Dezastru la bacalaureat

miercuri, 02 iulie 2003, 23:00
4 MIN
 Dezastru la bacalaureat

O adevarata tragedie s-a produs ieri in centrele de bacalaureat, odata cu anuntarea rezultatelor, la proba a patra din cadrul concursului, sustinuta sub forma unui test grila. Primele note au facut ravagii in rindul candidatilor la diploma de maturitate. Numarul celor care au ratat sesiunea se ridica la peste 300, respinsi la un singur test, multi cu note de 4.90! Un singur raspuns corect in plus din cele 35 de intrebari ar fi adus victoria.
Socul a fost suportat cu greu de majoritatea elevilor. Unii au lesinat in fata comisiei, altii au mutit pur si simplu. In curtea Liceului Agricol, parintii plingeau in hohote. 109 elevi ai liceului au picat examenul, printre care o clasa intreaga de la cursul seral. Alti 110 de elevi de la centrul Liceul de Constructii Montaj, plus alti 73 de la Liceul de Industrie Usoara ingroasa rindurile nepromovatilor. Este primul an cind se intimpla un asemenea dezastru. Testul grila arata nivelul real de pregatire al absolventilor? Sau maniera de concepere a fost gresita?
Prima testare tip grila din cadrul bacalaureatului a facut sute de victime. Ieri a fost punctul culminant al examenului, prima zi in care s-au acordat note, dupa cele doua probe oral, evaluate cu admis si respins, si proba scrisa la literatura romana, unde rezultatele nu se cunosc inca. Numarul celor care au pierdut sesiunea este extrem de mare, la o singura proba. Nimeni nu se astepta sa vada astazi bancile goale, dupa evaluarea la obiectul de profil, chiar daca majoritatea au dat la matematica. Candidatii s-au entuziasmat ca grila nu le va putea aduce decit note mari. N-a fost deloc asa.
In multe centre de examen, listele prezinta o situatie dezastruoasa. 54% dintre cei 240 de elevi examinati la centrul Liceul Agricol Focsani au ratat examenul. O clasa intreaga de la profilul real, matematica-fizica, a picat testul cu note de 2 si 3. Din 18 elevi, cea mai mare nota a fost 3.75, povestesc chiar elevii clasei, care s-au adresat aseara „Ziarului de Vrancea” pentru a protesta impotriva nivelului ridicat de dificultate al subiectelor. „Subiecte de real… ca si cind ar fi fost formulate pentru facultate. Cind am terminat, ne-am dus la cei de la «Cuza». Si ei s-au mirat cit de greu ne-au dat. Sintem 18 absolventi, toti am picat. Si la Liceul 4 am auzit ca a picat jumatate de clasa. Noi nu vroiam 10, vroiam sa luam diploma si gata, sa ne vedem de treaba, avem serviciu. Nu visam la facultate”, ne-au relatat indignati cei 3 examinati, reprezentind grupul celor 18.
„Este cumplit sa o iei de la capat”
110 picati se inregistreaza si la centrul Liceul de Constructii Montaj. Un membru al comisiei ne-a confirmat faptul ca numai 73 dintre cei 261 de examinati au obtinut peste 5.20, nota minima de promovare.
Si la Liceul de Industrie Usoara, situatia este catastrofala. Din cei 216 elevi examinati, 73 au fost declarati respinsi, procentul de promovare fiind de 66%.
La centrul Liceul de Eletrotehnica, in liste apar 30 de respinsi din 286 testati ieri. Mai sint 8 la centrul Colegiul Economic, care provin de la Liceul de Muzica si Arte Plastice, care au ratat examenul la testul de istorie sau geografie. „Testul ne-a fost greu, dar nu stiu ce s-a intimplat, am uitat si cind e ziua Unirii”, ne-a relatat telefonic o absolventa respinsa, care a sesizat redactia noastra in privinta neajunsurilor provocate de maniera grila. „La sinteza, tot mai scrii ceva, nu ai cum sa nu iei un 5, este cumplit pentru mine… sa o iau de la capat”, a adaugat eleva.
Din informatiile noastre, mai sint 6 respinsi la Liceul Pedagogic, care provin de la Liceul Sportiv. Si alti 4 la centrul Liceul Teoretic „E.Botta” Adjud. La centrul „Unirea” sint 23 respinsi, elevi care provin de la Liceul „I.Slavici” Panciu. De asemenea, avem confirmarea ca au picat 2 elevi de la Liceul Teoretic Odobesti, care au dat examen la centrul Colegiul „Cuza” alaturi de cei 268 de elevi.
Rezultatul imediat
Rezultatele s-au anuntat pe loc, in fata intregii clase. La circa o ora de la sustinerea testului, elevii au reintrat in salile de cursuri si au asteptat fiecare sa-i vina rindul, in ordine alfabetica. Supraveghetorii, deveniti evaluatori, au aplicat grila de corectare peste foaia de test. S-au numarat raspunsurile corecte si imediat s-a anuntat punctajul. Testele, functie de disciplina, au continut 30 sau 45 de itemi. S-au acordat cite 3 puncte la fiecare raspuns corect din cele cu 30 de cerinte. Iar 2 puncte pentru raspunsul corect la testul cu 45 de itemi. Din oficiu s-au dat 10 puncte. Cei care au obtinut note sub 4.90 sint declarati respinsi, pe loc, si nu mai au dreptul de a participa la examen, la urmatoarele probe din aceasta sesiune.
S-ar parea ca probele admise ramin valabile in sesiunea urmatoare, iar cei respisi acum vor relua doar testele pe care le-au picat, potrivit declaratiei ministrului secretar de stat al MEC, Constantin Corega, redata ieri de ziarul „Cotidianul”.
Acesta este primul an in care MEC testeaza grila la examenul de bacalaureat. Functie de rezultate, se va mentine sau nu acest tip de examinare. Multi s-au intrebat ieri daca procentul mare de respinsi, rezultat in urma testarii tip grila, arata de fapt nivelul real de pregatire al elevilor. Se spune ca la testul grila stii sau nu stii. Iar de copiat, nu prea ai cum si nu prea ai de unde. E dificil de cautat si de gasit in fituici, raspunsul corect din cele 3 variante indicate. Un singur elev a fost eliminat din examen pentru copiat: fiul comisarului Harap, prins cu 11 fituici A4 la proba oral de limba romana, in centrul Liceul Agricol. Examenul continua astazi cu proba la sport, pentru care a optat marea majoritate sau la una din materiile studiate, alta decit obiectul de profil. (Cristina LAZARIN)

Comentarii