Curatenia scolilor, ghimpele alesilor

miercuri, 31 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Curatenia scolilor, ghimpele alesilor

Zeci de unitati de invatamint din comunele Brosteni, Cotesti, Garoafa, Maicanesti, Tanasoaia, Valea Sarii, Vintileasca, cit si din orasul Odobesti, risca sa ramina neigienizate din cauza nealocarii fondurilor necesare de catre consiliile locale. Alte citeva consilii locale n-au asigurat decit partial sumele care sa acopere cheltuielile legate de reparatiile curente si igienizarea localurilor scolare, anunta Prefectura judetului, in urma verificarilor.
Pentru executarea lucrarilor de reparatii capitale si curente in cele 613 unitati de invatamint care functioneaza in judetul nostru sint necesare nu mai putin de 61 de miliarde de lei. Noua miliarde costa numai igienizarile. Prefectura precizeaza ca sint asigurate 11 miliarde de lei pentru igienizari prin bugetul propriu al consiliilor locale.
La nivelul municipiului Focsani sint estimate cheltuieli de 22 de miliarde de lei pentru reparatii in 61 de institutii scolare, din care 20 de miliarde sint alocate reparatiilor capitale. Igienizarea costa consiliul local focsanean 2,5 miliarde. Iar alesii locali asigura 6,1 miliarde lei, dupa cum reiese dintr-un raport prezentat ieri, in cadrul Comisiei Consultative de pe linga Prefectura Vrancea. La Adjud, cele 16 unitati de educatie solicita cheltuieli pentru reparatii in valoare de trei miliarde si 590 de milioane pentru igienizari. Iar la Marasesti, tot pentru 16 scoli, se aloca 1,5 miliarde pentru reparatii si 270 de milioane pentru igienizarea localurilor. Cit priveste cele 12 institutii scolare pancene, suma destinata reparatiilor nu sare de 550 de milioane, iar cea pentru igienizari este de numai 65 de milioane de lei. In schimb, la Birsesti se estimeaza cheltuieli de 500 de milioane pentru reparatia celor 6 unitati scolare si 200 de milioane pentru igienizari. La fel de surprinzatoare sint si fondurile estimate de consiliul local Garoafa care mentioneaza – fara insa sa asigure vreu leu – 3 miliarde la reparatii si 500 de milioane pentru igienizari, in conditiile functionarii celor 12 unitati de invatamint de pe raza comunei.
In ceea ce priveste asigurarea combustibilului pentru incalzirea scolilor, Comisia Consultativa a stabilit ieri ca 14 miliarde ajung pentru acoperirea nevoilor. Fondul ar trebui sa asigure achizitionarea a 2.000.000. m.c. gaze naturale, 305 tone CLU, 20 de tone de motorina, 16.180 tone lemn de foc. De mentionat ca 38 de unitati scolare focsanene primesc agent termic din sistemul centralizat de distributie, iar 7 unitati de invatamint au sisteme de incalzire independente. Raportul prezentat de Comisia Consultativa arata ca, consiliile locale ale caror unitati scolare din administrare folosesc lemn pentru incalzire sint in stadii diferite de constituire a stocurilor, unele scoli avind deja magaziile pline. (Cristina LAZARIN)

Comentarii