma straduiesc sa trimit imediat cererile catre Directia Agricola, astfel incit sa se simplifice un pic procedeul. Au mai fost intirzieiri la plata, dar sper sa se rezolve totul si crescatorii de animale sa-si primeasca banii”, a adaugat Nicolae Lazarescu.
Procedura cere ca imediat dupa insamintarea animalului, taranii sa se adreseze operatorului din comuna si sa completeze, dupa sase luni, o cerere prin care sa solicite cei 500.000 de lei.
Confuzia creata si evitarea unor raspunsuri clare din partea celor indreptatiti sa le ofere nemultumesc si mai tare taranii. Dupa ce ca sint saraci, oamenii se vaita ca sint inselati inca o data.
Nicolae Lazarescu, seful compartimentului de reproductie, spune ca se va interesa in comune pentru a clarifica problemele pe care le intimpina crescatorii cu privire la aceste subventii. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii